用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 聖道迦南交流區
樓主: tungwai
go

聖道迦南交流區   [複製鏈接]

回覆 mimicheung 的帖子

今年的時間表簡單了, 正常星期五是Day V (5), 但有時會單日/雙日 odd/even上不同的堂, 如再有特別安排, 可參巧手册前的月曆, 便很清楚了。

回覆 樂恩媽 的帖子

謝謝樂恩媽

回覆 mimicheung 的帖子

對不起! 報錯料, odd/even是指週數, 不是日子, 請知悉。唔好意思!

我女今年小五, 開始替她留意直資

好欣賞樂思媽的分享 :
"看重的是德育生命培育, 我需要有空間去教導何謂正確價值觀。作為孩子生命的師傅,,我要他明白我不在乎他是否事事攞第一, 我只在乎他是否事事盡力, 要有正確的處事態度。
各位家長, 大家一起努力,無論讀那一所學校, 也要以培育好下一代為己任而加油!"

聖道迦南正正就係我和女想要的DREAM SCHOOL理念...一間著重品德的學校才是為下一代的學校

今次佢小五考一成績也暫時OK, 希望佢可以KEEP住進步, 明年到我女考聖道迦南

到時我要向你們請教

回覆:聖道迦南交流區

今个星期六第一輪面試,
真系好緊張!

ADD OIL !!!!
佢地係唔係ALL INTERVIEW ?
明年到我地, 請多分享

回覆 wongkaka 的帖子

學校是按提交的報名資料, 由老師挑選合適的申請者進行面試。不是全部見的, 請知悉。加油呀!

回覆:聖道迦南交流區

多謝鼓勵

回覆 樂恩媽 的帖子

THANKS for your reply

引用:回覆+wongkaka+的帖子 學校是按提交的報名

原帖由 樂恩媽 於 15-11-27 發表

學校是按提交的報名資料, 由老師挑選合適的申請者進行面試。不是全部見的, 請知悉。 ...
你好。。請問面試題目刁轉嗎? 還是都較直接? 我仔較文靜, 成績中等, 可能英文成績較好, 有幸獲得面試機會。。但如中文interview, 問得複雜, 我怕佢會口窒窒。

引用:Quote:原帖由+樂恩媽+於+15-11-27+發表回覆

原帖由 TommyGirl 於 15-11-27 發表
你好。。請問面試題目刁轉嗎? 還是都較直接? 我仔較文靜, 成績中等, 可能英文成績較好, 有幸獲得面試機會。 ...
如果今年冇改,應該係interview 學生用英文,見家長用廣東話

回覆:Siumingmama 的帖子

多謝你的資料。。希望我仔不要太緊張, 有機會收la

醒目開學勳章

回覆:TommyGirl 的帖子

去年學校見了小女超過二十分鐘,再見父母十五分鐘,感覺良好,老師溫文有禮,並且立即指出小女的弱點,但同期間也給予鼓勵及增加其信心,從不會預計有這正面的面試!

我想去 open day ar

13 Dec 2015  & 16 Jan 2016 also 中學簡介會
Time : 2pm - 4:30pm

之前我起呢度認識呢間學校,去完簡介會, 我都好鐘意, 但經過2次事件後, 我覺得呢間唔係我所諗既咁好, 各階級唔係我所諗同其他家長feedback 得咁顯得咁關心學生, 基本上係唔會, 我既小小意見, 只係想俾家長知道, 如要真正想搵一間學校係會多與家長溝通小朋友起學業或想多了解小朋友起學校生活既野, 可以重新考慮

引用:之前我起呢度認識呢間學校,去完簡介會,+我

原帖由 oi_oi 於 15-12-01 發表
之前我起呢度認識呢間學校,去完簡介會, 我都好鐘意, 但經過2次事件後, 我覺得呢間唔係我所諗既咁好, 各階級 ...
收到,明白了,真系要看多d討論區了解下……

有冇呢間學校家長可分享一下功課多嗎?  一年考幾次EXAM ?

你好呀, 我個仔而家喺度讀緊中一, 我發覺4班功課量都唔同, 信同誠會偏多, 愛同望會較少, 我都係睇學校網頁上的功課先知道其他班.2個學期合共2次考試, 上學期會有一次revision test, 下學期唔知有無? 因手冊校厝表無寫下學期revision test...請問其他舊生家長可以解答嗎?
‹ 上一主題|下一主題