用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 是自閉的特徵嗎?
go

是自閉的特徵嗎? [複製鏈接]

1)對小朋友非常有敵意/打小朋友
2)眼神唔同人接觸
3)發音不正
4)固執
5)不喜歡改變/不太接受新事情

1    0    0    0

醒目開學勳章

呢 D 都算係, 有沒有自閉, 去搵下心理學家做評估啦

你小朋友幾歲? 真係A仔特徵, 要處理了.

回覆:是自閉的特徵嗎?

小朋友而家3.5歲..9月番k1..之前playgroup話佢似過度活躍..帶佢check過唔係..又帶佢去排cac..但排最少9個月..反而最近自閉既特徵開始明顯..我可以去邊度快d check到?

醒目開學勳章

一係就等政府 CAC 中心 (9個月左右), 一係就花 $6,500左右去機構做 (協康, STEPS, LINKS)

其實, 自閉既小朋友, 都有機會同時中埋 "專注力不足+過度活躍"

http://iautistic.com/chinese/test_AD.php

你自己測試一下

yuki8484 的帖子

i want to know 自閉傾向VS自閉症有咩分別?

我嘗試答下你,呢個問題我都問個政府既精神科醫生,我亦問過心理學家,精神科解釋如下:自閉症,即典型自閉症係智力有問題,好嚴重果種,而自傾就無咁嚴重,佢話好似一條curve咁,有高低之分,而有自閉既特點,就會再分係咪自傾同非典型自閉.但我就唔係好buy佢既講法,自閉特徵是但一樣中都可以叫自傾或非典型自閉,重要唔係完全符合晒,例如社交,有同人玩,但你無同齡既水平都成立,我話香港起碼一半以上有自閉特徵,你都可能有,唔怪得周街都係自傾,佢無答我同唔識回應我,佢話唔識解俾我知叫我睇書,笑死我.......可能佢斷症係用呢套,我都話佢咁會累死好多人,好多人唔係好了解唔識問你,你就做多好過做少既心態去斷症,以為幫倒個小朋友就得,有殺錯無放過,其實嚇親些家長.

心理學家解答如下,跟本就無自傾呢樣野,自閉症就係自閉症,係就係唔係就唔係,什麼自閉特徵唔可以判斷係自閉症,係好鮮明.

醒目開學勳章

唉!! 我仔就係  "非典型自閉", 呢樣真係搞到我暈暈地

我仔好主要係 .... 社交, 有同人玩, 亦識配合同人玩, 亦明白個 GAMES 係點玩, 之但係詰佢無同齡既水平 (6歲要主動向父母提出: 好朋友或好同學仔就快生日, 要求買 咩咩咩 禮物送比佢; 同時6歲已經要知道幾位好朋友各自己喜好 - 玩具)

我6歲都唔知呢樣野啦,咁我都應該有特徵..........真係無話可說

講開社交,佢又話例如一個4-5歲既小朋友,去到公園,其他小朋友係唔識既,如果佢無同小朋友有來回30個交流,包括說話,身體語言,眼神,就有問題..........我眼見好多係公園都係自己玩,最多咪跟住人走來走去,大部份都無交流,最多幾句點有30個回合交流.引術個醫生講社交障礙就係病症,如果只係性格將來唔會影響佢就叫性格,我又問,咁係咪果些小朋友要KEEP住睇你到成年出來做野先停.........佢又無答.唔知俾佢嚇死,知就俾佢笑死.

回覆:是自閉的特徵嗎?

自閉是一個spectrum. 個外在行為勁d. 就話嚴重d.
不過係唔係有自閉底,媽咪自己聽聽老師醫生乜師乜家,自己留意下心裹有數。

智力好的,技能好d,可做性高d. 技能又好似有d方法谷。

囝囝囡囡痴媽咪,又容易d要佢做呢樣學嗰樣。
我諗睇緊d就係唔知有冇d嘢時候未到刺激未表現出嚟。
又或者d差距是終極追到定停咗,都要睇住。

回復 szeszes 的帖子

"非典自閉" 係點?好想知....

醒目開學勳章

pollybell 發表於 12-5-18 00:02
我6歲都唔知呢樣野啦,咁我都應該有特徵..........真係無話可說

講開社交,佢又話例如一個4-5歲既小 ...
唉!! 講真, 佢地所要求既社交技巧, 真係要求高, 脫左節 ... 因為而家呢代既小朋友, 好多係私生子, 同埋小朋友金菠蘿左, 有時我仔走去搵小朋友同佢玩時, 佢地 d 父母叫佢地既小朋友, 唔好周圍走, 唔好亂同人玩

如果用我以前來相比, 我情況嚴重過我仔

醒目開學勳章

caca316 發表於 12-5-18 12:18

"非典自閉" 係點?好想知....
"非典自閉" 即係社交技巧未達標, 但又會主動與同齡小朋友玩; 不似一般典型自閉症者, 不喜歡與同齡既玩或合作
(我仔返一般社區中心既小童軍, 識得與同學合作, 一齊卷卷卷 d 隊巾; 係小童軍班入面, 可以完全與其他小朋友合作完成事情)

我仔係 cac 中心評估時, 我都有與心理學家提出, 我仔識同人玩及有眼神接觸, 心理學家同我講, 梗係啦!! 都就快6歲, 有問題都被我地糾正晒, 咁你點答佢 (主要佢地就話亞仔既社交技巧未達標, 即係一個6歲小朋友, 要知道好同學或好朋友想要什麼生日禮物, 喜歡什麼野, 同埋會主動要求父母買咩野[對方喜歡]既禮物比好同學或好朋友)

pollybell  所以CAC判左係乜就係乜,拾正晒都講得出,你講晒啦,之前睇過一個POST,都有個媽咪講過,就算完全同正常小朋友一樣標準都被視為高功能既自閉症.寫左就永不超生,絕不承認誤判.   發表於 12-5-20 23:30

好難解釋自閉証的廣泛定義, 我心目中只是分嚴重/輕微/中等,....

專家評估亦有錯, 我兒亦是評估自閉証, 但佢一般而言, 學習, 言語, 理解, 自理是無問題, 好正常, 至於社交, 沒有情緒, 但相比其他小朋友無疑是差小小,, 我覺得可以接受, 專家用佢的標準來測試, 做齊佢的標準, 小朋友咪100分囉, 做唔晒咪減D分囉, 學唐英年先生話, 人生不是完美, 總有缺失

其實係香港的教育製度K型下, 而令到香港有咁多所謂專家眼中的自閉傾向小朋友浮現, 因為, 香港近10年, 教育已要快快快行, 小一前, 家長已要小朋友有所成就, 中,英, 普三文兩語, 音樂, 藝術......總之就要快人一步, 當中, 總有些, 就如我們的小朋友在起步時慢, 或遇到一些困難, 落後於人, 咁發展遲緩, 言語遲緩.........就出晒來...

不過, 當中也有一些小朋友真是落後得很多, 儘早訓練對大家是有好處, 我只是想講出, 不要大執著一個評估名詞, 努力

我小朋友都係評估結果係"發展遲緩,有自閉特徵'
主要係語言,社交差
其實我都唔知小朋友係唔係自閉
因為番私人s位,上門個別導師都話小朋友唔係自閉
到番政府s位,導師就話有小朋友有0的自閉特徵,不過好輕微
又話cac份評估無寫係自閉,
我都唔諗0甘多,反正都係要訓練
只希望小朋友不停進步

我諗我仔仔到6歲都未有呢個社交能力
‹ 上一主題|下一主題