用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實我咁樣填表, 係咪真係好冒險?
樓主: mchoy
go

其實我咁樣填表, 係咪真係好冒險?   [複製鏈接]

真的是太冒險了。祝願有“冒”無“險”吧!

回覆:HY412 的帖子

自行跨區都會在甲部填上呢間學校...

HY412  甲部命中機會率唔係太高.  發表於 12-5-20 22:32

回覆:mchoy 的帖子

只在自行階段報考,甲、乙部都沒填上,叩門機會會大嗎?

唯有祝你的小朋友在自行階段已被取録!Good luck!

HY412 發表於 12-5-20 22:06
唯有當唔係聯繫學校, 自行誇區, 可能咁諗會舒服D
mchoy,

唔錯都錯咗!正如HY412所說,阿Q啲,個心唔會梗住梗住...
經一事,長一智!拿得起,放得下!
不要多想!不要回想,活在當下!免得用「過去」來懲罰自己!
祝你囝仔有驚無險,能順利升上心儀中學!

HY412  妳既表達技巧好高, 言語溫婉, 我都係少出聲為妙, 經常講多錯多   發表於 12-5-20 23:07

mchoy 發表於 12-5-20 09:40
小朋友小學有 Band 1 聯繫中學,自行亦已放第一。 但因小朋友和我都想知係咪自行入,所以統一甲,乙部都無揀,放棄了聯繫位資格。 同朋友傾開,佢地話我放棄了自己的優勢,叩門時又兩邊不討好,十分冒險,真的嗎? ...

對我們來講,一D都唔冒險。因為.....

那個是你的子女。

你們喜歡這樣做,沒有人可以阻止。

祝好運。

Yanamami  你禁講, 有d過份左喎.....  發表於 12-5-20 23:11

cowboymama 發表於 12-5-20 23:01
mchoy,

唔錯都錯咗!正如HY412所說,阿Q啲,個心唔會梗住梗住...

我反而覺得樓主自信非常, 絕無後悔, 唔會覺得係錯, 個心亦無梗住.  呢個post只係想睇下其他家長既睇法.  事關米已成炊, 冒險與否, 根本不再重要.

杰杰媽媽  ...替其...  發表於 12-5-20 23:30
杰杰媽媽  我都覺樓主自信心十足,只係我地呢班旁觀者太過替並膽心  發表於 12-5-20 23:29
HY412  haha, 原來係一個心理測驗   發表於 12-5-20 23:19

禮媽媽 發表於 12-5-20 22:28
自行跨區都會在甲部填上呢間學校...

雖然命中率不高, 但起碼對叩門有幫助

mchoy 發表於 12-5-20 21:36
無論是對是錯,總覺得世事很微妙。當年替佢揀呢間小學,除咗因為教學成绩好(最少出了4名10優生), 亦是因為 ..
我好想知係邊間屯門小學? 好勁..............

回覆:其實我咁樣填表, 係咪真係好冒險?

Band 1 就係band 1, 考頭5 同考頭50,抽獎機會均等或隨機號碼可能更後。除非自行時已收到暗示?!

Yanamami 發表於 12-5-20 23:09
我反而覺得樓主自信非常, 絕無後悔, 唔會覺得係錯, 個心亦無梗住.  呢個post只係想睇下其他家長既睇法.   ...
你真係說得對。樓主一路都係自己充滿信心,沒有信心的只是傍人!

樓主還覺得在這件事上,是沒有對與錯,只因世事微妙。當年冥冥中的選擇,選擇了一所能出10A狀元的學校;卻孕育了今日的決定,自信可以憑自己實力在自行收生時脫穎而出。

此時此刻,米未成炊,不過肯定已聞到飯香,視乎隔離飯有飯味定自家飯好吃吧!樓主為了再一次証明自己的實力,買定香檳去叩另外一間學校門!

:verycold: :verycold: :verycold:

林嬌嬌 發表於 12-5-20 23:48
Band 1 就係band 1, 考頭5 同考頭50,抽獎機會均等或隨機號碼可能更後。除非自行時已收到暗示?!

...

關鍵就係樓主有信心小朋友在自行時已被取錄。自己暗示比自己知,已成功了,何需等待大抽獎!樓主只係用大抽獎來証明唔係靠大抽獎抽入。

其實如果樓主想証明小朋友的實力,不如考一考名牌直資就知,無謂用大抽獎來測試。所以有時我都覺得個世界幾奇妙,有些事真係諗極都諗唔明!

Yanamami  Typo:不有...  發表於 12-5-21 00:23
Yanamami  世事無奇下有, 一樣米養百樣人o者.....  發表於 12-5-21 00:22
:verycold: :verycold: :verycold:

諗深一層,不如咁睇,我且舉個例:

自行1.順德聯誼總會梁銶琚   2.保良局百周年李兆忠
(A)  甲1.順德聯誼總會梁銶琚   乙1.順德聯誼總會梁銶琚
(B)  甲1.保良局百周年李兆忠   乙1.保良局百周年李兆忠

我身為順德聯誼總會小學的top Band1學生,如果揀(A)方案,乙部因為聯繫關係,3間順德聯誼總會小學的Band1學生先抽梁銶琚的23個聯繫保留位,抽輸了才與街外Band1一起抽61個非保留位,優勢其實不算很大,但此時此刻起碼少了5間保良局小學的Band1學生同我爭。反之,如果揀(B)方案,乙部即刻變成街外Band1,等埋5間保良局小學的Band1抽完23個聯繫保留位後,抽輸的再和我等街外Band1抽61個非保留位,優勢確是比(A)較蝕章,但此時此刻也起碼少了3間順德聯誼總會小學的Band1學生同我爭,所以(A)與(B)查實並非天與地。講真我最後原來改變了主意,鍾意保良局百周年李兆忠多啲,所以我揀(B)博吓亦無可厚非,或者我的隨機編號好細呢!況且最後一招叩門我也有本錢,top Band1學生叩門始終有很大的優勢,我自行就算派到梁銶琚,我可能都會去保良局百周年叩門,咁我點會係阿Q。例子講完,結論:Everything happens for a reason. 樓主唔好介意,講吓笑咪唔使勞氣囉。

vincher  我也服了你,晨咁早,思路咁清晰,勁!  發表於 12-5-21 20:12
Yanamami  Oops....寫錯字.  假"設"...  發表於 12-5-21 11:46
cy.muimui  咁都諗到,勁  發表於 12-5-21 09:29
Yanamami  撞鬼! 禁好心機去假切禁多野添.....早d訓 la.  發表於 12-5-21 07:58
1   2   3   6  8

醒目開學勳章

mchoy 發表於 12-5-20 19:38
多謝各位的回覆及關心。承認自已小朋友鬥心强,佢見自己5名內,自行又有得 second in ,故想試試自己究竟 ...

佢見自己5名內,自行又有得 second in
所謂:
天外有天, 人外有人
一山還有一山高

仲要加埋個隨機號碼
不過惟一肯定就係叩門時好多band1頭嘅中學, 吾係全級第一, 就會勸家長吾好浪費時間去申請

cellon 發表於 12-5-20 18:24
「因小朋友和我都想知係咪自行入,所以統一甲,乙部都無揀,放棄了聯繫位資格。」
這樣做真係 ...

我曾經都有這個好奇心, 但最後我都不會咁做囉. (拿阿仔既前途來................)

回復 redkoni 的帖子

redkoni,
我囡心儀的是梁球鋸 & 百週年,但我地無聯繫學位,真係好輸蝕...........
到填表時真係好難填... 兩間中學都不相伯仲,百週年就近我度,但阿囡鐘意梁球鋸....

在這件事上,我倒有興趣想知是否全級一、二、三名的同學是否真的全部或超過99.9%都可以在自行時已被取錄,有沒有失敗的例子可以分享呢?(向樓主說聲對不起先,借過位用)

hw1115  我覺得只得80%.  發表於 12-5-21 15:26

clarawuwu 發表於 12-5-21 12:23
回復 redkoni 的帖子

redkoni,
我囡心儀的是梁球鋸 & 百週年,但我地無聯繫學位,真係好輸蝕...........
到填表時真係好難填... 兩間中學都不相伯仲,百週年就近我度,但阿囡鐘意梁球鋸....

咁你梗係揀阿囡鍾意嘅梁銶琚喇,乙部第一志願家陣咪起碼少咗一位同你爭抽獎囉!
預祝阿囡成功!

1   2   3   6  8

回復 ohnono 的帖子

記得去年派位仁立小學全級第一林護都不收(個小朋友樣樣掂,不是死讀書),最后善德收了.但不清楚善德在自行有沒有揀.但起碼證明全級第一自行不一定得.

另外,可以想像,一個在普通小學考全級第三,自行第一QC,第二La Salle,命中率都很低,靠大抽獎的機會很大.全港/全區那麼多小學,而心儀中學得幾十個位.

alice44  我只知去年仁立全級第二嗰個入了善德, 乜第一嗰個都入了善德嗎?  發表於 12-5-21 16:50
twcho  証明林護網頁上說面試佔64%可信性相當高。  發表於 12-5-21 14:52

"藝"高人才可"膽"大, 自問今舖大抽奬係穩健數據派, 計晒數+%, 雖然好奇心亦有, 但入到心儀學校就話鬼佢, 考入, 抽入, 碌入,滾入定係仆入, 總之入左

karen2323  如果入咗心儀學校,我都唔介意係唔係碌入去!  發表於 12-5-21 20:02
黃巴士  AGREED!!  發表於 12-5-21 17:05
alice44  哈哈! 講得啱!  發表於 12-5-21 16:55
‹ 上一主題|下一主題