用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 教科書降價大法
go

教科書降價大法 [複製鏈接]

之前借黃明樂小姐的博文為大家分析教科書價高高不下的原因,容許我們再補充少許。

教育局提出以分拆教材希冀學生課本會因此而降價是基於一個錯誤的假設,就是書商會「有良心地」將製作教材的成本從學生課本的售價中減除,令學生課本售價可以下調。黄明樂小姐已指出製作教材的成本其實一點都不低,且買家少,但因為仍要顧及學校對教材價格的接受程度,定價又不能太高,況且以前是送的,更有學校反映部分教材其實華而不實,現在換成要收錢,買家更加買少見少。書商又不可不製作教材,所以「迫不得已」仍需要將部分製作教材成本計算入學生課本售價當中。又或者陰謀論一點,分拆教材其實變相為書商製造多一條財路,從此可以家長學校兩邊收錢,點解要平俾你?

或者書商可能也不想無良,只是為世所迫。試想想,過去幾年的通脹確實凶猛,工資、租金、原材料格價不斷上升,加上港滙疲弱,書商的營運壓力實在不少。願意減價都好,但因為要追上通脹,因此書價來回就是一個桔。

那麼,課本真的沒有可能減價嗎?未必,只是教育局沒有認真動動腦筯。OKD官唔識諗,《特首開工喇》幫大家諗。書價高的最主要原因是:市場小;開發及營運...成本高昂;因而亦導致入場難,競爭少,造成寡頭壟斷。針對每項,《特首開工喇》有以下具體應對策略。

市場小

很多人會認定這是香港營商的「死症」。但至少政府不應該再立一些政策而令小市場變得更小。所以,新學制下,當局不應該再增設新科目或單元,攤薄每科學生人數,迫使書商需要斥巨資開發新課本。課程改革亦好應該穩定下來,避免再朝令夕改,好使每套教科書可以賣多幾年。(但恐怕這個很難避免,因為至少新高中課程經常遭受批評,課程深淺闊度都有問題,絕對有檢討的必要,更改課程在所難免。)

開發/營運成本高

書商本身確實有責任控制成本。可以考慮避免將一科的課本拆細為幾本,至少可以節省封面設計和一些製作、印刷成本。筆者明白有家長認為要孩子每天揹著數本厚澱澱的課本是一件辛勞的事,但忘記了我們都是這樣長大的,今天我們不是好端端嗎?讓港孩們承受一點辛苦吧!

要降低成本,書商亦可以主張簡約排版,採用較輕身紙張、只以雙色印刷。其實課本有需要印製得這般美倫美煥嗎?內容是否更重要?教育局也應該鼓勵學校選取簡約課本,令書商的製作風氣慢慢轉過來。

在減低開發成本方面,既然課程由教育局制定,每本課本內的圖片都是大同小異,教育局何不建立一個綜合課程圖片庫供書商(以低價甚至免費)使用,製作不同科目的課本及教材。只要教育局願意承擔這偉大工程(…一次),相信會替眾多書商減省不少開發成本,例如攝影、版權費、相片後期製作開支等等。

對於政府倡議發展電子課本,《特首開工喇》實在不吐不快,政府根本沒有好好考慮清楚!大家真的認為電子課本對調控書價及教學有幫助?電子教學雖然「好像」是大勢所趨,但到今日外國「所謂」成功的案例仍然不多,且規模不廣,多只限於一所學校或一個小社區,成效惹人懷疑。開發電子課本成本有多高政府知道嗎?一定平得過開發傳統課本嗎?有考慮到低下階層的學生如何負擔得起電子教學的相關開支嗎?到時又要有一項社福政策去扶助弱勢學生嗎?惡性不斷循環,政府需要用一個政策去解決之前一個政策所衍生的問題。

電子教學其實只是其中一項教學媒體和工具,根本於我們香港教育政策和發展方向這個大課題當中只是細如一粒標點,政府寧願花上龐大的人力、物力和時間去推動這小小課題,卻懶得理會方向錯晒的教育制度和結構性問題,繼續誤人子弟!實在吹脹!

說回來,《特首開工喇》認為現階段並不適合發展電子課本,倒認為應考慮將教材(例如教師用書)電子化。由於教材一般生產數量不及課本多,為免卻不化算的印刷開支,教材電子化會比較符合經濟成本效益。想像一下,教師在校在家只要一上網就能download教師用書或應用互動教材是多麼方便呢。

寡頭壟斷

只要開發和營運成本能夠降低,入場門檻已可以寬鬆了不少。不過,要吸引新書商入場,增加競爭,政府還可以出些點子。例如當局可以推出低息開發貸款,旨在支援一些新或二線書商。此外,書商反映多年來都受到教育局教科書的「送審」制度折騰。每次將教科書送審都需要與教育局的審核員展開漫長而繁覆的角力,不得不聘請專人「服待」這班審核員,時間長、意見多、修訂密,無形中增加不少成本。最終得到教育局核准,才可以向學校推銷,錯過經月上年的營銷時間。

《特首開工喇》建議將送審倒過來做,書商編寫教科書過程中可夥拍學校,學校根據教育局課程架構及自身需要提供意見,書商作出修訂,最後才送交教育局審核。既然作為用家的學校OK,教育局都應該OK,這樣就可以大大縮短編寫時間,更快將書本推出市場。

要再增加競爭製造減價壓力,教育局可以一方面禁止書商向個別學校進行營銷,一方面需要定期舉辦教科書展,讓所有書商在同一場地同一時間向全港學校推銷書本、教材及其他教學支援,書商大家同場「競技」,自sell產品質素、派送教材及形形式式的優惠,適隨尊便。

坊間也曾有建議由教育局製作教科書,我們認為這將會衍生更多問題。例如,我們還可以相信香港政府的辦事能力嗎?政府做事效率和效益相信大家都有目共睹,造出來的教科書質素如何實在不敢有厚望。再者,大家不擔心政府會乘機借教科書對孩子進行更多洗腦式教育嗎?

=============================

結語:研究了香港教育一段日子,可惜是能夠觸動政府和市民大眾神經的教育議題都離不開「錢」這個字,例如15年免費教育及教科書售價;有關教育政策和發展方向的,政府不想處理,市民談論不多亦不深入。錢的確重要,免費的、能夠平的當然好,但是不是我們需要的教育呢?我們只關心書價貴或平,但有關心過孩子讀的是什麼嗎?

0    0    0    0
80前潮爸一名,半隻怪獸,唔識揸直升機。以普通爸爸角度談親子、論教育、評時事。Promise自己2012要Live Simple, Look Forward, Do Something!

回覆:evianh2o 的帖子

多謝你旳詳細表述,大部分都接觸過。我個人覺得你陳述的問題,而改變其實不難,只要真心誠意,不要太官僚以至事事沾手,関卡重重,絕對沒有附加值。

題外話,學生一路減少,縮班殺校,考試名目頻率減少,換句話工作量理應減少,但又沒有right size, 剩下來的人手及資源放在那些範圍。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 bookreader 的帖子

1. 取消送審,變成真正的自由市場。難道老師不懂甚麽是好書?為甚麽要官員代勞?(共產黨治港了,先管意識形態。)
2. HK 市場紐,但我們可借東風,即取消香港 syllabus,改用大陸 syllabus 又得(問題重多,大陸d課程跟國際唔接軌,專業人士必定反對),GCSE 又得 (咁多人去 international schools 都係讀外國 syllabus),美國加州又得,IB 更靚(好少人讀得掂,香港學生英文太差了)
3. 政府招標做一套平價版讓市場有得揀。但我好懷疑到時有冇人揀,現在一套書平的 $2,500 全年,一個月 $250,平一半都只是每月慳$100多些,仲係六七科總數,你敢唔敢為咁少錢以仔女成績去搏一下?一堂補習都$200啦。(妳提出一個好觀點,補習班都用唔少錢)
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

校本課程, 老師自訂教材得唔得呢? 唔講中學先, 小學易辦事o丫.  APS小一至小三無英文課本, 自訂校本課程(問ChiChiPaPa最清楚).  其實電腦科/普通話科/音樂/G.S.科我都覺得可自訂.點解要幾十蚊買本薄書?  GS Workbook得幾頁又$7X. 暈! 老師真係會去研究教材咩?  阿媽係屋企無教材咪又係羅住本課本教?

ANChan59 發表於 12-5-12 09:45
多謝你旳詳細表述,大部分都接觸過。我個人覺得你陳述的問題,而改變其實不難,只要真心誠意,不要太官僚以 ...

我覺得跟足樓主所講的, 書價還是下不來.......而家既問題系教科書完全由書商100%全權開發, 唔改版書商只能收印刷成本, 根本不能獅子開大口收版權費.....
所以唯一解決方法就系用現有教科書,呢幾年內都唔使書商改版... 由政府委託大學,但唔系出電子書, 而系將現有教科書過時既課程, 一年改一課起二課止既活動教學手冊給老師作為新課程教學, 過得10年8載自然將書商既教科書淘汰, 取而代之用大學出既教科書由印刷商招標印刷, 收回書商昂貴既版權費, 全港父母都唔使俾書商按住搶, 仲要聽佢地訴苦成本高不得不加價.

回覆:bookreader 的帖子

Agree with your comments, how come we know, but EDB doesn't know that? Are they come from Mars?

我真係覺得孫公拆彈技術真係好叻,好成功將所有書商塑造成吸血鬼,將民怨推晒俾書商,抽書商後腳再求其推個唔湯唔水既電子教科書計劃出黎,抽身而退,完全好似唔關教育局事,尤其係果個阻住市場競爭力既送審制度。

老實講,推左電子教科書之後,書價係唔係一定會落?我賭唔會囉。
況且,因為「希望」借電子書黎令到課本可以成減價,邏輯好似有D本末倒置,完全冇考慮過電子書對學習的影响係好定係壞。

今日蘋果副刊左丁山一篇對電子教科書的睇法值得一讀。
http://hk.apple.nextmedia.com/su ... t/20120515/16336517

Snakemama  佢文章最尾提到的學校,是否只有局中人,才知道最好的教育方法是甚麼?  發表於 12-5-15 09:58
Snakemama  睇咗,覺得佢的分析幾中肯  發表於 12-5-15 09:55
80前潮爸一名,半隻怪獸,唔識揸直升機。以普通爸爸角度談親子、論教育、評時事。Promise自己2012要Live Simple, Look Forward, Do Something!

bookreader 發表於 12-5-14 22:23
回復 samuel89 的帖子

唉,我識太多人在大學做事了,不要對他們有期望。1. 大學講師、教授人工高得很,正 ...

俾大學做我只是順著教署提議俾大學做電子教科書而提出而已.....俾咪團體做都好小問題, 甚至俾番書商做都可以考慮, 重點系要將書本既版權費明碼實價抽出來, 唔可以仲好似而家甘俾書商揸住版權費也文也武,張牙舞爪;俾左書單都敢膽收回"大"番教署;任佢地開天殺價,父母年年俾無理既"版權稅"......

evianh2o 發表於 12-5-15 09:31
我真係覺得孫公拆彈技術真係好叻,好成功將所有書商塑造成吸血鬼,將民怨推晒俾書商,抽書商後腳再求其推個 ...

孫公只系之前做錯左, 而家發覺書商連佢都"呃",都唔俾面先發"爛渣",.....孫公要做既應該系版權同印刷分割, 唔系而家既教師用書同書分割, 而家既分割只系俾書商將以前吸引學校用佢地既書果筆費用抽左出來, 書商就一定將暗地裡收費變成明目張膽收費, 邊有可能會減價俾d父母.....

Snakemama  你真係認為孫公覺得自己"做錯"咗?  發表於 12-5-15 09:59

Snakemama  你真係認為孫公覺得自己"做錯"咗?
老實講.....我知道既系肯定"做錯"咗....
但唔知道孫公之前系有意"做錯"or 無意"做錯"........

Snakemama  唔好意思,我誤會咗。可以不理之前的點評。  發表於 12-5-15 10:21
Snakemama  我懷疑佢覺唔覺得自己做錯啫  發表於 12-5-15 10:17

Snakemama  我懷疑佢覺唔覺得自己做錯啫
呢樣我主觀認為佢就系覺得自己做錯, 所以先會發"爛渣".....
講真教署預期教科書分拆會有1至2成既減幅,呢個數字肯定系問書商拿既教師用書成本費, 簡單加減數分拆教師用書打個大8折都減1成啦, 但家陣系不減反加, 竟然仲有人會信書商有難處....

bookreader 發表於 12-5-15 11:04
睇到城市論壇,四位講者分成兩派:兩男 vs 兩女。

男是中大教授及一位校長,女是家校會代表的師奶和民建聯 ...

剩系改版,書商都大把空子鑽啦.......教育局d所謂自1980年起政府訂立5年不可改版, 只系執行唔俾大改版, 書商用修訂,執漏,改錯字, 第一課變第9課大執位, 上年我見阿仔有d書新版將本書由1本分拆到4,5本(我直情以為系教科書分拆既原意), 總之家長想用2手書系冇可能, 1本書就算阿哥前年用同細佬今年都用唔番(我2個仔相差2年,讀同一小學,細佬年年一樣要買新書).....
‹ 上一主題|下一主題