用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學鋼琴, 買數碼鋼琴練習好嗎?
go

學鋼琴, 買數碼鋼琴練習好嗎? [複製鏈接]

囝囝學左琴兩年, 屋企部琴是老公的同事吾要所以給我的, 上幾個月叫師傅再來調音的時候, 師傅都說部琴太舊了, 再吾arm音都吾洗再叫他調音, 但現在屋企好細, 所以吾想買部新的鋼琴, 去通利及栢斯現到一座的電子琴大約萬多元, 感覺好像同鋼琴差不多, 但就沒有咁濶身, 慳位好多.  如果買這部比囝囝係屋企練可以嗎?  有沒有邊部好?  Yamaha定Roland好?
   1    0    0    0

老說話.....電子琴還是可免則免!

Mandy74  agree  發表於 12-5-15 20:04
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

我以前都係用數碼琴(做阿女時自娛), 其優點如你所說的一樣. 但發覺冇二手市場, 因過了warranty,冇人想買電子野,最終我換鋼琴(栽培子女階段), 貼近幾乎送出價以千五元都冇人要,你知又要咁啱有人要, 時間都是成本. 最後送了給親戚, 好在有地方咋. 琴行一般冇興趣收數碼琴. 你買的話, 真係要當全數write off都"值得"先好諗. 音質當然都有極大分別. 你現在覺得一樣, 但日子有功,你日後一定會體會的啊.

回覆:學鋼琴, 買電子琴練習好嗎?

電子琴練唔到指力,因為唔駛多用力已有聲,一般鋼琴老師唔建議用電子琴學琴。

除左力度的問題,電子琴同鋼琴發聲原理唔同
電子琴好難做到鋼琴的音色要求...
~*樂器只是學音樂的渠道*~

mkwok,

早前筆者曾回應過相關問題,以下連結或許能幫到您:
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &page=1#pid34391067
我的個人網誌:**請按這裡**

回復 fingers_party 的帖子

謝謝各位的意見.

咁即係要找過部二手鋼琴.  謝

其實我細個學琴都遇過衣個問題 . 因為部琴買返黎已經OVER 50年 . 之後調音師傳都話再tone都tone唔到 . 部琴就連續5年以上無tone過 . 但我當時由Grade5/6 用到考完Grade8 (仲拎埋merit) .. 臨考diploma前一個月先至換琴
我都係響無能力下先一直用 . 同埋一換想換部好d . 如果環境容許 .. 二手琴都比電子琴好!

Mandy74    發表於 12-5-15 20:05

clarise_lau 發表於 12-5-15 01:50
其實我細個學琴都遇過衣個問題 . 因為部琴買返黎已經OVER 50年 . 之後調音師傳都話再tone都tone唔到 . 部琴 ...

昨天阿SIR都講8級以上先好彈電子琴, 佢話不用換二手, 但佢話要9千至2萬.  這個價錢好像不值, 不如彈得幾耐得幾耐.

作為鋼琴老師﹐我完全接受吾到學生用電子琴來取代鋼琴作練習用﹗這樣做只會浪費堂上所學。

mkwok 發表於 12-5-15 09:31
昨天阿SIR都講8級以上先好彈電子琴, 佢話不用換二手, 但佢話要9千至2萬.  這個價錢好像不值, 不如彈得幾耐 ...

mkwok,

為什麼阿SIR說8級以上才彈電子琴呢? 8級以上的樂曲須更高技巧及更多音色變化哦。
我的個人網誌:**請按這裡**

其実上面講的電子琴、是数「馬」琴的意思?還是電子KEYBOARD的意思?I mean ELECTRONIC or DIGITAL? Tks.
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

用住先好過換電子琴

Mighty 發表於 12-5-15 16:14
其実上面講的電子琴、是数「馬」琴的意思?還是電子KEYBOARD的意思?I mean ELECTRONIC or DIGITAL? Tks. ...

我的意思是數碼琴.

阿sir話如果慳位來說, 起碼要有返咁上下(大約8級), 知道彈琴的力度等等(其實佢講左好多, 不過我都吾係好記得), 先可考慮買數碼琴.

8級就知道!......那就更加不會用數碼琴。
唉!8級實在知道的太少了。
知道跟做到還有一大段距離。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

yukiwonghk 發表於 12-5-16 19:29
應該買數碼鋼琴!琴鍵數目同鋼琴一樣、質感同鋼琴有九成以上相似!

yukiwonghk,

妳的小朋友都是用數碼鋼琴練習的嗎?

mkwok 發表於 12-5-17 09:43
yukiwonghk,

妳的小朋友都是用數碼鋼琴練習的嗎?

只有鋼琴才練到大細聲,所以都會買部鋼琴先,下個月到,現時用住電子琴學住d手指位。

買左鋼琴真係好唔同,連小朋友都愛上了彈琴,之前用電子琴佢哋唔係好願練的

‹ 上一主題|下一主題