用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果知道某名校校長原來...
樓主: joantsang
go

如果知道某名校校長原來...   [複製鏈接]

大佬呀,就算係一條龍都要有最低要求,唔代表無要求。

gret    發表於 12-5-22 10:13

學校並不是戰埸, 請不要用戰場來比喻,小朋友返學唔係去殺人, 係去學習,
唔好教壞小朋友。

朋友個侄咪比這間學校幾次勸佢走, 先叫佢亞媽唔好做野睇住個仔, 一係請私補, 最後moun車邊入番佢既中學.

不過如果識人係佢既中學讀緊, 便知佢地中學學術程度同佢個名氣, 真係爭好遠. 我識一間補習班社負責人, 其中一個導師唔收佢地d中學生, 因程度既問題.

回覆:如果知道某名校校長原來...

又係嗰位Snoopy校長,佢之前係另一間做都好「正」啦,好彩佢肯走。

每年都有不同家長有同樣感覺,馬上就會有該校家長出來澄清!

校長真是超級Sale!!! 年年開介紹會、場場爆滿,精采絕倫,全城感動!將該校包裝成超級名校,每年都數千人申請!我總是覺得在自吹自擂,大家可撫心自問到底有什麼好,有什麼賣點,還不是得一個"信"字-信校長的那一套。什麼愉快學習、什麼課程爲男孩而設(請問有哪間男校的課程不是爲男孩而設?)等等…一些隱晦暗示式的廣告宣傳及推廣手法、專捉家長們的心理、大家可小心留意!!

kkhon  我諗咁多人報主要是貪佢有一條龍中學及學費平,如果佢係同DBS、Spcc學費一樣我諗冇咁多人恨入。話時話每年她的Talkshow為學校帶來𣎴少報名費,有少少sale feel.   發表於 12-5-18 17:26

回復 catcatmom 的帖子

公道一點,這所小學第一屆直資的同學最高年級現為小四,即小五或以上的都是津校生,是派位進去的(當然有些也讀得很好,例如今年小六有十個考聖保羅男女,有五個考上),當中底子較差的為數也可能有一定。這校轉為直資後水平是有所提昇的,以英文reader為例,多年前小五、小六是用Oxford Reading Tree,現時小四已用Roald Dahl的書(像Charlie and the Chocolate Factory)。

公道一點,這所小學第一屆直資的同學最高年級現為小四,即小五或以上的都是津校生,是派位進去的(當然有些也讀得很好,例如今年小六有十個考聖保羅男女,有五個考上),當中底子較差的為數也可能有一定。這校轉為直資後水平是有所提昇的,以英文reader為例,多年前小五、小六是用Oxford Reading Tree,現時小四已用Roald Dahl的書(像Charlie and the Chocolate Factory)。

catcatmom 發表於 12-5-18 12:23
朋友個侄咪比這間學校幾次勸佢走, 先叫佢亞媽唔好做野睇住個仔, 一係請私補, 最後moun車邊入番佢既中學.

...
私人補習揀學生補就聽過.  補習社要學生程度高先收既,真係第一次聽.

雖然我兒現為該校小一生,我對該校長並沒有特別喜歡,只知我兒很喜歡她及學校,說最喜歡考試,因不用做功課。我兒亦不知算不算是名隱形學生,因他性格問題,從不喜歡參加比賽,運動和音樂亦不見突出,但學校從沒有給我們(家長和小兒)壓力,而小兒給校長的信件,校長必定會親筆回覆,相信其他同學亦然。

入讀前我們已知這校的一條龍,是指各主科和操行須達一定要求才行,這跟其他實施一條龍的學校應並無不同吧。

其實我覺得愉快學習不等於冇壓力冇要求, 只是學的形式可能靈活些. 亦更針對男仔的喜好.    所以亦不需覺得snoopy 校長是marketing 專家講大話, 佢冇收我的仔, 我仍幾buy 佢的想法.   

至於家長孩子是否可以承受壓力, 合不合讀她的學校, 我相信真是好個人的啦.  

林校長肯定沒有講大話!高超說話技巧及真誠態度,有理想、有抱負、有愛心是真的!但不代表這樣英X就是超級好學校!
報讀英X的家長,必須全心全意相信那一套,不可有半點猶疑!是林校長的信徒!但我肯定不是,我覺得她大攪個人主義!我有猶疑她說的一套!

Too good to be true!  

PS : 小兒己於上年入小一。當時,我們放棄了3rd interview with林校長。

flyda    發表於 12-5-18 21:43

cornelius 發表於 12-5-18 14:13

公道一點,這所小學第一屆直資的同學最高年級現為小四,即小五或以上的都是津校生 ...

不評論佢小學用什麼書, 我係講佢既中學, 公開考試成績, 係一間中學學術既指標, 而佢地公開考試一直都有人講- 每況愈下.  

現在聽聞佢地小學都好谷吓, SXXXPY 校長可能係努力地想收復失地.

我5回應另一家長, 補習社都會"簡"學生既問題! 佢可能係出面補得少, 補習社踢走成績差既學生都有.

flyda    發表於 12-5-18 21:43

回復 mingmingba 的帖子

我以為是愉快學習的學校

回復 TIGERBAMA 的帖子

無錯  它是我其中一間夢未以求的學校

愉快學習的相信只有國際學校.努力吧!

我一向都唔buy佢果套! 每年呢個時間做簡介會, 9月至3月interview. 一個校長花佢大部份時間去做interview, 其實佢有幾多時間理校務呢?

我相信佢是最花時間interview的校長!

twolilmonkeys  I'm glad she spends time on interviewing kids, i thinks kids deserve more time.  發表於 12-5-18 23:41

書院成績"每況愈下" 呢句已經可圈可點. 爬下"升中派位" d 資料.  每個人所見既野同角度都有唔同, 無話多定少. 專補名校既補習社一樣有書院既學生.

謠言滿天,以訛傳訛,年年如此,唉,見怪不怪了。

「耳聽三分假 眼看未為真」
每年到這時候,討論區都會出現這類抹黑這學校,校長的言論,情況就似八卦新聞,娛樂雜誌一樣,你一言,我一語的說三道四,真知有何討論價值!
好與唔好,只有在讀的小朋友和家長才感受到,相信這些流言不會影響有智慧的人,看小朋友的笑臉便知他們是否愉快,清者自清,抱懷疑的家長,不妨多加功夫,親身接觸用家,訪問這所學校的學生是否愛校,愛師,愛校長!是否自信,有禮的小朋友!萬一懷疑大人懂包裝,懂宣傳,又懷疑網上討論謠言滿天飛,但又很心儀這學校,自己求去証,問這校學生返學是否開心,小朋友感覺好直接的,補充一句是為自己小朋友選適合的是最重要,競爭大的學校一定有壓力,這點要看小朋友的能力是否適應了
‹ 上一主題|下一主題