用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果知道某名校校長原來...
樓主: joantsang
go

如果知道某名校校長原來...   [複製鏈接]

學生唔達標梗想你走啦,日日都話你,同學又笑你,唔洗趕走,自己自動退學

回復 sheffield 的帖子

Good, agree.

回復 mylee6 的帖子

I think it is a very normal case in every school. Nothing special.

回復 CONNIEQ 的帖子

我一向以為英X是一條龍直升;原來是假的嗎?每年從幾千人中,千挑萬選個百多個小一生,教唔好就勸退,豈不是要學生及家長承擔一切責任,而學校就置身事外.

angusmama129  平心而論,就算一間大公司請人,亦有走溜眼,請錯人,我相信好多學校都會咁做。  發表於 12-5-18 09:37

其實一早已聽過佢地係谷學生, 谷得幾行下
呢樣野唔係一個人講, 係唔同渠道都有人同我講
包括學生家長, 小學老師朋友, 阿仔幼稚園的老師
所以, 我又唔覺得好意外

根本你入得呢d學校, 入學已係殺戮戰場,
你覺得入到去會係真係愉快學習嗎?

一定會有人讀得開心架, 睇你小朋友的資質囉
我個仔係叻仔既, 我都想佢入.
但, 有時要面對現實囉

monkey05  簡單d 講, "叻" 既去到邊到讀都愉快架,  發表於 12-5-24 22:46

學校唔係大公司, 唔該唔好用呢d商業原則來作比喻啦
怪不得香港的教育會搞到今時今日咁
個個小朋友由三歲開始就死鬥爛鬥,
鬥到無晒童真, 無晒自己.

好奇怪,每年臨近交報名表時,都會發生這種情況。

I just treat it as an ordinary gov't aided school............ but one has to pay its tuition fees , so parents should be careful of it when selecting ...
This is not the first time hearing of this....though I don't have friends' kids studying there so couldn't confirm the authenticity of this kind of news......... but 風, 因 .....

angusmama129 發表於 12-5-18 09:41
好奇怪,每年臨近交報名表時,都會發生這種情況。

又唔駛咁陰謀論既
講下, 你估報名人數會少嗎
而且, 未有耐報名啦, 應該仲有成2個月吧

我自己個仔去年都有報, 考唔到
但我又覺得無乜野
只係見到有d家長見考唔到就好似哭喪咁
以為呢個世界再無學校讀咁,
就覺得好好笑

回覆:如果知道某名校校長原來...

汰弱留強,一d都唔奇

我記得校長講佢地係勤快學習, 唔係愉快學習. 所以入得去都預咗. 我都識有小朋友小一小二都OK, 不過到小三做功課做到掟筆.

人真係好奇怪,雖然條鹹魚包裝得很精美,但佢終歸都係鹹魚,自己亦心中有數,當自己食了之後,頂唔順就話人哋得個包裝,點解同自己想像嘅不同,人哋見你食唔到條鹹魚想幫你換個一條,你又唔肯

我估其實邊間學校都會勸退學生架啦, 佢早早提醒你呢間唔適合自己小朋友, 好過留係度浪費光陰啦! 唔好睇得咁負面啦!

恩盈    發表於 12-5-18 23:44

回復 Waiking 的帖子

咁又唔可以咁講…係教果個教得唔好吖,定係讀果個讀得唔好呢?人地教左,但又真係有大部份人讀得好播(可能係出面都有補),咁又係咪意味讀得唔好個d有問題呢…。我不是說某某校有叻學生就係學校的功勞,只是說每間學校都有自己一套方法,再加上家長的幫助,適合這方法的小朋友就能如魚得水…
每個小朋友的資質不同,性格不同,需要的教法和關顧都不同。現實就係一個老師對幾十人,係唔會特別有多好多時間去比有特別需要(資質較差,需要好多幫助)的小朋友。而我亦深信學校在"迫走"小朋友前,一定有試過給該小朋友多點關注或協助,但還是不行才會要他離開。
選學校係家長的責任,為孩子選一間適合孩子的學校絕對是家長的責任。interview只是幾至幾十分鐘,學校會比父母更清楚小朋友是否適合入讀該校嗎?開始時可能會作錯選擇,如孩子真的要受苦(家長都不好過),家長要有勇氣改錯,幫孩子再重新作選擇,找家更適合孩子的學校。一條龍,沒有人會想孩子逢二進一,小學6年到中學6年都是成續最差的一群…請不要讓孩子覺得他永遠都是最差的一個!

Chickee  agree!  發表於 12-5-18 12:49
davywm  agree  發表於 12-5-18 10:47

我记得这位校长讲过,她最看重小朋友的阅读习惯,和家教,加上小一面试时,考小朋友的记性和反应,就代表这所学校所收的学生,是应该有一定的语文基础,优等资质,良好背景,也应该来说,父母都会很上心地跟进孩子的功课和学习进度。
在这个前提下,学校可以让这些同学“愉快/勤快学习”,就是让优质的学生,令他们的潜质,在他们觉得快乐的环境和心情下,尽情被发挥,一心并发出小宇宙,遇强越强。校长是没错的。
但如果学生原来不是这种料子,或者在学习上出了岔子,不是这种“理想”学生,就只可说,双方有缘无份,因了解而分手,不是谁对谁错,不用勉强。
如果分手后,硬说对方无情无义,是不是有点不切实际呢?

四隻貓  說得對.  發表於 12-5-18 11:04

回復 Waiking 的帖子

其實間間學校都會0甘.

就算是國際學校( 維多利亞中學部, CKY) 也有要求成績不符標準的學生repeat一年重讀.

回覆:如果知道某名校校長原來...

依家啲學校真係好現實,一係有特異功能,一係成績標青,一係有個背景爸爸(富爸爸太多,冇背景也不成)!

又唔駛0甘消極, 其實都仲有幾間俗世清泉既(e.g.自然學校 ), 不過好多家長又未必"甘心"又未必"有信心"入去讀.
有時家長其實都知自己小朋友咩情況, 但總係要試下先甘心既.

回復 四隻貓 的帖子

校長有責任澄清,英X是否一條龍學校?大家公公道道,不要明修棧道,但卻選擇暗渡陳倉.
‹ 上一主題|下一主題