用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 病到驚!
樓主: TSUNTINGMA
go

病到驚! [複製鏈接]

Re: 病到驚!

delislok,
我有幫囝囝睇西醫,但次次食完哂d藥都仲未好,如果睇中醫我怕佢唔飲苦藥喎!你小朋友又肯飲咩,你點叫佢飲呀?
delislok 寫道:
ka9740,

u better to let yr son see 西醫 first.  Then after he is getting better, go to see 中醫清底。  Always drink 西醫 medicines is not good la.!!!!!!
[url=http://www.baby-gaga.com/][img]

ka9740 寫道:
我囝囝呢幾日又開始病,夜晚不停咁咳,都無咩點訓過,攪到我好心痛,但我又幫佢唔到,你地有無好辦法呀?可唔可以比d水佢飲或者舉高d訓呀?

我個女都係咁呀!咳到我都驚呀, 成晚係咁咳, 但看了兩次醫生現在沒事了。

hello ka9740,

我同我個仔講this is a hot cholocate, 飲完後有糖食 (vit C), 食了2日中藥,真的好了好多。我去大圍潘衍東中醫睇,好多大肚婆和小B都去睇。

咳D樣野真係幾煩, 除左醫生,自己都要做D野.
首先所有生果停晒.
飲就飲暖水.甜野零食吾駛講.記得開奶開淡D.
跟住叫醫生開D藥要訓倒覺,等佢条喉嚨仔有得休息吓!再比D時間佢,感就會好架啦!

delislok,
thanks!我有機會就試下先,係呢,你小朋友有幾大呀?佢都幾聽話喎!
[url=http://www.baby-gaga.com/][img]

各位媽咪﹕
我有D小朋友病嘅心德,希望幫到你哋啦!如果我見D仔女剛剛作傷風作感冒,例如有2声咳或幾個鐘內打幾個克次,我就會即時比一樽馬百良七厘散佢食(如1歲半以下比位完堂保嬰丹)要買正貨和唔好買其它牌子喎!通常10次有7次都噤到唔會需要睇医生,如果唔係有傳染返來而係你大意冷親佢吔,即時煲觀可樂加薑片,都有可能唔發作可以病少次,但呢D方法只適合最初起的階段,一遲咗有口水鼻涕發燒勁咳又痰就唔WORK㗎架啦!
最後,如病到尾声有痰未清就食位完堂除痰散,鼻涕清唔到就食七厘散.
:wave:  :wave:  :wave:

各位, Hello!

我BB都成日病, 請問有冇増強低抗力方法? 有冇人食 肝油丸, 得唔得, 我想比BB試下.

winoma

winoma,
我魚油丸,維他命c,鈣片之類通通都有比佢食過,但作用都唔係咁大,始終都係會病.不過我當然唔係一次過比哂囝囝食,而係間中比呢隻間中又比個隻啦.

Ka9740,

Thanks! 我又試下, 當糖食比佢食一兩粒.

delislok,
請問大圍潘衍東中醫在那? 我都係住大圍的

請問你地買邊隻牌子的魚肝油丸? 不過魚肝油丸不要食太多, 會有反效果, 前兩個星期o個位媽咪比咁多佢d 囡, 攪到肝有問題
同埋, 你地會唔會打齊針(即額外要比錢打的針)先比bb 返學架, e.g. 流感針

各位媽咪

我個囡今年5歲了, 我想看醫生次數不足5次, 三年的幼稚園生活從未請過一天病假(touch wood!!!!!!) 我個囡是飲人奶大的, 還有每天都吃一個橙, 有時我會榨半個lemon + 橙汁給她飲. 還有一個飲法, 是.....青瓜汁呀!! 好有效, 做法, 1條青瓜+ 2個青蘋果+1個lemon.  大人細佬都可以飲, 女士飲了皮膚還好好白o架!! 連色斑都淡晒!!!! 你們不妨試下
仲有我都有比我個囡食d 營養片的, o個隻營養片在我陀我個囡時已開始食, 我個囡出世時有成9磅, (我只重了17磅咋!)我想我個囡咁strong, 身材又又fit 又唔肥, 我想有幫助!

pulmma

pulmma,

Is a 2yrs old boy can drink "1條青瓜+ 2個青蘋果+1個lemon"?

Btw, what's the 營養片 you eat?  Pls tell us here or PM to me.

thx!!

MARIA

這個份量榨出來有成1公升呀!2歲小朋友當然飲唔晒啦!飲一杯便可,其餘的大人飲o羅!因為青瓜很多汁及很難買到細條,如果淨榨青瓜汁很難飲,加青蘋果+1個lemon好好味.

營養片,真是要pm給你,費時買廣告!

pulmma

Pulmma,

Thx for your info.  I'll try the juice.  In fact, what's this juice mainly for?  To avoid from flu or make BB strong?

I may not try the 營養片 'coz I'm afraid that the sales will be very trouble.  Will see if the juice is ok first.

各位媽咪:

我想跟大家說,很多媽咪在小朋友病時就什麼水果都不給他們食的思想是不正確的!!!!

如果在病的初期,或者見到他們有小小流鼻水,你就即刻榨半lemon 加水給小朋友飲, 食小小餅或面包long下胃, 很見效!!

我做大人有時喉嚨一痛,我就榨一個lemon 不加水, may埋眼灌入口, (要食小小o野long 下胃) , 不到半日即見效呀!

少少o野就去睇醫生食藥, 只會令小朋友的抵抗力越來越弱
o架, 我個囡每年開學前都要做body check, 要醫生証明健康才可上學, 我都有d唔好意思個囡咁多年都冇幫襯過.

pulmma     

thanks!我有機會就試下先,係呢,你小朋友有幾大呀?佢都幾聽話喎!

Hello ka9740

我個仔現在3.5years old。可能always drinks medicines, 所以無抗拒囉!!

請問大圍潘衍東中醫在那? 我都係住大圍的

hello 曉晴,

他是在"大安藥房"診症的, 不收診金。可能"執"藥時會貴D

I totally agree with Pulmma.  When our little ones are sick, they should have some fruits to boost up  their immune system.  Apple is the safest fruit when they are sick.  Apple has ZINC which makes our immune system strong.  Get some fruits full of Vitamin C (like Kiwi, not orange, orange is bad for coughing).  Vitamin C helps us get better.
:-P Love is from God :-P

delislok:

我見你講到你個仔身體咁差,真係唔適合咁早讀N1全日,
你個仔係6/03第一次抽筋,係幼兒園還是係屋企呀!如果係幼兒園發生,一定即時通知家長帶你個仔入醫院急症室,
據我做救世軍幼兒園家長時,都知道幼兒園對患病的小朋友的處理情況都是妥當,我的兒科醫都說小朋友入學後病痛會多,視乎個人體質,所以小朋友有病就要看醫生,多做運動,多飲水,多吃蔬果,加強抵抗力。
點解我要回應你呢!我有點疑問?因為你不止在這個主題提及你個仔讀左救世軍樂民後,常常病,講到好似你個仔病親都是返學後,但就沒有提對幼兒園的教師態度或教學法不滿。我感到奇怪6/03 SARS後,全港學校都要求停課,而你
咁夠勇氣比佢返學?照你所提的時間你個大約滿2歲,真夠
大膽!

Maria,
You can try the nuitrition drink for your BB.  It is called "ediaSure".  You can find it everywhere in Parknshop or Wellcome.... near other milk powder can.
My daughter drank one cup everyday and had fruits with every meal last year, she didn't get sick all year.
:-P Love is from God :-P
‹ 上一主題|下一主題