用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一生用POWER POINT做功課係未好普通?
go

中一生用POWER POINT做功課係未好普通? [複製鏈接]

阿女讀港島一BAND 2中學,好多專題要用POWER POINT做既,同埋好多功課要用電腦交既.上星期,佢表哥讀副學士既,好奇咁問,中一要用POWER POINT??吾係掛?我以前都吾洗既??其實阿囡5年級已經要咁啦...想問下大家??

Crabtree  個仔小學時已要用, 現在中一都係要用ppt, 甚至用dreamweaver 及用個另一個software畫立體圖 tim!  我都不懂!  發表於 12-6-5 10:58
   0    0    0    0

It is common now.  My daughter is in P5, and she uses Powerpoint for project & presentation nearly every week.

醒目開學勳章

小學都用!

未係LOR~嚇得我....

醒目開學勳章

我無乜見過呀女要用POWERPOINT 做功課, 基本上依家有I-LEARNER 之外, 佢好小用PC

係有時暑假/長期假的作文, 老師要求用WORD 打出黎, 先要用PC 做功課

阿仔小三Project我已經教佢用。而家每星期都要.....
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

吓????每星期要做中文英文網上練習外,另外各科都有專題..有IS, IH1,2, LS, 中文, MATHS, ARTs, TL1,2.....一半係POWER POINT, 一半印出來...仲要參加好多比賽,用電腦SENT...真係做死人架...D GROUP PROJECT吾係個個都做得野,有D人要催先有貨交....點解咁多功課架??

表哥既反應一d都唔出奇喎
試問以前邊駛用電腦
就算七八年前咪至多上網搵資料
我個仔家下16歲,以前做project都係用word
無乜點用ppt

回覆:^曾小姐^ 的帖子

Some schools using Word for reports, and Power point for oral presentation. If no presentation, may skip PowerPoint .

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:中一生用POWER POINT做功課係未好普通?

小學用PowerPoint很普通了,有些還要拍DV, 配字幕同剪片,都全面電腦化了。今年孩子升中,面試要做presentation, 也準備了PowerPoint, 早學懂有好處的。

ydoris 的帖子

除了powerpoint,還可考慮用Prezi。準備Group Presentation時,用Prezi,就可以一起在網上同時制作同一份 Presentation。

P5 已用power point 做功課,project 等 ,個人project 拍DV, 配字幕同剪片。
P6 帶notebook 上堂做group project.

回復 ChiChiPaPa 的帖子

請問那是什麼軟件??介紹一下..THANKS~!

http://163.32.219.6/blog/u882061/e-originality/2009/11/28/1294

http://ltlatnd.wordpress.com/201 ... werpoint-and-prezi/

https://sites.google.com/site/99hwsufangyi/content/idiom

可參考以上的連結。它是用雲端技術的投影片軟件。

阿女P.3-4年級(~5年前)電腦科老師已教ppt.  雖然只係教些基本功能, 但是隨之而來就是經常應用以作presentation, project 或比賽之用.

唔同年代/學校都有不同應用/要求, 不足為奇吧!  只是科技步伐太快, 作為家長, 現在連阿女用緊D甚麼software/application, 我都唔識, 唔認OUT都唔得!

One-Mama 的帖子

對!當我們家長在這寫文字為主的blog時,他們可能已在寫glog了。

One-Mama  所以自問無能力做直昇機家長, 就是中文打字, 我都係近年先學(我盡量唔用手寫板), 有時仲要比亞囡指正!   發表於 12-5-13 11:53

ydoris 發表於 12-5-11 14:03
阿女讀港島一BAND 2中學,好多專題要用POWER POINT做既,同埋好多功課要用電腦交既.上星期,佢表哥讀副學士既, 好奇咁問,中一要用POWER POINT??吾係掛?我以前都吾洗既??其實阿囡5年級已經要咁啦...想問下大家??...

中一先開始算少有了,一般小學三四年級就開始了。
Word, Excel, Powerpoint, Photoshop ...

咁又吾係,佢小四已用電腦架,我好奇係未全港既學生都係咁?我都係半個IT人都追吾上,如果孫公既電子書成事,會係點呢??

ydoris 的帖子

政府的電子書方向未必正確。無論是印刷書或是電子書,内容是最重要。無業界的配合,難有優質的電子課本。

142526  聽人講電子書唔係甘, 小朋友的學習能力下降.點睇?.  發表於 12-5-14 10:47

142526,

我不發覺有任何研究證明電子書對學習做成負面影響。
‹ 上一主題|下一主題