用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 激活英文小學 請問對激活小學有什麼評價,如小朋友正就讀可否分享 ...
go

請問對激活小學有什麼評價,如小朋友正就讀可否分享 [複製鏈接]

大家好, 請問對激活小學有什麼評價及意見,如有小朋友正在就讀,可否分享一下感覺及感受?
多謝!
   1    0    0    0

回復 ShanBoBo 的帖子

仔仔現讀一年級, 他應付到小一課程, 感覺到他返學是開心的!
這學校的學生都表現出自信, 學校會鼓勵學生參與活動, 培養自信心!
課程上與傳統小學不會相差太遠! 功課不會太多, 每天~2-4樣功課(部分已經在校完成), 每晚若他認真地做, 1-1.5小時便可完成!
一年級沒有大考試, 會在完成Topic 時, Test, 期關間會有Spelling test! 每學期會有學習報告, 沒有名次與分數, 會用excellent, good, average, needs improvement 來評估!
小朋友培養自發學習動機, 終生受用!

回復 banhung 的帖子

全年一次考試都沒有呀..??只是評估..亦沒有名次呀..??
請問,如果小朋友真的聽不明白英文,又不懂用英文表達的話..怎辦呢??
還有,請問你小朋友是否乘坐校車呢..?你是邊一區呢..?唔知校車收費又如何呢..?
學校的校車是24座小型旅遊車或是保母呢..??
不好意思太多問題..

回復 pm-11 的帖子

全年一次考試都沒有呀..??只是評估..亦沒有名次呀..??評估與考試, 可能都有共通的地方, 只是分開考, 範圍不太多, 會比較容易應付, 上學期, 都會在newsletter公佈每班每科的第一名, 不過很多人上榜, 大家開心, 加強自信心
請問,如果小朋友真的聽不明白英文,又不懂用英文表達的話..怎辦呢??不要懷疑小朋友適應能力, 在沒有選擇下, 用英文/普通話溝通絕對難不倒他們
還有,請問你小朋友是否乘坐校車呢..?你是邊一區呢..?唔知校車收費又如何呢..?我們住景湖, 不用坐校車, 不清楚價錢
學校的校車是24座小型旅遊車或是保母呢..??24-28座位旅遊巴, 同幼稚園一起回校
不好意思太多問題..

好多謝你的解答,因為我小朋友終於成功可以今年九月加入激活這大家庭,我既喜又驚,
驚的是不知小朋友日後是否可以應付得到全英文的學校生活,喜的是我祈望已久的心願終於達成,
因為我家住屯門區,所以好想知道到底學校有否校車的安排,看來今日都要打電話去學校查問.

有校巴到屯門的, 至於詳細路線及收費, 要問學校了!

是的,已查詢學校要等6月開家長會時會傾,多謝哂.!

學費真的貴了很多。  $5200幾一個月。 
CIVIL SERVICE 就收$1500到。真係好! 

學校的午餐是$31一餐,到底是食d乜呢..係咪都有餐單比學生選擇個種,而唔係學校自己做埋餐架..?

每日只有一份餐單, 沒有選擇!
有肉有菜,有生果, 每星期都會有不同國家風味菜式, 同幼稚園午餐一樣!

哈哈!!原來如此..我還以為好像一般津貼小學,每月出一張午餐清單任君選擇..你小朋友有否反映午餐如何,
好不好吃..?

沒有呢!

pm-11 發表於 12-5-30 20:32

哈哈!!原來如此..我還以為好像一般津貼小學,每月出一張午餐清單任君選擇..你 ...

我諗好唔好食係好睇小朋友本身對食物有冇要求啦!!  
有小朋友唔喜歡(好似高年級較多), 亦有小朋友覺得OK.  我自己小朋友一年班時食過幾個月, 其實佢都話OK, 不過佢話份量對佢黎講多了些.  所以最後都係自己帶飯, 份量較容易控制.   

回復 dlh525 的帖子

我住屯門睇來帶飯真的無可能..!!!講得啱的好唔好食真係好睇小朋友自己的,亦都好等佢可以習慣有乜食乜,
不要挑食..

pm-11 發表於 12-5-31 17:28

我住屯門睇來帶飯真的無可能..!!!講得啱的好唔好食真係好睇小朋友自己的,亦都好等佢可 ...

OK喎!  我都是住屯門及小朋友帶飯壺, 佢話中午食時都仍然是暖的.  

咦..你都係住屯門架..請問你小朋友是否搭校車架..?什麼價錢?
Thks!!

pm-11 發表於 12-6-1 14:25

咦..你都係住屯門架..請問你小朋友是否搭校車架..?什麼價錢?

我不是搭校車的.  

还有愿意上激活的吗,师资差,贵又不值,如果有得选都不要上了

回復 Andycwlam 的帖子

可以列舉例子嗎?

回復 Andycwlam 的帖子

我亦想知為何有此評價呢.?可以詳述嗎.?
‹ 上一主題|下一主題