用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基真小學 有冇人今年會報"中華基督教會基真小學"? 入來傾下. ...
go

有冇人今年會報"中華基督教會基真小學"? 入來傾下.

~~如題~~

囡囡出年升K3了~正考慮緊基真呀~不過仍在考慮中~

sammilcm  我都係, 但65網真係冇咩CHOICE.  發表於 12-6-7 11:56

我囡囡今年9月入讀AR, 不過我都唔知呢間好唔好?

仁立...好d

仁立係好, 但太谷了.  好辛苦.

我兩個女都係讀基真,一個將升小二,一個將升小三!我個時係自行 15分志願入到,當時我從來無想過揀仁立、仁紀、全完,心目中想入基真,因見網上評價不錯..雖然我係住 kwai chung estate附近,,但我都無揀仁立、仁紀、全完……我當時去了基真open day,去完之後,就決定揀入基真。我仲好記得當時第一輪我自行交表時第三個,因我一早就去交表了!

我兩個女 so far超鐘意間學校,呢間學校真係唔太谷,但就好注重閱讀,每朝早上每個學生一定要帶圖書回校閱讀,因校長相信多閱讀,對小朋友認字學習會有好大幫助!

佢地英文係無書本,全部都是 miss 印 note,用 file整好的!小一上學期係無默書,多數搵番 k3 d野,當然亦會教新知識喇,我覺得咁樣好好,因小朋友一升上小一已好唔習慣,好多野都要重新適應,如果再加上係咁谷個小朋友,怕小朋友無左學習興趣,會好辛苦,但小一下學期就會要求多小小,有默書、個個星期都會有些小評估溫番之前教的書!

到了二年級,當然個個星期都會有默書,評估,但默的範圍也不算太多,小朋友一定會 handle到,考試而家變左一年 3次考試!同埋二年級已開始中、英文作文,所以小朋友識多些中、英文字會較優勝!而家我個女個個星期差不多都有中或英文作文的。

小一至小三中文是用普通話上課的,所以打好普通話個底會優勝,。小一小二就唔會跟成績編班,但小三開始就會依成績編班,有精英班。

總括,我好滿意間學校,但唯一對於我來講就遠左小小,小朋友要好早起身,我個女要 6:50就要出門口去等校車!

我覺得基真因為對於 65區來說較遠,所以會少左媽媽將佢放係第一志願,個個都揀仁立,仁記…...但呢 2年,基真都多左人首選,競爭大左好多!

希望以我所知幫到你地,有乜唔明就問喇!

覺得仁立好D, 真係見仁見智....

我每日送個女返學, 總會遇見同埋座的三位仁立家長, 佢地的話題來來去去都係要點樣谷佢地的小朋友, 搵幾多興趣班比個小朋友, 又為點樣攝晒個小朋友的時間而煩惱.....

講真, 鄧佢同佢的小朋友辛苦囉~~~

基真會引發小朋友的學習興趣, 又會比好多機會小朋友發揮, 學得開心, 自信都強D.

pakma  我就無選呢間比我仔.  發表於 12-8-30 12:11

回復 sammilcm 的帖子

仁立真是讀得很辛苦,但是都要仔女跟得上才得,雖然我都覺得仁立是好學校之一,基真亦有它的好地方,亦不失為一所好的學校,不過都要看家長怎樣看,有些人喜歡十項全能,有些人喜歡課程很深,有些人喜歡多功課做,有些人希望學到探求知識的動力,有些人只是想仔女學得開心......總之學無前後,達者為先。只要找到最適合自己仔女的就成。

我仔仔派左入基真, 其實想問下點解小一至小三係小班(25人一班) 而到小四至小六會有31人一班呢?

你好car817ho,歡迎你加入基真的大家庭,你想問為何班的人數有不同。其實以我理解,學校在小一和小二時,並沒有分班,到了升三年級,就以中、英、數的成績排名次,能力強的,班的人數就會多些人;而能力弱的,班的人數會少些,用意是老師可分多些時間教導能力較弱的學生。其實對於能力強的人,班中多幾個人,影響其實不是太大(當然學校有其他東西幫助能力高的更上一層樓);但對於能力較弱的學生,學習的益處,就不可以用東西來衡量。基真是一間很有愛心的學校,教育局給學校的資源是一樣,但可以平衡各方面的需要,使基真的學生一起進步。

回復 lydia.S 的帖子

多謝你既回覆喔,
想問多少少,基真去年升中派位如何呢?
因網頁上沒有講太多,只係過去三年學生升讀中學既名單?
可否講多少少基真既學習模式同程度如何呢? 謝謝

回復 719117 的帖子

thx,我仔仔9月1入讀p1.我對它既愛但又一無所知,又有外間的傳聞,....現在我聽了你講,安心好多,我都係住葵興,在許大同上車,你是否?係嘅到時打個招呼啊.我7:10上車.比k3時早了成個鐘起身.
Pakma :sleep: ;-)

回復 pakma 的帖子

我地係kwai chung est到上車呀,上落車地點不同,應該大家唔會見到面了!

回覆:有冇人今年會報"中華基督教會基真小學"? 入來傾下.

我個女今年9月入讀小一, 本身都好like呢間學校, 始紿小朋友讀得開心同跟得上好重要!! 我唯一擔心係佢唔識普通話, 驚佢跟唔到老師講乜

明天會交表到基真,2013入小一

回復 bi_ruby 的帖子

你有幾多分呀??  有冇收到信叫你今個星期六去學校見面呀??