用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友是普教中的請進
go

小朋友是普教中的請進 [複製鏈接]

請問你的小朋友駛唔駛出去另外再學普通話?
thanks
   0    0    0    0

我仔一開學就普教中,果d拼音我完全唔識教,一星期安排PTH老師上門溫習同練聽講。佢最差係課外的聆聽同說話。

一星期上一堂

从小就说普通话同英文

囡幼稚園時學好少, 現P. 1 學校有教拼音, 都OK, 主要對住電腦學, 去d發聲網站, but只識課本嘢, 日常用就唔掂.

唔該各位,綜合各位的意見
其實都應該俾佢一星期上一堂普通話會話,係咪會好d呢?
thanks

佢自己溫,無問題。

回覆:小朋友是普教中的請進

如果學校全面普教中,而不是一星期上一兩節,補習可免。浸幾年,高小已能對答如流。早前到台灣,我証實了這一點。

aliceandleo  我囡都係...有人用普通話問佢,佢答得仲快過我 :p  發表於 12-5-17 10:42
Mymaggie  我囡都係,普通話無問題  發表於 12-5-15 19:10

回復 ^曾小姐^ 的帖子

It depends.  If you kid can catch up with what is taught in class, then you would not need to arrange additional class.  At the beginning, I assume the teacher will teach it slowly for the kids to pick up.  I suggest following it up closely.  Extra tutorial class is not always the solution to different problems.

一星期一堂.
其實可以唔需要,不過多一個機會練習

我都係每星期一小時私人補普通話,屋企無人識,全靠補習老師教佢拼音,亦經常備課,準備口試和筆試。老師話一般上中學便可停。

我小朋友就冇...可能佢K-2開始有得學, 所以暫時係學習上冇問題 !

一星期一堂PTH

我就係怕佢會上堂聽唔明,因為出年小四先選擇普教中,亦可不揀
家下仲猶豫緊俾唔俾佢普教中好

我囝小一前完全唔懂普通話,由於老師上中文課用全普話,小朋友學野好快,不出半個學期已完全習慣,不用補習亦能跟得上,佢地亦有普通話堂,我覺得已經足夠,其實學任何語言只要多聽多講,自然會不斷進步,學校都係陪養呢d環境比佢地,有d學校經常有英語日,陪養好多英語環境比學生學英語同一道理,所以我係支持普教中。

醒目開學勳章 王國長老

JustAParent 發表於 12-5-15 12:51
如果學校全面普教中,而不是一星期上一兩節,補習可免。浸幾年,高小已能對答如流。早前到台灣,我証實了這 ...

AGREE
我個仔細個係語言障礙的, 所以幼稚園階段, 跟隨老師/專家意見, 唔好咁早接觸外語
去到k3下學期(5月左右), 明知小一要pth教, 拿拿聲去私補拼音
上到小一, 完全跟得上, 我小朋友果間小一開始已全面pth, 小一開學無耐11月已經master晒拼音, 日日都聽都講, 勁快上手, 我仔而家小2, 對答如流

^曾小姐^ 發表於 12-5-15 00:55
請問你的小朋友駛唔駛出去另外再學普通話?
thanks

唔駛再出去學.

我囡囡間學校小一用廣東話, 小二有2班普教中班, 要小一下學期普通話科的成績OK才可升讀普教中班.

小一初期我個女唔敢講普通話, 後來我買咗一堆喜洋洋卡通比佢睇, 好快佢已經講到聽到.
小二上普教中佢完全無問題.

唔駛出去學, 學交天天都教同應用
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

唔駛再出去學, 其實在學校已經學到了! 我個女都是這樣, 她現在小一, 不需要在外面學, 已經可以和台灣來的朋友對答如流了!

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:^曾小姐^+發表於+12-5-15+00:55+請問

原帖由 ppsfung 於 12-05-16 發表
唔駛再出去學.

我囡囡間學校小一用廣東話, 小二有2班普教中班, 要小一下學期普通話科的成績OK才可升讀普 ...
喜羊羊真係做福大眾我仔又係超級粉絲,最近我有個外國朋友個女讀國際學校,我朋友覺得佢個女學中文悶悶地,我都整左隻喜羊羊卡通佢開心下

‹ 上一主題|下一主題