用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2012/2013 ST. JOHANNES N1 一齊傾下吖~~
go

2012/2013 ST. JOHANNES N1 一齊傾下吖~~ [複製鏈接]

我既小朋友   黎緊9月會入讀 ST. JOHANNES N1 (PM)      有無家長可以分享下?
我問過學校    8月4日有家長會~
同埋宜家學校都好似未知要唔要著校服??
   3    0    0    0

PN Class無校服只有一件背心袍,平日著便服返學有一個書包。$4950包雜費,返學無書本,主題學習有手工圖畫做返嚟,每星期五派一本File內有學過D工作紙,每個月有生日會每次唔同主題,so far每日好開心返學英文都好好,老師好有愛心,班主任好錫小朋友,我會繼續讀落去,升小一都要interview㗎。

回覆:2012/2013 ST. JOHANNES N1 一齊傾下吖~~

呀?唔洗著校服?我個囡好想著校服呀

回覆:QQ1125 的帖子

同埋小一interview係指直升聖若望小學嗎?

回覆:andeskinki 的帖子

Hi,各位mama

校服只是一件袍,一開學已包一個書包同一件袍

升小一不是直升必須interview,但有優先

回覆:Cheungcc728 的帖子

我個仔嚟緊都會讀St Johannes PN pm,不過佢9月出世,所以10月先返學。
請問知唔知有冇家長陪小朋友返學嘅適應期?有啲學校一開學頭兩三日家長都可以一齊上。

QQ1125 發表於 12-5-19 16:13
校服只是一件袍,一開學已包一個書包同一件袍

但係我打過電話去問    佢話暫時係送一件袍     校服仲未決定要唔要worrr

Gabumama 發表於 12-5-20 00:38
我個仔嚟緊都會讀St Johannes PN pm,不過佢9月出世,所以10月先返學。
請問知唔知有冇家長陪小朋友返學嘅 ...

可以打去問下    又可以等到家長會先~~     
我想問你    小朋友個作息時間係點    因為返pm     時間好難安排~

QQ1125 發表於 12-5-19 13:14
PN Class無校服只有一件背心袍,平日著便服返學有一個書包。$4950包雜費,返學無書本,主題學習有手工圖畫 ...
你小朋友已經讀緊st johannes?     可以分享多d ma??
呢一間幼稚園好嘛?    我上網搵過資料    課程都幾深      但總括既評價都好似幾好
不過上到小學      評價就好似真係麻麻      我好擔心    幫小朋友搵錯學校~
其實如果小學係好既     我都好想小朋友可以一條龍上埋小學      起碼煩小一次先

andeskinki 發表於 12-5-19 14:49
呀?唔洗著校服?我個囡好想著校服呀

係arrr~   我小朋友都好想arrr~

回覆:Cheungcc728 的帖子

我小朋友冇特定作息時間,好fluctuate,我哋都冇限時限刻迫佢起身嘅。
佢通常9點幾至10點幾起身,都間唔屎9點前就醒,下晝點幾兩點瞓晏覺,其實因為家姐係喺九龍塘返下晝,家姐比較夜瞓,所以晏起身,為方便我哋帶佢兩個返學放學,所以同家姐一樣讀下晝班。
我唔太擔心佢返下晝冇得瞓晏覺嘅問題,因為小朋友如果有嘢佢鍾意玩嘅話,就唔瞓都得。

今年PN未有校服, 但我果次問, 個STAFF話佢地仲討論緊, 好大機會會有校服呀.

ei~ 大家有無 fb 呀? 不如 add 黎一齊傾下丫

我仔來緊都讀am class

gabumama: 你囡囡係咪都係讀聖若望呀?

回覆:2012/2013 ST. JOHANNES N1 一齊傾下吖~~

我仔仔都係am class.

其實有校服好D,唔洗諗著邊件衫。我姨甥仔都會下年度PN am class.
我囝囝現在PM class作息時間自動調節,佢6點起身,到11點10分上校車會瞓覺或者返學前會再瞓一下,返到學校就好精神。

Gabumama 發表於 12-5-20 02:33
我小朋友冇特定作息時間,好fluctuate,我哋都冇限時限刻迫佢起身嘅。
佢通常9點幾至10點幾起身,都間唔屎9 ...
明白因為我兩個小朋友平時兩點會訓晏覺
我就係怕小朋友恰眼訓

aphek 發表於 12-5-21 10:33
今年PN未有校服, 但我果次問, 個STAFF話佢地仲討論緊, 好大機會會有校服呀.

ei~ 大家有無 fb 呀? 不如 add ...
係呀我問過都係甘答我

有fb 呀。     Plz give me yr email    Thx
‹ 上一主題|下一主題