用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果知道某名校校長原來...
樓主: joantsang
go

如果知道某名校校長原來...   [複製鏈接]

哈哈,說得真對!

真的每年都有不同及數目不少的家長對這間名校、這位校長有著相類似的感覺和看法!其他比這間名校更出名的小學,卻沒有這麼多争議!

是否同意這些看法,可以説是見仁見智,但是肯定不是少數個別有心人的意見!
PS:小兒已於上年入讀小一,並放棄與校長的3rd interview.

twobirds 發表於 12-5-21 14:08
冇緣份讀呢間學校, 無法置評. 都係果句, 只有最適合的學校, 沒有最好的學校.
校長冇選到我個仔, 我何嘗不是 ...

幸好我的是女兒, 根本不用愁這間學校.

不過朋友中, 最後入讀的這間學校的, 通通都不是首選.

CCKG ---> 不是首選好正常吖!

辛苦晒 ---> 你啲朋友!

貢獻勳章

回覆:jeremyphlam 的帖子

小兒是第一屆直資生,即今年P.4,老實說課程的確很艱辛(可能係我個仔程度唔夠)小兒都追得辛苦,幸好找到一度地方專補佢地學校的補習,有幾個同校小朋友互相支持,小兒是幾名幾名的追上來,總算成績穩定了,學校的老師沒有因小兒成績唔好而唔理他,反而對他特別關顧!校長前幾日喺街見到我仲問我個仔個咀仲有冇咁爛,証明校長真的很留意小兒!

引用:"她"+是一位很強的公關人材!!!"她"很成功地

原帖由 TIGERBAMA 於 12-05-17 發表
"她" 是一位很強的公關人材!!!

"她"很成功地 promote 到佢間學校成為大家既 dream school.
十分贊同

Bcat 發表於 12-5-24 10:46
樓主令我想起一個比喻:
有D大陸人千方百計想攞居港權黎做香港人, 到真係攞到居港權就話香港生活艱難, 既然 ...

咁未入學之前個個都唔知間學校係點樣, 都當佢係 dream school, 實情都要入讀左先知啦.  
入左之後, 當然有人覺得好,有人覺唔好, 有人好適應, 有人好唔適應的. 咁唔適應的學生和家長當然都會呻幾句啦.

我覺得呢間始終都係一間好學校!  

回復 花仔媽咪 的帖子

很多謝你的分享! 萬二分感謝!

貢獻勳章

回覆:joantsang 的帖子

不用多謝!我只希望多些人了解英華到底是怎樣!當然學校仍有地方要改善,但整體來說,這四年來看着學校進步,看着越來越多有heart的老師入來教,這是值得讚賞的!兩年前我仍懷疑自己是否選錯學校給兒子,但今天我可以好肯定的話比自己知,好彩當日校長收左我兒子,這真是兒子的福氣!

回復 jeremyphlam 的帖子

市場部總監: what a precise description of her. That's exactly my impression on her. Thanks.

回覆:joantsang 的帖子

收先唸啦,成幾千人In,機會渺茫

prettyrabbit 發表於 12-5-25 21:31

市場部總監: what a precise description of her. That's exactly my impression ...

你好似有斷章取義了。我的意思是林校長marketing好叻,但她真的很用心去搞好學校和關愛學生。一個有高強市場推廣能力的好校長有甚麼問題呢?

thomasha  也許社會上做Marketing的人給人的印象是謊話連篇,表裡不一,所以一用這個字形容一個人,就變成負面標籤了。  發表於 12-5-26 18:05

我認識一位在此校學就讀的學生,今年升中一,的確真有其事~在校給校長勸退
但,我所聽到朋友的演繹是校長請他們升中時可以選擇轉校,是為免小朋友追得太辛苦,跟不上,而最後決定在於他們自己~
歷情怎樣我不知道,但我只知朋友最後決定直升此校

聽聞此校不像以往輕鬆,可我明白有時人在江湖的道理

I also wanted to say the same.
小小媽咪

我相信,全港所有學校都會有"隱形學生"和"不達標學生"存在,最重要是家長和學生本身,是否投入了幾多和付出咗又有幾多,大家或許還記得[傷殘運動員蘇樺偉]的廣告!成功與否在乎自己,有奮鬥,有努力,要積極,要爭取,不要怕行得比人慢,前途是由自己建造,否則讀什麼學校都變成是"隱形"和"不達標"的學生。

thomasha  蘇樺偉剛奪金而歸 :)  發表於 12-5-31 11:21

考左先.  有得揀才考慮..

多謝各位媽咪的分享和意見, 經過考慮, 如部份媽咪所講, 都係報咗先! 再次多謝晒各位!!!!

thomasha  這裡有很多爸爸發表意見的,雖然我想他們不會介意,但不要忘掉他們的貢獻。:)  發表於 12-5-31 11:25

回復 joantsang 的帖子

Thomasha,
睇晒所有用家同非用家O既意見, 無論正反面都會參考, 當集思廣益, 但最終都要經過自己過濾的, 真的多謝熱心的家長們提供了這麽多意見同經驗分享, 擴濶了我選學校的睇法!! 萬二分感謝!
‹ 上一主題|下一主題