用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 激活英文小學 請問對激活小學有什麼評價,如小朋友正就讀可否分享 ...
樓主: ShanBoBo
go

請問對激活小學有什麼評價,如小朋友正就讀可否分享 [複製鏈接]

piglet_be 發表於 13-11-29 22:25
將會入讀明年小一,住近黃金海岸。之前担心校車太早,驚小朋友要特別早起,因我無留意上堂時間是九點。

...
噢,..黃金的上車時間會早些喎,與我方的上車時間不同的!!!

因為我要返工,唔系成日去學校接放學,不過我聽其他二年級既家長講,今年係咪收左好多內地生?有D擔心

回覆 Marieprincess 的帖子

這些都是大趨勢, 內地學生增加! 大學內地生比例更加高!

的確比前多了,但是他們的家庭背景不錯,我見到的都肯讀書...或者可以藉此機會,讓仔女多練習普通話

引用:因為我要返工,唔系成日去學校接放學,不過

原帖由 Marieprincess 於 13-12-03 發表
因為我要返工,唔系成日去學校接放學,不過我聽其他二年級既家長講,今年係咪收左好多內地生?有D擔心 ...
國內生都有好教養和有學識的

Universities have a talent scheme, and the mainland students that get accepted in universities fall under that category. I seriously doubt a primary scheme has a talent scheme.

回覆:piglet_be 的帖子

黎得激活讀既內地人家庭環境一般都幾好, 但是學生品德方面就有所保留,
另外師資如何?
校長是否巳轉左?
‹ 上一主題|下一主題