用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 康城學之園PN - 你會點送返學?
go

康城學之園PN - 你會點送返學? [複製鏈接]

家住將中, 如果叫姐姐送返學, 行到去地鐵月台10分鐘, 等康城架車10分鐘,車程3分鐘,由康城站行到學之園要20分鐘 , 全程要成45分鐘 , 返學放學來回要個半鐘時間, 戶外條路又日曬雨淋,但搭校車就point to point within 15分鐘 , 問題係, 阿女咁細,從未離開過MaMa或姐姐, 突然叫佢自己走上架車到, 佢又唔知架車會去邊, 好似賣豬仔咁, 會唔會超驚呢? 我真係好唔想嚇親佢.......(我知君傲灣有shuttle bus, 但次次見到條人龍都好長, 唔知朝頭早係咪會少人D ? )

請問各位康城學之園PN既家長,你會點送返學呢? 你放心佢搭校巴嗎?

jijincat  我同妳O既憂慮係一樣!! 我住得遠妳少少寶琳, 最怕係返學條路會有好多大車經過....  發表於 12-5-20 03:03
   1    0    0    0

回覆:康城學之園PN - 你會點送返學?

我女女宜家K1, 家住TKL, 兩年以來都係搭校車番學。年半以來對校車服務都好滿意,女女由PN到K1都冇怕過搭校車,亦見到同站既PN小朋友都好快適應搭校車。校車到學校有老師手拖手帶入學校,都好安全。知道有朋友既小朋友PN時怕搭校車,日日喊,喊到嘔,不過終有一日都適應左。

我偶爾都親自送女女番學,搭地鐵。其實如果探下路,知道幾時有康城車,唔駛等10分鐘既。不過叫PN小朋友行咁長既路由地鐵站行到學校,真係好辛苦,除非小朋友肯行,否則全程要抱,辛苦咗姐姐。偶爾行下當散步就冇所謂。建議去君薈坊搭shuttle, 我慣左上around 8:35 (有時8:30到)班車,8:50到學校。朝早人唔多,通常都變左LH校車咁,我次次都上到車,比去康城站方便好多架!

多謝你既分享,對我很寶貴,請問校車既坐位是否細D嫁(for kids)?車上是否有阿姨睇住?雖然都明白搭校車最好,但我諗頭兩三個月都會自己送住先,想問如果之後先join校車,會唔會無位join唔到呢,校車D位緊唔緊張嫁?
其實我有個翠茵offer係手,我會諗....為學之園長途跋涉,值得嗎?

回覆:康城學之園PN - 你會點送返學?

我睇校車係一般既保姆車,唔係特別細,但有安全帶。遇過兩個校車姨姨都好好,呢樣可以放心!出年多左K3,校車位應該好緊張。女女今年校車由TKL經將中,到學校已滿座,所以出年可能仲迫,不過校車係睇報名人數定校車路線,所以希望佢出年可以加開校巴。

女女今年都係9月先搭,因為我放假可以接送,之前7月完PN前同學校講左。我見同站一個PN都係9月先搭,所以你最好問下校車有冇得book定位。我今年都會9月先搭。

至於翠茵,我只有朋友既小朋友讀緊,comment係「好」。LH, 我覺得未及「好好」. 我唔太清楚GV既情況,故我未能比較,只可以話LH好睇重成績,小女升K2, 學校比前嚴格好多,有時俾我覺得佢地唔俾小朋友犯錯(包括行為及學習)。但我當年PN都係揀左LH放棄左GV.

希望幫到你。

Thousand Thanks for your info. 今朝同爸爸女女女site visit 左一次,模擬送返學,(因爸爸都唔放心阿女搭校巴), 試完爸爸叫我放棄學之園,唉!我好唔捨得呀

TKO_NANA  我老公都係,open day同interview時去過2次,佢對那裡的印象麻麻,主要係因為交通,可能男人都係這樣吧~  發表於 12-5-23 14:01

我路過... 想問下校車幾錢?  會唔會可以俾姐姐搭的士呢?  費用會唔會差唔多?

knps2009 的帖子

路過的,其實姐姐行路+用bb車得5得

I have asked the school bus company, they said $540 and will take about 30 mins from Park Central to school.

$540 即係加左價...今年係$500

君薈坊有Shuttle Bus去日出康城, 點解要自己搭地鐵+行路咁辛苦???? 君薈坊消費$100有50張Shuttle Bus coupons......

引用:家住將中,+如果叫姐姐送返學,+行到去地鐵月

原帖由 loodeen 於 12-05-20 發表
家住將中, 如果叫姐姐送返學, 行到去地鐵月台10分鐘, 等康城架車10分鐘,車程3分鐘,由康城站行到學之園要20 ...
路過的。其實小朋友好快適應,搭車時有小朋友玩,可能頭一兩星期可能未慣(小女一次都冇哭過)。現在未開學,應開始給予你小朋友一些離開媽媽及姐姐時間。學之園是不錯的學校。

不用住戶證都可以搭shuttle bus~

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

去開"君薈坊"購物及食飯, 記得憑消費單去換領往來日出康城至君薈坊嘅shuttle bus ticket喇!!!

換領地點: 在君薈坊G/F的客户服務中心(太興燒味對開)

乘車券有效期: 1.9.2011 - 31.8.2014

--- 每張有效單據(不限金額), 可換車票2張
--- 消費滿$100或以上, 可換50張 (每次最多換50張)

http://www.lohas-park.com/viewthread.php?tid=49108&highlight=

neko1234  我去到下學期先識咋..傻豬左半左..我而家都換左幾疊係屋企, 要來去學校時用..  發表於 12-5-22 15:07

多謝大家意見,但阿女佢會暈車浪,試過由旺角搭的士返tko, 或者由tko搭van 仔去清水灣,佢都會搭到嘔,嗰日site visit 係11am ,係君薈坊等shuttle,好多人,好熱,架車有d局促,落車再行條路好曬,阿女去到學校門口個人"偶"晒

loodeen 發表於 12-5-22 16:08
多謝大家意見,但阿女佢會暈車浪,試過由旺角搭的士返tko, 或者由tko搭van 仔去清水灣,佢都會搭到嘔,嗰日 ...

既然會暈車浪..咁就唔好諗要搭校車先到的學校啦..
因為去到學校嘔..學校同老師唔知你個女咩事..
怕佢係病左..一定會叫你接返走..

所以我都猶疑緊好無俾阿女讀翠茵算, 但學費一樣咁貴, 而學之園D師資同校舍就好過翠茵,最難得係又收阿女.........

retriever  am or pm?  發表於 12-5-22 22:51

同意neko1234, 首先如果返學嘔,小朋友好辛苦之餘,可能會怕左搭車,怕左返學。
老師見小朋友嘔,係一定會叫你接走架。

loodeen 發表於 12-5-22 21:12
所以我都猶疑緊好無俾阿女讀翠茵算, 但學費一樣咁貴, 而學之園D師資同校舍就好過翠茵,最難得係又收阿女.... ...

不過你阿女始終有一日都要搭校車返學, 不然的話佢只可以在屋企附近學校返學, 我有個同事個仔又係暈車浪, 搭唔到校車, 所以我同事每日朝早7點半跟佢阿仔由寶琳搭地鐵去九龍塘根德園返學, 之後自己再搭地鐵過海返工, 到阿仔K3就搬屋去黃埔個校網......

引用:不用住戶證都可以搭shuttle+bus~>>>>>>>>>>

原帖由 咪臣 於 12-05-22 發表
不用住戶證都可以搭shuttle bus~

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
同樓主同一情況。要拖住阿囡由將中行去君傲灣,睇怕都要行20~25分鐘。仲要計埋送完返學出黎既車程路程,睇怕都要用一個鐘以上。所以都係打算俾阿囡坐校巴。

同樓主一樣,學之園同 翠茵 都有offer, 都比左留位、註冊費
我個小朋友又係暈車浪,又嘔
所以最後決定讀翠茵,唔想佢咁辛苦!

Me too..我都有兩個offer,最後選了翠茵。
‹ 上一主題|下一主題