用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問四年級升五年轉校是否較困難
go

請問四年級升五年轉校是否較困難 [複製鏈接]

如題

0    0    0    0

回復 小鴨子 的帖子

是,轉校最好三年級前,四年級好多學校已準備幫學生追成績,加上所有科也比較深,而且小五已準備報分,小朋友轉新環境未必甘快適應,到適應啦又要呈分,辛苦D捱埋兩年~ (純粹個人意見~)

MariaTsui  agree  發表於 12-5-11 22:47

回覆:eviza_snow 的帖子

很多謝你的意見,我也是和你一樣想法架。因搬遷唔想小朋友搭車辛苦,煩惱

回復 eviza_snow 的帖子

Agree
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 小鴨子 的帖子

坦白講, 真係唔好"博", 大吉利是,轉校後成績一落千丈,入左間唔理想既中學,喊都無謂! 定生死的兩年, 唔好亂0來~ (我女現讀小五,一上到小五學校真係好似打仗甘,D學生個個都衝呀衝,嚇死我)

回覆:eviza_snow 的帖子

係呀!我都打算捱兩年,但我仲有個細一升二,係煩佢.係呢?你小朋友五年級你是怎樣和她温習.

eviza_snow 發表於 12-5-11 00:22
回復 小鴨子 的帖子

坦白講, 真係唔好"博", 大吉利是,轉校後成績一落千丈,入左間唔理想既中學,喊都無謂!  ...

我的囝囝都會在9月升小五,很多人話我知小五時,很多同學會發力,我都很擔心,因為男孩子始終會貪玩,雖然他有心想考好D,但始終要我迫,才會認真點.

回覆:請問四年級升五年轉校是否較困難

If this is a real need, why not explore, not necessarily a bad thing.. I see a lots of kids change schools in P5 still get good results!

小鴨子 發表於 12-5-10 23:17
如題

是乎你小朋友的適應力,因為如果佢轉去另一區另一間學校,適應需要一段時間,擔心的是他在學校未及適應便要爭取學校服務機會等等。

以前都見過有成功例子,該女生在原校P3-P4只及中下成績,但轉去較差學校讀小五六後可爭全級頭三名,結果入到心儀的Band1中學。不過這怎來說都屬少數。
愛收集舊書包、背囊的傻人

回復 小鴨子 的帖子

我無特別同佢溫,因為學校幫佢地溫得好勁,功課多,隔日小默(即今日教,明日默.不過唔多,十幾個生字)由於學校keep住溫書,所以我只係臨考試前比D其他學校既past paper or 出面買的作業比佢做下,都係果句,要小朋友成績好一定要keep住溫習,平時懶懶行,考試前先拼命溫係唔work的~祝大家仔女學業進步啦~ ^^

回覆:請問四年級升五年轉校是否較困難

多謝大家寶貴的意見

‹ 上一主題|下一主題