用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

(一場誤會) [複製鏈接]

....................................

MC1128  p.3?  發表於 12-5-16 16:37
   0    0    0    0

mmak 發表於 12-5-16 15:41
真係好想投訴個 英文老師....

經常唔改卷,

咁奇?代課?

回復 mmak 的帖子

英文科多投訴,如英默書其它班讀3次,佢讀2次,投訴了,無下文.識多D其它班家長有著數,因班班知考試/默書時間有早有遲.....早知能早温,祝身心愉快

is she new? 真係好離譜!!

不過通常名挍都有d咁case. 我讀HKU, d profession 成日都唔知自已講近咩, haha....

回覆:真係好想投訴個 英文老師....

如其他家長都證實有此事,可寫信投訴。
邊班?

囡囡今年三年級了吧,所以妳應該知道默書及測驗是最少一個星期前通知,如果真的是老師忘記了通知,通常在默書或測驗那天時學生會大叫話唔知及要求老師改期。如果冇出現這情況那可能真是囡囡抄漏了手冊。
其實默書通常是每星期一次,冇默書就應該有測驗。每次默書後老師會在當日寫下星期的範圍,如果見亞囡冇寫手冊,妳可以問亞囡是否下星期冇默書。如果佢話唔知,就要問吓其他家長了。
至於Reading Quiz,當然係教那個故事就測那個了,所以範圍就算老師不說也知道,但日期就一定要老師通知。如果真的沒有通知就測驗,那妳可以向學校反映及投訴,因為這對該班學生不公平,學校有必要知道這情況及作出處理。

以這情況來説,這名老師很不負責任。班主任跟她都只是老師,未必可以做到甚麼。我認為妳絕對要寫信甚至親自約見校長投訴。但我建議妳應該多找幾個家長聯名。這行動可能對妳們今年沒有甚麼幫助,但誰知明年她會否再教亞囡。老師不稱職的行為絕對影響學生的成績,她是教英文的,學生的根基打不好,將來影響很大。

所以,不要想,要行動。(如果怕秋後算帳就等教完試的那個星期吧,卷已改好,冇機會給她算帳。但這個月妳就要同其他班的家長講定有任何默書/測驗要通知聲。)

妳們所形容的英文老師好像跟我們五年班的英文老師一樣, 難道是同一人???

................................

mmak,

聽你咁講,真係好離譜,我相信一定有家長出聲.這些年來,我覺得校政,包括老師管理都相當理想,料不到出現這種情況.
細女今年一年級,班主任兼英文科老師是新老師,慶幸具極水準.
大女的中文科老師則差不多全年請病假,適逢六年級呈分,最初很擔心,幸好也過去了,不過在一位又一位代課老師接手下,也曾出過問題,請病假老師也是一年級班主任兼教中文,由於代課溝通出錯,兩次中默的範圍搞錯,為免對學生不公平,臨時變板默不計分,默書都尚且要公平,何況Reading Quiz?

引用:聽講佢係+P.2+班主任,+邊班???+我唔sure+??

原帖由 mmak 於 12-05-22 發表
聽講佢係 P.2 班主任, 邊班??? 我唔sure ??
我估吾係P2班主任(3位有教英文的P2班主任中:2個舊的有晒經驗,1位新來的都不錯),
會吾會係再低班D既班主任?

mmak,

我已幫妳打探了。

1。老師冇改功課係因為佢病了,冇返學。
2。冇通知的是Reading Task 不是 Reading Quiz。 前者是用一本沒有派過的書來做,所以冇範圍及會即日給學生閱讀。
3。默書有通知,不過有可能試過遲了一天才寫黑板。
4。老師為了訓練學生的處事能力,有時會改用口頭指示而不寫手冊。

以上是問過其他家長的。一如我起初所説,如果老師真的沒有通知默書及測驗就要學生應考,學生的反應會好大,家長们的就更大。現在似乎是沒有這情況出現。所以妳所投訴的應該不成立。

我覺得妳要問亞囡點解會俾一些錯誤或不完整的信息給妳。而妳所寫的投訴信亦要暫且留下,問一下其他同學及家長,確認了才處理吧。

mmak,
我已幫妳打探了。
1。老師冇改功課係因為佢病了,冇返學。
2。冇通知的是Reading Task 不是 Reading Quiz。 前者是用一本沒有派過的書來做,所以冇範圍及會即日給學生閱讀。
3。默書有通知,不過有可能試過遲了一天才寫黑板。
4。老師為了訓練學生的處事能力,有時會改用口頭指示而不寫手冊。
以上是問過其他家長的。一如我起初所説,如果老師真的沒有通知默書及測驗就要學生應考,學生的反應會好大,家長们的就更大。現在似乎是沒有這情況出現。所以妳所投訴的應該不成立。
我覺得妳要問亞囡點解會俾一些錯誤或不完整的信息給妳。而妳所寫的投訴信亦要暫且留下,問一下其他同學及家長,確認了才處理吧。

不是Reading Task, 是Reading Test 5 昨天已收到張卷.

anyway, 已約了班主任, 陣間會親口問下.

Thanks!

(一場誤會)想投訴老師.... ....

Del........

回覆:AmyWonglo 的帖子

應該係2年級新黎個個,我有d家長都話佢成日都唔記得野,教得麻麻,希望出年唔好係佢

all,

我見了班主任, 已了解詳情...基本上應該不是老師失職問題,  純粹一場誤會.

出現我囡既版本, 應該係我囡太主觀, 誤解了.
另, 我本人在整件事上亦太激動, 不夠冷靜...

先向大家 道歉!

我都想同大家分享下,  等我得閒我會打晒成篇內容再同大家分享

AmyWonglo  對,知道是一場誤會其實係好事,至少老師沒有失職,家長便可以放心些。  發表於 12-5-26 00:33
MC1128  明白就好,唔好唔開心:)  發表於 12-5-24 21:42

HI emoh,

請 唔好介意....

我個人認為無論老師是否犯錯, 禮貌上亦唔應該開名, 而且也不一定是這位老師.

麻煩您可以 刪除個老師名稱???

Thanks a lot ^^
‹ 上一主題|下一主題