用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問喇沙小學會有叩門位嗎?
go

請問喇沙小學會有叩門位嗎? [複製鏈接]

請問有無人知 :

1) 請問喇沙小學會有叩門位嗎?
2) 是否所有小學都會有叩門位?
3) 叩門需要準備甚麼文件?
4) 如小孩沒有任何獎頂, 去叩門也許是白費的嗎?
   1    0    0    0

舊年個個都話無

如小孩沒有任何獎頂, 去叩門也許是白費的嗎? --> absolutely

for LS 叩門, maybe connection is important too.... those successful cases I heard last year are really "very special" + with connection.

I know a parent from my son's kindergarten, her elder son is now P1 student in LS.  Her experience told me that it is possible, and her son only has awards in the kindergarten, but her son is proactive.
himhim-ma

回覆:請問喇沙小學會有叩門位嗎?

年年都有人叩入,我知嘅也是old boy或運動健兒,校長親選

一定有......

聽過有家長每個星期寄信去喇小 update 校長關於個仔的近況,最後成功用誠意打動校長,當然個小朋友 K3 的成績都很好。

回覆:請問喇沙小學會有叩門位嗎?

引用:如何確定一個6歲小朋友係「運動健兒」?

有位都比晒keen Mind d 學生啦.

上甘嶺  咁攪笑?!  發表於 12-5-22 03:27
marcuscyrus  係就好..可惜應該不是的  發表於 12-5-21 13:54

引用:有位都比晒keen+Mind+d+學生啦.

原帖由 Silverhawk 於 12-05-21 發表
有位都比晒keen Mind d 學生啦.
係真唔係呀!???

從未聽過!

回覆:ha8mo 的帖子

回復 ha8mo 的帖子

其實有時真係唔係好明, 游水冇錯係有益身心, 但一係游到好top, 全力參加奧運or至少第時考到教練牌又要有能力抓到多學生先會搵到食, 如唔係半桶水or以下既話, 老實講...真係靠沙紙將來出黎搵食係咪會有保障d or 實際d? 當然, 好唔係唔好, 有空餘時間, 最重要係已handle學業上非常得意, 係絕對支持參加十項全能的, 如唔係, 間唔中游下咪ok lor, 除非個小朋友真係好明顯係讀唔到書, 唯有靠咁樣出位就冇晒計la, 但我相信幼稚園or初小既小朋友年紀仲細, 仍有機會改善學業上既程度, 此乃個人意見, 不喜勿插...

回復 ha8mo 的帖子

我都絕對認同運動係可以改善身體質素, 尤其球類運動更多tactics, 所以第時我都會要求小朋友參加一項校內球類運動, 當然視乎佢既學業進度加多/減少, 始終認為以學業為先

回覆:Gerard 的帖子

Our coach said over training will hinder growth.

‹ 上一主題|下一主題