用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 迦南幼兒園 (九龍塘)
go

迦南幼兒園 (九龍塘) [複製鏈接]

迦南幼兒園 (九龍塘)

請問迦南幼兒園 (九龍塘) 好嗎? 有冇讀過嘅媽咪分享吓

Re: 迦南幼兒園 (九龍塘)

我本來諗住比囡囡讀, 但係學校話上午班 full 哂, 所以無in到,根我所知都幾多小朋友讀lee間幼兒園.

我個囝囝讀緊n1...佢個班主任都幾好既, 有時都會打比我話我知囝囝係學校既情況

Nonna & yauling

Thanks for your information. :

yauling,

請問迦南校園衛生環境理想嗎? n1有冇 toilet training ga? 聽d同事講呢間學校都幾深, 鍾意 push d 小朋友, 較著重學術方面發展, 是真的嗎? 你小朋友讀得開唔開心呀?

NatalieMaMa 寫道:

yauling,

請問迦南校園衛生環境理想嗎? n1有冇 toilet training ga? 聽d同事講呢間學校都幾深, 鍾意 push d 小朋友, 較著重學術方面發展, 是真的嗎? 你小朋友讀得開唔開心呀?

1) 衛生環境尚算唔錯, 校舍大
2) n1會有toilet training
3) 深唔深我就仲未知, 因為始終都係n1都唔會好深, 我又唔覺有push小朋友既情況, 就算有都可能係k2/k3先會
4) 暫時我囝囝都讀得幾開心, 佢都好快習慣

(不過我出年會同佢轉校, 因為我考左st. catherine)

想問下各位有經驗的媽咪,

應該幾時開始幫bb報幼稚園, 同有咩準備功夫架   

迦南幼兒園 (九龍塘)
how much for month?

hi hi 各位,

我都同囝囝報左出年n1, 佢地話會12月31日前通知interview, 我重等緊信呀~~~~~

bbaa 寫道:
迦南幼兒園 (九龍塘)
how much for month?

$2600

yauling

Thanks for your information

我個囡囡已經10個半月, 我想知多d有關這間幼兒園的資料, 請問可以有咩野途徑, e.g. 有冇網站或電話
also, 是全日/半日?

kathylo 寫道:
我個囡囡已經10個半月, 我想知多d有關這間幼兒園的資料, 請問可以有咩野途徑, e.g. 有冇網站或電話
also, 是全日/半日?

可以試吓呢個網址:

http://www.cannan.edu.hk/

yuiyuibb 寫道:
hi hi 各位,

我都同囝囝報左出年n1, 佢地話會12月31日前通知interview, 我重等緊信呀~~~~~

我於上兩個星期已經收到信,係1月15日面試.
請問有冇媽咪知道,面試時會問mug?因為囡囡好怕羞,而且又唔識講好多o野,難唔難考?有D擔心!

JadeCheung

我囡囡也是1月15日面試,   上午10:00, 你呢? 其實nursery面試好簡單, 唔同K1, 主要都是和小朋友玩吓玩具, 和問吓家長平日怎樣照顧小朋友, 如果有位, 多數會收的, 所以不用擔心

NatalieMaMa & JadeCheung,

好彩你地通知, 我先頭打去問, 我封信可能寄失左, 佢地話會補寄, 不過都通知左我interview時間, 我都係1月15日, 上午10:30, 到時唔知會唔會見到你地呢  

yuiyuibb

Ha! 希望到時見到你啦!    不過我聽其他媽咪講迦南上午班已經 full 咗, 剩番下午班, 唔知真唔真, 等我明天打電話問問先

我同NatalieMaMa一樣都係上午10:00, 到時可能會見到面呢!雖然只係玩下玩具,但係我囡囡見到陌生人都唔睬人,唔理人,更不用說要佢開口說話了,所以先至咁頭痛 :cry:

NatalieMaMa 寫道:
yuiyuibb

Ha! 希望到時見到你啦!    不過我聽其他媽咪講迦南上午班已經 full 咗, 剩番下午班, 唔知真唔真, 等我明天打電話問問先

上午班咁快full哂?唔係而家先開始interview咩?比哂返playgroup個D小朋友?知唔知上午班收幾多人?明天你問完可否講給我們知,thank you!

就算比哂返playgroup個d小朋友都無理由full架, 咁多人 ......會唔會講緊k1 ja

JadeCheung 寫道:
我同NatalieMaMa一樣都係上午10:00, 到時可能會見到面呢!雖然只係玩下玩具,但係我囡囡見到陌生人都唔睬人,唔理人,更不用說要佢開口說話了,所以先至咁頭痛 :cry:

你早少少帶囡囡去玩下, 做定warm up先 :wink:

hi各位:

我個大女現在2歲9個月,由佢今年2歲多少少已經開始讀呢間幼兒園,佢一路也讀得幾開心,班主任都好好,有需要時常常會互相聯絡了解阿b返學同在家的情況.

我記得當時帶阿b去interview時,沒有特別壓力,老師會比玩具佢玩,再同佢傾
‹ 上一主題|下一主題