用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 PN---全日制vs下午班??
go

PN---全日制vs下午班?? [複製鏈接]

囡囡10年3月B, 9月會返PN, 現在有一間屋企附近的全日制(只步行5-10分鐘), vs 學之園下午班(需乘校車), 正在煩惱如何選擇!!!
由於囡囡現時中午1點至3點會午睡, 而下午班正正是返1時至4點, 我實在擔心囡囡的作息時間與上學不協調, 但學之園的英語教學卻是首屈一指的.
至於而全日制的那所學校是屋邨幼兒園, 會著重自理能力, 而英語學習環則較遜色.
怎麼辦? 應如何選擇呢??

0    0    0    0

我個人認為讀全日制,除非是家長須上班才迫於無奈讀,否則要小朋友全日在學校卻很辛苦,至於你擔心下午要午睡那可在睡覺時間上作調適,兒童上學時就不會眼瞓呢!

我囝囝現時讀緊全日, 初時我都擔心佢會唔適應, 時間過長等等. 但當返學之後, 我又覺得全日好好呀. 小朋友的自理能力會提高. 他在學校會自己食飯, 去洗手間, 除鞋襪. 返學之前係屋企午睡要大人陪, 而且要好耐先入睡. 但返全日之後, 作息定時, 而且早上有活動俾小朋友玩, 佢好快就可以係學校瞓. 而且返全日, 佢的餐單由營養師設計, 完全唔駛擔心飲食的問題, 比起係屋企唔知煮咩先好, 我覺得學校唔錯架.
我見小朋友返全日都好開心, 唔會辛苦. 佢8點45左右返到學校, 跟住食早餐. 然後聽下故仔, 玩下, 11點半食飯, 12點半左右午睡. 跟住2點幾3點起身. 玩多一陣, 4點幾就放學. 其實時間都好快過.

estherlai  agree.  發表於 12-5-25 23:52
ewy_chu  無錯呀..!!  發表於 12-5-25 15:17

回復 beast 的帖子

我想問你仔仔讀邊間全日呀﹖

禮賢會順天幼兒園

學之園是康城分校嗎?由順利到康城應該要預早1小時上校車,因為我寶琳到康城也要預早45分鐘,花在交通上的時間挺久.........

我是凱帆校, 由荔枝角乘校車.
‹ 上一主題|下一主題