用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 激活英文小學 請問對激活小學有什麼評價,如小朋友正就讀可否分享 ...
樓主: ShanBoBo
go

請問對激活小學有什麼評價,如小朋友正就讀可否分享 [複製鏈接]

kiu-mummy 發表於 12-8-31 11:56
$5xxx 一個月學費?好貴喎!可否說吓一班多少學生?有什麼科目?有無第三語言學?
Thanks!

...
20人樓下, 最多一班好似只可以20人
P.1-3: 雙班主任, 冇第三語言學.   

回復 kiu-mummy 的帖子

其實我都覺得佢貴, 因為爸爸係公務員才會在選擇當中{:1_1:}
至於他們科目跟一般學校差不多, 有宗教(基督教), 除了英文及普通話教授沒有其他了. 但睇你點睇啦, 我想谷佢聽同講, 有時你比錢出去學PICK UP都無咁快, 咪又係要錢  . 再且, 佢功課唔多, 家長同子女都會輕鬆啲, 不過好靠佢平時上堂吸收多少, 默書SHORT QUIZ都是評估架 :loveliness:

回復 pm-11 的帖子

HI...你好呀!
我呢排都為咗呢件事收集一啲資料, 相信我呢個懶媽咪都會同佢搵番一啲比較活動式的中學, 宏信都係我心儀的學校呢!

回復 bbolaf 的帖子

你好...我仔仔一年班開始讀音小, 讀了兩年因搬屋就轉咗激活小學. 初初我選擇音小原因是它們有完善設備, 大校舍, 同一條龍, 其實佢地叫做新式啲嘅傳統學校, 只不過附帶樂器, 佢地著重音樂, 係好事的, 不過不是每個小朋友都應付得到, 因為佢地樂器都包入咗成績內, 變相唔係一個興趣, 對於沒有什麼興趣的小朋友會好辛苦.
這純粹是我個人經驗

回復 NaheelSO 的帖子

謝謝 NaheelSo 妳對音小的分享.

回覆:請問對激活小學有什麼評價,如小朋友正就讀可否分享

我對呢間學校有所保留,純屬個人意見,不喜勿插!本來都想了解一下呢間小學,話晒都學費不菲,自然有所其望。先上homepage望吓,揾來揾去都唔見2013-2014小一收生資料再睇埋收費版,大佬呀,依家都2012年啦,仲post個2010收費information out-date到爆,算,我打電話去問有冇open day,佢哋話冇,咁我問小一申請幾時deadline,佢居然答我十月初,我再問即係幾多號?她便答我十月頭她們是不愁無學生還是真的毫無制度??

dlh525  一年一次OPEN DAY, 大約在3/4月倒.  開學時間唔會有特別OPEN DAY 給小一的.  發表於 12-9-13 16:13

回復 cat221 的帖子

你好呀...其實佢地真係不愁無學生入讀架, 因為我發覺近呢兩年佢地收生都好足, 初初我仔仔入讀三年班時只有20個學生一班, 但到今年已升至28多個學生了, 仲要係國內生呢!

cat221 發表於 12-9-12 19:31
我對呢間學校有所保留,純屬個人意見,不喜勿插!本來都想了解一下呢間小學,話晒都學費不菲,自然有所其望 ...

佢地十月會開始INTERVIEW, 其實就算過左十月, 如果佢地仲有位, 我覺得佢地都會收表, 所以職員答你十月初

始終呢間學校唔會好似其他私校/直資咁, 好多學生申請, 所以答得有點曖昧....... OPEN DAY會在每月的三月或四月時候, 到時你可以留意一下

NaheelSO 發表於 12-9-13 14:20

你好呀...其實佢地真係不愁無學生入讀架, 因為我發覺近呢兩年佢地收生都好足, 初初我 ...

請問是住在香港的內地生, 還是過境學生??

回復 gigayan 的帖子

過境的, 真係不要看低他們, 以我所知兩個都去咗掃管笏哈羅國際學校

NaheelSO 發表於 12-9-13 14:20

你好呀...其實佢地真係不愁無學生入讀架, 因為我發覺近呢兩年佢地收生都好足, 初初我 ...
我見今年好多級都有插班生.  但真係冇一班係多過20人的.  全級又多過28人??

NaheelSO 發表於 12-9-13 14:41
回復 gigayan 的帖子

過境的, 真係不要看低他們, 以我所知兩個都去咗掃管笏哈羅國際學校 ...

請問是讀了一個學期後去了哈羅或畢業後去了哈羅??  因為我見剛剛的那一期畢業生是有一個去了哈羅的.

sumheima  他們在激活讀了約3年.  發表於 12-9-21 19:12
sumheima  今年一個畢業生(6年級),一個5年級及一個4年級生總共3人去了哈羅.  發表於 12-9-21 19:11

請問係咪六年級先知派哪所學校, 有什麼途徑可以得知?

At Last, I choose Joseph Lee Primary School.

回復 wingszesze 的帖子

學校有貼出來.

ShanBoBo 發表於 12-9-17 10:20
At Last, I choose Joseph Lee Primary School.

咦..我冇記錯你小朋友亦是今年讀小一..?點解最後決定唔讀激小既..?

回復 dlh525 的帖子

Thanks.
我好少去學校,第日去望下先

To sumheima,

Thank you!!  

回復 dlh525 的帖子

是六年級畢業後升讀哈羅

回覆:請問對激活小學有什麼評價,如小朋友正就讀可否分享

各位激小的家長,請問你們的小朋友返學䦕心嗎?如囡囡被動又比較細膽激小適合她嗎?另外,校舍細的問題會否影響教學呢?

先謝謝各位的回覆

‹ 上一主題|下一主題