用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 用什麼方法教小朋友背乘數表?
go

用什麼方法教小朋友背乘數表? [複製鏈接]

如題!  小恐龍家族之九恩歌有無用, 值得買?  點教才可易背到呢?  

請指教!
   9    0    1    0

outbind://123-000000007888A3DB52BB5E45A542D79211CD2B19C4722600/http://www.babyfashionkingdom.com/user/Image/slanime4.gif

我聽人講這隻CD內的歌很難聽的! 我兒子都打算遲些教他, 在網上可以下載到 / 自己都可以錄製一套自己把聲音給他聽, 一路教他一同與他一齊諗, 以遊戲方式鼓勵他背誦都得架! 如諗得好以說話鼓勵他!

我記得小學時期學乘數表,老師出示一張1-100的數字圖,裏面包括有1-10的倍數,用不同色表示不同的倍數,讓兒童知倍數的意思,這樣不單只靠死背,還可用計算的方法知道其數字呢!

醒目開學勳章

回覆:WinkyLee 的帖子

我買左小恐龍又覺得吾錯,呀仔好易上口

回復 nanayeung 的帖子

小恐龍係嘜 ?

我囝K2, 我會用活生生的例子, 佢買壽司食($3/件), 佢買左5件要幾多錢 ?  佢會答: 3x1如3, 3x2如6, 3x3歸9, 3x4=12, 3x5 = $15      
比$20 找返多少錢.     $20 - $15 = $5
我通常"空"佢,計錯數會扣佢利是錢..咁佢用盡腦汁去計.
佢自己儲起大約$70散銀,佢成日囉出黎數錢, 成個守財x咁, 佢會用倍數咁疊起, 方便佢計算...咁都幫到佢對倍數認識.

佢現在熟了 1, 2, 3, 4, 5, 倍數. 計數加減2位+/- 快好多添.

軒軒出世5.80磅, 滿月8.13磅, 2個月11磅, 3個月13磅,4個月15.5磅, 5個月18磅, 6個月19磅

回覆:用什麼方法教小朋友背乘數表?

小恐龍在那裡買?

係書局買. 係歌來的. 容易背出來

簽名被屏蔽

自己背,日日背。

自制乘數表貼在睡房門上, 忘記時可即時找到答案.
也可以和他玩配對遊戲, 在咭紙上寫上 2x3, 3x3,....., 和6, 9........
可先從2 和3的乘數表開始.

我冇比女女睇乘數表背, 我係教佢地自己加上去. 例如背4的乘數表, 就係每次加4上去. 自己一邊想, 一邊背. 係有D難, 但慢慢就識背. 其實我唔想佢地唸口枉, 係想佢地知乘數原來就係連加法.

我仔仔就用九恩歌黎背,但佢每次答我都要由頭背......

回覆:用什麼方法教小朋友背乘數表?

我當年教仔仔不是由2順住背到10!
而是先背2,5,10 因這三個佢哋在幼園時已有基本概念
熟咗就喺3, 4, 9 (背九時可用雙手輔助容易入腦)
跟住到6,8 但只背部份(有部份已在背2,3,4,5,9時已熟背)
最後喺最難嘅7, 但都只需背一個7x7=49!(其餘的又喺在之前已背咗,不用重覆背!)

fw9166    發表於 12-6-30 23:10

我同sherin668 一樣用蒙特梭利教材嚟敎, 生動得嚟又容易入腦, 好好! 藉得推介!

Nath 的帖子

好似好多item,請問你經驗應該買咩呢?

據我了解, 用嚟學乘數既蒙特梭利教材主要有乘數板(Multiplication Bead Board); 乘數圖表(Multiplication Working Charts ); 郵票遊戲 (Stamp Game ) 同埋乘數彩珠 (Multiplication Bead Bar Layout Box)......用實物教小朋友數學係比較用易明白都入腦 :p

Nath 的帖子

Nath, 全部都用嗎?唔知有冇地方有实物介紹?

其實幾個方法都有唔同做法,bead board 係係一塊板上放一粒粒珠,合初學9x9 以內既乘數。stamp game 用小郵票數字咭玩遊戲,從中學加,減,乘,除。至於圖表就比小朋友係唔同既乘數表上學習不同組合得出既答案。最後既bead bar 係用彩色珠仔學習乘數。

其實可以去you tube 睇下monte 既片,可以了解唔同敎材既用法
‹ 上一主題|下一主題