用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實我咁樣填表, 係咪真係好冒險?
樓主: mchoy
go

其實我咁樣填表, 係咪真係好冒險?   [複製鏈接]

tommythumb 發表於 12-5-22 11:57
樓主無講明佢個仔係考第五,佢講頭五........所以可能係全級第一呢!

其實,唔同人有唔同選擇,總之自己 ...

全級第一or頭五其實我覺得冇咩所謂啦.....基本上佢自行果2間都入左90%啦, 大抽獎雖然講運氣多d, 但抽入邊間機會其實都系均等, 冇所謂冒唔冒險, 仲有佢大把本錢扣門, 我相信"返頭嫁"佢間聯繫中學都一樣好大機會成功啦...

samuel89 發表於 12-5-22 12:11
全級第一or頭五其實我覺得冇咩所謂啦.....基本上佢自行果2間都入左90%啦, 大抽獎雖然講運氣多d, 但抽入邊 ...

你意思TOP 5 係自行果時先有優勢? 到大抽獎時就同其他band one group沒有差別,只決定隨機number靚唔靚?

clarawuwu 發表於 12-5-22 13:44
你意思TOP 5 係自行果時先有優勢? 到大抽獎時就同其他band one group沒有差別,只決定隨機number靚唔靚? ...

yes.....大抽獎如果隨機number靚, band one 尾一樣可以抽到band one group內既band one 頭學校, 甘揀任何一間band one group既學校其實分別不大,.....

samuel89 發表於 12-5-22 14:01
yes.....大抽獎如果隨機number靚, band one 尾一樣可以抽到band one group內既band one 頭學校, 甘揀任何 ...

點樣知道隨機number靚與否?

clarawuwu 發表於 12-5-22 14:15
點樣知道隨機number靚與否?
收到派彩前冇人知.......如果唔系點叫"大抽獎"...

samuel89 發表於 12-5-22 14:18
收到派彩前冇人知.......如果唔系點叫"大抽獎"...

哈哈.........原來係咁.

samuel89 發表於 12-5-22 12:11
全級第一or頭五其實我覺得冇咩所謂啦.....基本上佢自行果2間都入左90%啦, 大抽獎雖然講運氣多d, 但抽入邊 ...
  果然講到好有信心,你都好應該學樓主咁幫你的子女選中學。

Fong23fong 發表於 12-5-22 14:23
果然講到好有信心,你都好應該學樓主咁幫你的子女選中學。
oh...no啦.....我阿仔冇樓主子女甘勁
甘我好自然要加些少策略同保守少少啦

samuel89 發表於 12-5-22 14:26
oh...no啦.....我阿仔冇樓主子女甘勁
甘我好自然要加些少策略同保守少少啦
  就算有咁勁/或更勁,究竟有多少家長會學樓主咁選校???
   接近無聊的選校方法 --- 就是純碎為了證明是自行入

Fong23fong 發表於 12-5-22 14:31
就算有咁勁/或更勁,究竟有多少家長會學樓主咁選校???
   接近無聊的選校方法 --- 就是純碎為了證明是自 ...

甘又唔系完全無聊的......我估計樓主其實認為大抽獎果間好過自行果間聯繫中學,  .....甚至認為果間聯繫中學 自行已經入左9成9 啦, 試一試間更好既中學 又有何妨呢??

samuel89 發表於 12-5-22 14:40
甘又唔系完全無聊的......我估計樓主其實認為大抽獎果間好過自行果間聯繫中學,  .....甚至認為果間聯繫中 ...

若果是咁,小朋友又咁勁,是不是自行階段應該選大抽奬首選呢 ?

不過,你要假設這樣那樣前,請看清楚樓主在前面的描述吧!就可省
   了很多假設

樓主的開場白: "小朋友小學有 Band 1 聯繫中學,自行亦已放第一。 但因小朋友和我都想知係咪自行入,所以統一甲,乙部都無揀,放棄了聯繫位資格。 同朋友傾開,佢地話我放棄了自己的優勢,叩門時又兩邊不討好,十分冒險,真的嗎?"

Fong23fong 發表於 12-5-22 14:45
若果是咁,小朋友又咁勁,是不是自行階段應該選大抽奬首選呢 ?

不過,你要假設這樣那樣前,請看清楚樓 ...
如果看清楚樓主在前面的描述....
那樓主根本就認為果間聯繫中學 自行已經入左12成啦,..... 大抽奬點玩點試都冇所謂啦.......

samuel89 發表於 12-5-22 14:57
如果看清楚樓主在前面的描述....
那樓主根本就認為果間聯繫中學 自行已經入左12成啦,..... 大抽奬點玩點試 ...

咁又何來太冒險呢?! 豈不是自相矛盾 ? 自欺欺人??!!!

Fong23fong 發表於 12-5-22 15:01
咁又何來太冒險呢?! 豈不是自相矛盾 ? 自欺欺人??!!!

may be 純粹"晒命"而已....

janetc  Totally agree!  發表於 12-5-23 02:50

回復 mchoy 的帖子

就算世界最一, 有時比賽時都會失手, 就算在校內是第一, 有時都會有失敗時!!

最重要學會失敗時要站反起身, 再接再厲, 勇往直前.

我們做父母的都是想幫小朋友行一條最好的路, 不是拿他們來試的或比較什麼!

希望樓主知道如真的入到一所好學校, 最重要的不是考入或是派入的,
而是小朋友在學校所學的東西.

還有的是:  世事無絕對

多謝大家熱烈的回應及善意的批評,其實有咁嘅決定,可概括以下嘅原因:
1)        小朋友一向讀書都係自動波,完全不用粗心,佢已付出努力,點解唔可以作自己的選擇?況且將來讀書嘅係佢。
2)        其實自己聯繫英中競爭很大,因幾間小學 Band 1 率很高。而人地雖有5間小學,但有兩間中學,平均一計,未必差過之前的選擇。
3)        有感升中制度太黑箱作業,家長知情權接近零,可以的話,梗想了解多些自己的狀況,不想不明不白。況且其實我們選得很保守,保險線 set 到好前,只要是英中便可接受。
4)        至於直資中學,其實老師有提議,但那間學校很top很遠,自覺機會不高而沒有報。
今次之所以向大家請教,是因朋友的說法跟我們的諗法有很大差別,希望睇睇大家的意見。話時話,畢業試就到啦,祝大家考試成功,齊派理想中學。

yovin  條條大路通羅馬,只要保持到好成績,將來也定必入到心儀大學。真羨慕你有如此自動波的孩子,恭喜  發表於 12-5-31 04:37
大頭玲  只要知道自己做什麼便行了,  祝如願意嘗!  發表於 12-5-23 12:59
alice44  既然你有你的道理咁有自信, 根本不用出這post問人是否太冒險,  發表於 12-5-23 10:25
janetc  聽過梁校既講座, 講到明自行&統一唔填佢地第一位, 叩門係唔會考慮  發表於 12-5-23 02:54
vincher  衷心希望你自行入了,下次別再如此冒險了!  發表於 12-5-22 19:52

alice44 發表於 12-5-21 16:47
回復 ohnono 的帖子

上年阿仔同學全級頭3名, 但自行入唔到, 派位又派唔到. 只派到band 2a的中學.

其實上年都有同學仔係全級頭幾名,但自行唔得、派又唔得、最終扣門都唔得........
所以只可以祝福小朋友好運﹗
****未經本人許可, 不得轉載****

回復 vincher 的帖子

係囉!! 班主任沒有理會 or 阻止, 咁都得 ????

回復 MATHEWMA 的帖子

我個仔間學校老師都唔係好理我地填什麼 , 求其你係什麼組別,便填該組別便算, 睇份表時, 都無問自選填邊間,老師有好多種 , 或者佢地好忙吧.

講番正題 , 我支持樓主同佢個仔決定 , 我的想法是如果有實力,派去邊都得,祝樓主好運.

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題