用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問有無人知將軍澳真道書院係Band幾呀? ...
go

請問有無人知將軍澳真道書院係Band幾呀? [複製鏈接]

請問有無人知將軍澳真道書院係Band幾呀?

goodgoodluck  my friend's son tranferred to other school from this school  發表於 12-5-17 13:02
   0    0    0    0

現在d直資學位爭崩頭, 有多potential的學生就叫好, 沒有什麼band, 因有中學....

呢間真係難評!

鍾意佢嘅,會好鍾意佢!唔鍾意嘅話,會好唔鍾意佢!愛恨分明的!

Banding is for students not for schools.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

可參考以下網頁 :

如何評估一條龍直資小學嘅教學質素和效能

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2377719&extra=page%3D13

我也認識幾個朋友的小朋友在真道讀,有些已上了中學,讀得好開心,沒有很多功課,更加是無壓力,所以她們也鼓勵身邊的朋友讓小朋友讀真道!而事實上,今屆中學文憑試未考之前,舊年十月十一月左右,香港最top的兩三間大學己開始挑選大約十間名牌中學的尖子interview,我記得真道也有份!
但另一邊廂,同事告訴我,她阿仔的幼稚園有廿多人小學入了真道,但不用一年,己有大部分退了學,因為頂唔順太開放,沒有紀律可言!我猜真道的教學模式,未必適合所有的中國人,因為它始終是一所理念學校(純熟個人觀感)!

回復 laiping 的帖子

十間肯定錯,唔好高估自己學校,剩係grant schools都唔止,有拔尖紀錄多數有。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

冇打交 ?!  好小小學係無細路仔打交 ?  真道D小朋友真的冇打過交 ?

回復 ANChan59 的帖子

我話十間,幾多間並唔係重點!我舊年睇新聞看到的,當然唔止十間,只不過報紙又何來那么多篇幅詳列甘多間,而公開咗的校名,真道又確係比其他傳統官津名校突出(因為估唔到),所以特別有印象姐!
後來好多其他中學知道那些名牌大學只in某些名牌中學,所以抗議拆訴,結果後來那些名牌大學要每間中學都recommend學生去interview!事情才解決!講得太多了!

回復 mingmingba 的帖子

我聽的是四.五年前的事,當然唔及你親歷其境!正如我所說,鍾意佢的,一定好鍾意!
如果一間學校可以建立到學生與家長都對佢有歸屬感,這間學校已成功了一大半!

回復 laiping 的帖子

Wa, confidential sources of info....

laiping  Not confidential indeed! Many secondary schools know that internally!  發表於 12-5-18 22:37

引用:真道班家長成日話,入得真道,唔好介意成績

原帖由 simpleway 於 12-05-17 發表
真道班家長成日話,入得真道,唔好介意成績,唔好介意將來入唔入到大學. 所以真道一定唔揀,因為我介意! ...

我都介意成績, 但我沒有揀錯真道.

回復 simpleway 的帖子

如果所有學校都依照EBD的授課進度建議教學, 全港應沒有所謂學術水平低的中小學, 可能有學校會教快半年至一年以提高水平.
真道的學術水平不是偏低, 學生要讀得叻並不容易, 但學校有教無類, 對讀得不夠好的同學不會隨便踢走. 當然學校不是完美, 她有需要改善及進步的地方. 但作為用家三年, 我仍覺得她是一所對學生好,愛學生的學校.
不是所有真道精英皆報IBPD的, 有的想留港的會報DSE.
‹ 上一主題|下一主題