用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果知道某名校校長原來...
樓主: joantsang
go

如果知道某名校校長原來...   [複製鏈接]

回覆:j129 的帖子

好同意。

用家及真正技份者的意見可以一聽,聽完都要獨立思考及分析。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:joantsang 的帖子

我也見識過這類講'愉快學習'但做'淘汰賽'的校長,小兒那間還要是教會的'愛心'學校,令我深感後悔。幸好小兒能轉到一間真正有愛心,有教育熱誠的資助學校,重拾上學的樂趣和自信。
也許這真是一些私校和直資的生存和谷名望之道吧!

y3y  請問邊間"愛心學校"?  發表於 12-5-19 23:33

哎~ 依家啲家長係又鬧唔係又鬧。

校長花多時間去interview學生,鬧。
校長唔去interview學生,鬧。
校長interview時睇書,鬧。
校長講嘢風趣啲,鬧。
開放日做得唔好,又鬧。

咁又等我鬧吓先:
點解啲學校咁巴閉,要家長日曬雨淋係門口排隊交form,學校地方又夠大喎。
點解啲學校咁巴閉,小朋友interview完唔可以用厠所,要即刻走。
點解啲學校咁巴閉,小朋友interview時,請家長立刻離開校園,唔可以停留,要即刻走。

又咁講,以上學校收咗你嘅小朋友,你哋咪係要讀~
我有無講中你哋心儀果間呢~

angusmama129  Good.  發表於 12-5-20 00:56

回復 catcatmom 的帖子

"朋友個侄咪比這間學校幾次勸佢走, 先叫佢亞媽唔好做野睇住個仔, 一係請私補, 最後moun車邊入番佢既中學.

不過如果識人係佢既中學讀緊, 便知佢地中學學術程度同佢個名氣, 真係爭好遠. 我識一間補習班社負責人, 其中一個導師唔收佢地d中學生, 因程度既問題."

想問一吓, 你的意思係, 英x書院的程度不夠嗎? 但它應該在九龍區男校計, 算排第3, (第1,2 應該係DBS,LS), 而似乎九華, 聖芳濟都比英X書院排名較後, 如果BAND 1尾, 英X書院可能都唔收了 (除非靠特異功能入), 所以我認為, 英X書院點都算係一間BAND 1 中的英文中學囉

此外, 我亦聽人說佢地中學的英文水平都唔弱, 但功課唔多, D學生好hea ,

如果男仔band 1 中 至 band 1尾, (九龍區) 有甚麼中學推介呢?

回覆:如果知道某名校校長原來...

睇到這裏,相信很多父母都會打消念頭,今年報考人數有望大大減少,那麼......

thomasha  其實每年均有類似的評論,可是報名人數仍是按年增加,如果有人想抹黑學校或校長來增加自己成功的機會,看數字似乎效果不大。  發表於 12-5-24 00:49
sheffield  唔會啦,香港人好健忘,又驚蝕底,睇完人地post,就算自己覺得有問題,話唔會報,但到報名時間個個都報時,自己就會走去報埋一份…  發表於 12-5-21 09:05
小曳人  無咁易,最起碼報咗收先算啦!  發表於 12-5-19 22:36

我唔知樓主聽到既case個詳情係點啦,
但係我肯定既係學校會對一d跟唔到既學生有跟進既.學校會靜雞雞咁搵義工家長去陪有讀障既學生讀書,唔係一日半日,係長期.
如果有其他問題既,亦都會響外面搵人來幫佢地做評估,然後再跟進.
成績差既,亦都有補底班俾佢地.
我唔知個成效有幾多,但係肯定係有做野囉.

至於競爭大唔大,都好睇自己點諗既啫.差一分半分,個名次可以跌好多.如果緊張個名次,一定會覺得壓力大囉.

angusmama129  不如叫學校安排一名老24小時幫助那些學生,咁家長就可以舒服些。  發表於 12-5-20 16:53
pandabonita  搵義工家長去陪讀書對讀障既學生有用嗎? 唔通義工家長會識用乜方法和有相關經驗,定係學校只係想做d野比人睇想其他人覺得佢真係有幫過學生.  發表於 12-5-20 15:29
http://era-central.blogspot.com/

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實,公平d講句:每間學校都有佢嘅教學方針,呢d嘢未必適合每個人,唔適合嘅小朋友唔等於佢"追唔上",及不上其他人!只係唔適合呢種方法

在我,一間學費咁平嘅龍校,試吓先囉,有幸收到offer嘅,又無更好選擇,咪試試讀囉,唔啱嘅咪轉囉!(以上結論,係同一位津小校長閒談之後得出嚟嘅,當中正是討論一位由呢間直資轉去另一間津校嘅小朋友嘅事,而呢位小朋友正投入响津校提供嘅多項資優課程當中)

davywm  小曳人, 我想請教你點解唔揀優才呢?  發表於 12-5-23 18:24
恐龍家

無緣無分,總另有良緣。
有緣無分,亦不必強求。

manmanchubb  agree  發表於 12-5-22 20:26
j129  認同  發表於 12-5-20 17:13

回覆:monsterparentss 的帖子

我知你係講邊間。望子成龍既父母,小小委屈,不算是什麼。

引用:我一向都唔buy佢果套!+每年呢個時間做簡介

原帖由 hkqmark 於 12-05-18 發表
我一向都唔buy佢果套! 每年呢個時間做簡介會, 9月至3月interview. 一個校長花佢大部份時間去做interview,  ...
100% agree with you! 一年比一年多時間放在interview process 上!

引用:+本帖最後由+hkqmark+於+12-5-18+22:47+編

原帖由 hkqmark 於 12-05-18 發表

我相信佢是最花時間interview的校長! ...
Super agree!

回復 TIGERBAMA 的帖子

這樣就不會揀錯學生!!

不如報咗直資或私名之後,叫學校大抽獎,咁大家都可以少啲壓力,唔駛面試。

monsterparentss  Good喎!  發表於 12-5-20 21:19

我記得有位家長講 [吃得鹹魚,抵得渴。不過條鹹魚係好鹹]。  我幾鐘意他的比喻。  校長花了這麽多時間選卒,都是想選一些適合她學校的學生 + 家長。

都係果句啦,好驚學校踢走你個仔同覺得interview太耐,浪費晒你啲時間咪唔好報囉!

唔係好驚嘅,咪報咗先囉,收咗你先算啦!

twolilmonkeys  Exactly! 收咗你先算啦. The chances are remote.  發表於 12-5-20 22:32

引用:回復+TIGERBAMA+的帖子 這樣就不會揀錯學

原帖由 fatfatbaby 於 12-05-20 發表

這樣就不會揀錯學生!!
我吾覺得囉!無必要用咁多時間黎做interview,吾通佢吾洗理校內既事?呢d只不過係佢既宣傳技巧姐!:;pppp:

CF2010  100% Agree !!!  It is a very good marketing skill. Let all the parents wait a long time.  But, I know many parents give up when they get the offer.  發表於 12-5-20 23:14

醒目開學勳章

佢Marketing skill 絕對做得好, 你比百幾元報名費, 真係值架! 隻VCD我仔in完頭果年都成日話要睇!真係掂呀!

fatfatbaby 發表於 12-5-20 13:56

這樣就不會揀錯學生!!

這樣就不會揀錯學生??

冇緣份讀呢間學校, 無法置評. 都係果句, 只有最適合的學校, 沒有最好的學校.
校長冇選到我個仔, 我何嘗不是鬆了一回氣....

flyda    發表於 12-5-23 20:12
Mat_Dad  x 3   發表於 12-5-23 16:48
littleangelyy  x 2  發表於 12-5-22 16:59
CF2010  塞翁失馬,焉知非福!  發表於 12-5-21 22:18
BallBallMaMa    發表於 12-5-21 14:09

哈哈,每年報名前重會有人o係BK說東說西。小兒讀緊小二,佢和他的同學仔不知讀得幾開心(成績有好有唔好),學校、老師亦真的盡力去避免有隱形人的出現。校長亦不是得個講字的市場部總監,她是用心的去管理學校。

說真的,入學前也曾被這裡某些「有目的」的留言誤道,但現在,我會極力推荐。
‹ 上一主題|下一主題