用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 唔識教女
go

唔識教女 [複製鏈接]

女來緊9 月升中, 成績唔好, 又曳, e家成日要求同同學去街(無大人果隻), 去街又唔聽電話.  老時都話驚佢升中後更易學壞, 因我女係易受他人影響的人.  

同女傾, 佢又唔聽, 成績更越來越差, 有 dss收左, 更放啤, 乜都唔理, 里係房係send sms,  

我同佢成日都鬧交, 佢e家反叛到大聲喝我, 話我潑婦罵街

咁唔生性, 點教.
   2    0    0    0

回覆:htts 的帖子

相信你女兒和我個仔同年紀,今年升中學。對於教養孩子,我也在摸索中。現推薦「如何接近孩子的心-成就孩子一生的好品格」作者:姚維瑩 (香港有品的推薦書之一)
這本書對我的幫助很大,希望對你也有幫助。

快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。

Snakemama 發表於 12-5-16 21:53
相信你女兒和我個仔同年紀,今年升中學。對於教養孩子,我也在摸索中。現推薦「如何接近孩子的心-成就孩子 ...
這本書中有一方法,我覺得頗適合你現在的情況(雖然我沒教過女孩)書中說:親子有衝突時不要急著教訓(p.8) 。先"停、看、听"p.10)
停:是為了不讓自己衝動的話脫口而出•••讓自已情緒緩和下來,才不至於說了不該說的話;
看:•••用第三者的角度看、用孩子的立場看•••才能減少自己的盲點、體諒孩子的行為、想法;
聽: 耐心聽完孩子的陳述、聽得出孩子未表達出來的隱情•••聽完了才知道怎麼幫他。

以下是我的意見:先減少嗌交。相嗌唔好口,彼此傷害會更深。 了解原因之後,再告訴女兒自己的擔憂,望她明白。或者你可建議以後她和朋友出街時,你一同參加,藉機了解她的朋友。

Snakemama 發表於 12-5-17 10:41
這本書中有一方法,我覺得頗適合你現在的情況(雖然我沒教過女孩)書中說:親子有衝突時不要急著教訓(p.8) ...

thx  我試過, 唔得囉! 我都係急性子的人, 同佢係火星撞地球!  我試過用同理心, 佢就更加放恃.  我都有講道理, 但佢一聽就唔想聽!

我也suggested過我同埋一起去, 佢答話無friends的parents同行呀!  唔肯

cc1215  健義你去做半日寫字樓工作, 當你自己很忙, 大家珍惜了見面時間, 大家就會好  發表於 12-5-29 12:21

htts 發表於 12-5-17 14:25
thx  我試過, 唔得囉! 我都係急性子的人, 同佢係火星撞地球!  我試過用同理心, 佢就更加放恃.  我都有講道 ...
如果方法對,你應:再試。只是用更好的語氣,更耐心,終有一曰會成功。不過,timing 都很重要,乘佢心情好,有mood果陣乘勢追擊。Good Luck!

htts 的帖子

佢依家已經唔like你,你仲話同佢去街?唔work架!一係就搵個你同佢都信得過嘅長輩同佢倾。因為我有個學生同你個女差唔多性格!你越逼佢盞反效果!我識有個學生家長個大女。中三,唔係我學生,個阿媽又係成日罵她,結果佢好早就拍拖,書讀唔好,操行唔好,仲就快俾人踢出校。佢要出街,但要同佢講條件,例如要做好咗功課溫咗書先可以出,同要幾點前返。好過一味罵!

或者我好彩, 女仲未算太反叛, 仲可以講下道理. 我同佢講, 18歲前我有責任管&教你, 否則我會犯法, 請忍耐.  而且你家下有求於我, 係咪應該好聲好氣向我「申請」呢?  唔係我欠你架嘛.  再講, 要我俾自由個寶貝女同個三唔識匕既人出去, 合唔合理呢?  除非你俾我personally認識你個同學/ 佢家長, 禁係special日子如生日, X'mas/ Easter長假期, 或可去一、兩次.  唔係奉旨出街.

一切從關係開始,6A、正向教育等都應該work ga.  要睇你應用得好吾好。
沒有好關係,你d 忠言對她來說全部係費話、多事、阻住地球轉。

回覆:唔識教女

教導子女在乎溝通與關懷,明顯是溝通出現問題了!你不能認定自己火爆性子便抹剎了自己是不能改變,溝通是雙向你,當靑少年透露自己的意向時,其實他們是想獲得認,此時如遇家長指指點點,他們定必反抗,且會停止透露自己的心意,這樣便是溝通破裂了!作為家長不能把握孩子的心意,豈會有良好關係呢?第一步,請先忍忍口,待孩子如同人家的孩子看待,讓孩子在沒有戒心的情況下能說多一點,那怕他有多壞的念頭,不要動怒,務求讓他在你面前坦白,事後再慢慢想出策略來逐一撃破吧!

karen55407 發表於 12-5-24 00:05
教導子女在乎溝通與關懷,明顯是溝通出現問題了!你不能認定自己火爆性子便抹剎了自己是不能改變,溝通是雙 ...

係.  我都要學忍下口, 唔好小小事就禁大反應.....不過, 真係唔易做.

我們做家長一定要忍耐, 因為當你和她也發脾氣時問題便更加大. 大家先冷靜下來再慢慢談, 這個年紀的小朋友不喜歡我們太"長氣"! 而且給她一些發表自己意見的機會!

thanks for all your kind opinion.  Need to have a reflection on my "teaching".

回復 htts 的帖子

我成日都自我檢討嘅。因為要與時並進。

囝囝mama    發表於 12-6-1 00:19
Yanamami  叻叻  發表於 12-5-24 10:45

回復 htts 的帖子

孩子的基礎價值觀跟生命觀的雛形其實已在12歲前已基本上形成,慢慢來吧。

放輕鬆,都是個過渡期,如果她本質不差,多用耐性跟包容去接納,你才能貼近她的的內心世界。她就願意接近你。

我本身是做心理,孩子 K1-P6 時放下工作 陪伴著她成長,自信相信她的基礎做得非常隱紮,但到F1中段她反叛期來的時候,來勢也蠻兇的!

但相信我,這個期間我們家長是需要放輕鬆去對待,靜心觀察,溫柔相待。

多陪伴,具同理心,給女兒知道你是對她投下信任一票的。
EK 系統 6/29 號 刪了我兩篇日記,也刪了部份好友名單、提醒紀錄,,, etc 日誌已再補上,好友名單改天會再度補回~

我女身體唔好, 有慢性病, 無得e的, 食野要清淡, 飲多些水, 但點勸都唔聽, 仲發脾氣.  其實4年前只有呢個大病, 大家都心情唔好和難受, 唯一叫佢好好保中重身體, 但佢唔聽, 搞到成日都要入院

回覆:peaceandlove 的帖子

多謝分享,自己都深有同感,要學識放手。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

htts 的帖子

去教會得唔得呢?

假期安排多滴家庭活動, 睇電影又好, 踩單車, 打波, 行山都可以, 一來唔晒係屋企大眼望小眼, 二來都可以增加屋企人的關係, 總之活動一多, 自自然然佢冇時間同班朋友出去, 佢班朋友揾佢幾次都約唔到佢, 就唔會次次都約埋佢囉

htts  佢答話唔去呀, 叫唔好迫佢  發表於 12-5-29 11:30

試下每個月同囡囡單獨去街,例如:食飯,行街,睇戲.我囡囡小6時也很反叛,始終女孩子是受氶氹的,多啲包容,相信她最終會感受你是愛她的.

htts 發表於 12-5-17 14:25
thx  我試過, 唔得囉! 我都係急性子的人, 同佢係火星撞地球!  我試過用同理心, 佢就更加放恃.  我都有講道 ...我也suggested過我同埋一起去, 佢答話無friends的parents同行呀!  唔肯

將心比己, 自己後生時都唔會鍾意有大人同行.  
我都同意要搞好親子關係先.  呢樣唔容易, 是長久戰, 只要持之以恆, 唔放棄, 一定見成果.

JJDBB  讚成!持之以恆!一定有成果!  發表於 12-5-30 13:48
‹ 上一主題|下一主題