用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 面試見老師,校長要90度鞠躬嗎?
go

面試見老師,校長要90度鞠躬嗎? [複製鏈接]

面試班教我小朋友要90度...我覺得有點造作
怎樣先表現有禮而不造作?
   0    0    0    0
麵粉仔媽咪

我覺得唔使囉!點頭,微笑叫老師已經夠了吧!

去盡D "五體投地"

fw9166    發表於 12-5-21 13:59
恩盈    發表於 12-5-21 10:33

回覆:j-lee 的帖子

見到特首都唔駛咁誇張下,自然d就可以吧

fw9166    發表於 12-5-21 13:59
恩盈    發表於 12-5-21 10:33

回覆:面試見老師,校長要90度鞠躬嗎?

我個仔返個班面試班,個老師話佢mock test手冇放係大脾,腳冇夾埋,我聴完後,決定唔番了。我怕再上多2堂,會變咗機械人

Mat_Dad  有同感!  發表於 12-5-21 14:06

gigi812 發表於 12-5-21 10:49
我個仔返個班面試班,個老師話佢mock test手冇放係大脾,腳冇夾埋,我聴完後,決定唔番了。我怕再上多2堂, ...
所以我從來無諗過俾錢佢哋賺

醒目開學勳章 王國長老

我覺得小朋友態度更重要, 如果90度鞠躬但表情生硬, 係人都知係夾硬train出黎架啦, 反而自信有禮更重要, 有樣野叫"受教", 真係由心發出扮都扮唔黎

刻薄地說,除了會見皇室人員和「家屬謝禮」,我真的想不到何時見過九十度鞠躬。

Mat_Dad  哈哈...yes  發表於 12-5-21 14:06

駛唔駛咁誇張 ....

I think only if Japanese school would do in this way.

Last year, I attended the Primary One briefing session offered by St. Paul's Co-ed.  During the enquiry session, one of the daddies asked the same question as you to the Principal in front of more than 1000 people.  At that moment, I was shocked by his question because I thought the answer should be "No".  However, I was even shocked deeper by the answer given by the Principal.  She answered it in an indirect way and she said "I can tell exactly whether the bow done by your child is real or trained by the centre".   

Oh my God !!!  That means the answer is "Yes".  At that time, I left the hall immediately and didn't apply for a seat at SPCC because I really don't want my son to be one of their members.  To be honest, I will never know why they needed this in modern society.

回復 j-lee 的帖子

Schools definitely target  at potential students not robots.  
I don't buy the idea of interview course.

Be confident in your child. Sit back and relax.

JustAParent 發表於 12-5-21 12:27
刻薄地說,除了會見皇室人員和「家屬謝禮」,我真的想不到何時見過九十度鞠躬。

...

正經地討論 ... 教孩子向素未謀面的校長90度鞠躬,行最大的「禮」,實在不知面試班導師有否想過此行為代表什麼? 若是有校長欣然接受,他除了想體現其絕對權力,我也找不到更好的理由。假如我是校長,遇上這種情況,還真惱人。校長長輩身份,固然不可向小孩90度鞠躬回禮,可能只好走出來,蹲下身子友善地和小孩說笑兩句。人人如此,校長煩也煩死。

早前有則國內新聞,就是學校迫學生向校長老師90度鞠躬而備受批評;奧巴馬向日皇90度鞠躬,國內政界反應亦十分強烈。我們應否容許小孩某種行為,應檢視行為背後的含意。90度鞠躬,在現今社會,代表的很大程度上不是禮貌。

鞠躬禮是需要的,但我不會介意是否90度。小時候我就讀卜尸人

引用:鞠躬禮是需要的,但我不會介意是否90度。小

原帖由 gracedolly 於 12-05-22 發表
鞠躬禮是需要的,但我不會介意是否90度。小時候我就讀卜尸人
於山上某傳統女校,爸爸媽師長都教見師長要鞠躬,而且學校早上師長學生都互相鞠躬,老師出入課室都鞠躬。鞠躬是對師長的尊敬~

引用:Quote:JustAParent+發表於+12-5-21+12:27+

原帖由 JustAParent 於 12-05-21 發表
正經地討論 ... 教孩子向素未謀面的校長90度鞠躬,行最大的「禮」,實在不知面試班導師有否想過此行為代表 ...
師長會點頭微笑回禮,不用每次都蹲下 xD
我讀的傳統學校,曾執教的傳統學校,亦如是。

人人style都唔同,有啲傳統嘅可能真係鍾意90度架。不過我覺得大部分校長都係場like開朗主動,有禮貌嘅小朋友。 :)

回覆:gracedolly 的帖子

Agree. 我在小學及中學時見到老師校長都係要鞠躬的,其實係代表尊重。我覺得可能而家在香港西方教育比普及,"尊師重道"的禮儀可能越嚟越簡單了。其實教小朋友鞠躬係要教佢背後嘅意義,只有表面動作咪就係比人覺得係假囉

回覆:gigi812 的帖子

Send PM 俾你,請回覆,thx!

‹ 上一主題|下一主題