用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 仲有1日------等統一派位結果的家長, 入來吹吹水吧 ...
樓主: JOJA
go

仲有1日------等統一派位結果的家長, 入來吹吹水吧   [複製鏈接]

我現在都係咁
預到最壞派去黃大仙

我應該點做好

回復 hellojl 的帖子

係呀! 果日唔係interview, 所以唔需要帶個小朋友去, 淨係去攞派彩結果和去叩門...

回復 JOJA 的帖子

Right now, other than waiting, you can visit the websites of the schools that you like, see any "knock-knock" messages, and prepare well for the "knocking", i.e. letters and .......

Don't give yourself too much pressure, relax.....  Good news are coming......

JOJA  Thanks  發表於 12-5-22 17:01

大家加油呀!!!

回覆:仲有11日------等統一派位結果的家長, 入來吹吹水吧

緊張

回覆:仲有11日------等統一派位結果的家長, 入來吹吹水吧

我當年8:45去到41網排位中心,竟然無咩家長,因為有大批傳媒。老公去排第三。無人訪問爸爸,只訪問媽媽。

入去時,我歸隊。我係那一行第一個。找到了小朋友的排位証,看倒轉也認出學校名字。不禁說了學校名字來(第一志願),然後手都震哂簽名。

我是第一個離開41網排位中心的,但因為用背包笠著個頭出去,傳媒知道我唔想接受訪問,加上著得唔靚,所以無訪問我。

如果有興趣上傳媒,請著得靚些,和早一點排隊

看倒轉也認得學校名即係點?唔係好似一封信噤seal 實咩?或者你意思係張字薄,透到字出嚟?

alice44  唔係o架,係一張紙無密封, 係人都睇到的.  發表於 12-5-23 11:38

我都想知當日流程係點.....

786!快啲解釋下啦!好心急想知呀

回覆:786 的帖子

嘩,多謝報料。我一定唔帶女去了,只怕傳媒影埋女個樣就煩。

我唸住上午好多人, 下午先去睇.  唔知有冇人下午先去呢 !

pizzapark  我陪你, 我會中午/下午先去, 我唔係唔緊張, 而係結果一早定左, 早去遲去都一樣  發表於 12-5-26 12:04
alice44  通常一d唔緊張小朋友讀咩學校的家長先會下午去,除非真係請唔到假或有更急的事要做.  發表於 12-5-23 11:41
JOJA  我諗我等不切, 好想早d 知, 都係早場到.  發表於 12-5-23 09:34

回復 Tatyi 的帖子

入到派位中心,會安排家長分批入不同的課室,之後工作人員會叫你比統一派位表格副本,對監護人身份證,之後會由一大批信中,搵番小朋友的派位結果通知信(冇信封入住,所以職員未讀已睇到派位結果),會讀出小朋友個名和派去邊間小學.所以會聽到前面d人派去邊,我上年前面嗰兩個都派得唔錯(一個派去陳瑞琪喇沙,一個馬頭涌官小),個職員未讀我已睇到間學校名,心諗我冇睇錯呀?咩學校黎架?原來係第十三志願,都唔知個學校名,到個職員讀完,叫我先生簽名確認,我們都呆晒冇反應!

祝各位順順利利!唔好擔心咁多了,派唔到再叩門啦!

檸檬媽媽  明白  發表於 12-5-24 16:45
karen__cheung  咁由9點半踏入派位課室之後要多久才可離開派位中心?(如果派得唔好,真係會好心急衝去撲校ga ma!!)  發表於 12-5-24 09:55

wwting 發表於 12-5-23 10:29

入到派位中心,會安排家長分批入不同的課室,之後工作人員會叫你比統一派位表格副本,對監 ...

多謝分享

早當時, 你是否一早去排, 多人嗎?

引用:回復+Tatyi+的帖子 入到派位中心,會安排家

原帖由 wwting 於 12-05-23 發表

入到派位中心,會安排家長分批入不同的課室,之後工作人員會叫你比統一派位表格副本,對監 ...
多謝分享呀非常詳盡,已經有心理準備到時大概情況係噤!兒家只有平常心等待倒數!仲有十日,下星期六就係啦

我基本上肯定我派唔到第一志願, 因為只得38個位, 第二志願都係得50個位唔夠, 有咩可能中呢, 所以已預備叩門信, 第三志願都已不想讀, 只貪近, 其餘都係差不多, 最希望唔好派南亞人仕讀既學校已叫好彩了.. 面試只夠阿仔既緣吧..

我有私校BACK UP, 博外區個10%, 所以機會極微, 沒壓力.

只求到時早D去. 取個註冊証, 然後走人去叩門. 希望個流程快D.

回復 JOJA 的帖子

上年我同老公大約8:30 am到,已經有10幾人排緊隊!

JOJA  Thanks  發表於 12-5-23 14:21

回復 lovegirlslove 的帖子

想請教有經驗既家長,放榜當日係咪冇得扣門,要等到下個星期一? 因為放榜日係星期六/日,學校唔辦公。

lovegirlslove  我諗住星期六即叩, 我估校務處星期六早上會開, 帶埋心水學校電話, 到時打去問.  發表於 12-5-23 15:58

死啦 我地個網得10間比我填落去
好怕佢會派左出去區外><

..小一放榜的迷思
.
.作者 木羽飛
專欄作家
..文章電子郵件..作者 木羽飛 | 與童同行 – 14小時前.
...寄給朋友列印.....下周六就是小一放榜了,最近我跟一對年輕夫婦吃飯,爸爸大口大口的嚼着叉雞飯,一邊呻道,「好久好久沒經歷過這種無力感了,這關乎我們一家往後十幾年的幸福(哥哥細佬共十幾年小學生涯),卻完完全全不由我控制,現在可以做的,仿佛只有等運到。」

逼在眉睫,我才明白為什麼我們的教育制度,有能力把好端端一個知書識禮的爸媽也逼瘋。女兒從沒考過幼稚園,因為當年我這個新手媽媽實在太大頭蝦,連女兒報名入讀幼稚園的時間也錯過了,最後糊裏糊塗的進了區內一間標榜愉快學習的幼稚園當插班生。這幾年看着這幼稚園名氣急升,年年超額收生,孩子爭崩頭面試的景象,才知這原來已是大戰的序幕,也慶幸自己能逃過這一場戰役。

但跟着來的大戰,便避無可避了。朋友們知我「漏氣」,紛紛傳來小一放榜資訊及扣門資料作參考。要問誰拿推介信?請哪門興趣班導師寫證書?什麼時候請校長寫推薦信?portfolio應該放什麼?噢,簡直比我公司雜誌改版更繁瑣更磨人。

今天剛收到校長室傳來的推薦信,打開一看,公式化得超乎我想像,短短幾行文字,不帶半點感情,就像一個推銷員,目無表情的在向你推銷着一件毫無個性一式一樣的商品。我和外子看完後,竟不約而同問:「小學校長真的要看這些所謂推薦信嗎?」

那個上周才買回家準備做portfolio的文件夾,至今還是空空如也。友人都說:「你女兒愛畫畫,叫她畫不就行了嗎?」我想來想去,也好,反正能減輕媽媽的負擔就好……但要畫什麼呢?小一生活?她未上小學啊!我眼中的學校生活?好像不怎麼有趣……最後,還是跟她提議,「不如你畫幅畫,告訴小學校長,你的夢想是什麼,好嗎?」

怎知小豆丁竟然回說,「誰是小學校長?我都不認識她,為什麼要給她畫畫?為什麼她要知道我的夢想?不如畫給鍾老師啦!她好喜歡和我傾偈的啊!」

好吧好吧,我打從心底也認為,你說的,好像比較有意義呢!

..
‹ 上一主題|下一主題