用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 唔俾上體育堂!
go

唔俾上體育堂! [複製鏈接]

我個仔有ADHD, 食緊藥.

體育科老師同我講:  "如果我個仔再唔聽佢指令,
會向校長投訴, 唔俾個仔上體育堂."

可以剝奪小朋友上體育課的權利嗎?
   0    0    0    0

某些運動唔聽指令會有危險/意外, 相信老師是緊張學生的安全, 和老師傾傾!

回復 HTLT 的帖子

半班考試, 半班自由活動, 我個仔要企係阿sir隔離, 唔可以好似其他小朋友自由活動,
我仔唔肯,  唔肯企係佢旁邊,   阿仔猛話唔公平.  人地可以活動, 點解佢唔可以.

問醫生advice再同學校講, 如佢唔比你囝自由活動, 應該係佢地比原因你.

回覆:唔俾上體育堂!

是AD、HD還是兩者皆是,老師處理方法應該不同。

回復 JustAParent 的帖子

我估老師係驚你個仔會做出以下動作 :
1. 拎起個波兜口兜面地掟人;
2. 用個波黎踢人;
3. 用條跳繩黎綁人;
4. 用隻腳黎踩人
5. 用個身體黎撞人

講真, 一個老師對住三十幾名同學, 真係分吾到心, 佢都要take risk,  萬一有乜差池或者其他同學有受到傷害, 佢承受得起呢隻鑊嗎? 佢驚佢分分鐘連份工都無。

樓主, 其實你有無了解過之前你個仔有無做過一些令人討厭的行為?

kathyl331    發表於 12-5-17 18:09

老師應該關愛同教導小朋友,而唔係就自己方便而只係用駡與罰.

引用:回復+JustAParent+的帖子 我估老師係驚你

原帖由 Kitty1230 於 12-05-17 發表
回復 JustAParent 的帖子

我估老師係驚你個仔會做出以下動作 :
第一,這位小朋友不是我孩子。第二,樓主要清楚讓學校知道小朋友是AD、HD還是兩者皆是,這可以令和他相處的人容易理解和包容他的行為。純AD的小朋友絕少做出上面家長所說的行為,雖然名為專注力缺陷,事實上很多時問題只發生在需要耐性和細心的活動上。不少AD小朋友在官能刺激下可坐定定打幾小時機,一些運動也做得出色。
反而老師要他一堂站在旁邊很難;HD或ADHD的相對難處理,要他罰企,根本是Mission Impossible。在不知詳情和不理解學校有多少支援下,我不敢妄說老師不盡責。但至少,是經驗不足。孩子的行為大家更不應用討厭形容,因為此乃腦部異常(樓主不要介意我的用字),孩子無罪。反而家長要想想如何找更多支援,藥物只能幫部分忙,以後對孩子的照顧才佔大部分。去年台灣出版了一本翻譯書「我ADHD,就讀柏克萊」對樓主可能有些啟發。

manmanchubb    發表於 12-5-17 20:36
‹ 上一主題|下一主題