用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 讀直資中學遭老公反對!
樓主: antia
go

讀直資中學遭老公反對!   [複製鏈接]

其實大家都是為班細路好 , 交流下心得及資料姐 ,
arm 聽的就對號入坐 , 否則就當入尼 BK 打個轉 ,
睇下有乜新料 . update 下自已既視野都好呀 !

引用:Quote:原帖由+antia+於+12-05-14+發表我細

原帖由 JustAParent 於 12-05-14 發表
孩子要生活得像個孩子,書唔駛咁讀嘅。每次行書局見到本書「虎媽」,我都打冷震。

...
非常好的一句:「孩子要生活得像個孩子」
比個like你!

引用:+本帖最後由+cellon+於+12-5-15+23:36+編輯

原帖由 cellon 於 12-05-15 發表
如果報咗直資,到咗一二三月就日日好盼望地打開信箱,睇下收吾收到直資的offer,而三四月就盼望收到電話的後補通知,如果有offer,又煩讀唔讀呢,讀直資的話又要放棄抽獎,當然心儀的就唔使煩啦!為人父母真係勞心勞力呀。。。

Carmen2004121  量力而選 , 過程就會間單D .  發表於 12-5-16 22:18

cellon 發表於 12-5-14 19:38
Band 2-3 中學當然每年都有人入到大學,但一般會是BU, LU, OU較多。

所以長遠計,噤努力去讀書, 而讀band 2-3中學就知道只可以入二線大學, 又點會開心呢?

Yanamami  仲有更多既人好勤力讀書, 但連"2線"U都入唔到呢! 咪仲慘?   發表於 12-5-17 07:56

reginayu 發表於 12-5-16 22:52
所以長遠計,噤努力去讀書, 而讀band 2-3中學就知道只可以入二線大學, 又點會開心呢? ...

我指從統計來說,Band2-3中學學生「一般」較多入BU, LU, OU,不代表「只可以」入這些大學,每年也有一些Band2-3中學的學生入到HKU,CU的一綫大學,雖然數量不算多,但機會仍是有的。

Carmen2004121  如將來我個寶見能入到大學 , 讀到自己喜歡的科目 , 我想我已超開心 . 不會因不是 HKU 已失望 .  發表於 12-5-17 00:44

Jackieson 發表於 12-5-16 21:41
非常好的一句:「孩子要生活得像個孩子」
比個like你!

[disclaimer] 我唔係一個家長, 我只係一個畢左唔夠10年業既細路, 我係呢度reply只係想比大家知道直資/名校其實係點

我唔係話讀直資唔好...
不過pressure真係唔細lor
pressure唔係係讀書
at least係我眼見既
我7年中學生活
我由中3開始連功課都無
考試又少過其他人

不過學校....比我宜家出黎做野呢幾年見到既人仲恐怖
連老師都係計算既
我咁多年..
都無一個正常既學校生活
只知道功利

我最深刻一句係有個老師同我講
你地只係我上位既棋子
唔該你地同我攞頭三
如果唔係我個位下年會比左XX坐..................!

無錯......名校比左好多野我
esp成績, 轉數, even一group so-called professional 既同學 (我中六一班都有6-7個lawyer+3-4個醫生, 加幾個博士)
不過我真係唔似有過一個自己既童年lor......

motherotk  "我中六一班都有6-7個lawyer+3-4個醫生, 加幾個博士"
social ecnomic status are only one of the criteria to examine the person's value. Smart ones won't take the titles seriously   發表於 12-5-17 09:45

kuper 發表於 12-5-16 23:33
[disclaimer] 我唔係一個家長, 我只係一個畢左唔夠10年業既細路, 我係呢度reply只係想比大家知道直資/名校 ...
有幾點要留意:

1. 直資不一定是名校,直資中也有Band 1, Band 2, Band 3之分。

2. 名校不一定是直資,e.g. QC.

3. 學校讀書壓力大的不一定是直資或名校。有些Band 2頭希望上Band 1的官津中學,學校的壓力更大,有些Band 2頭學校的學生每天七八時後才能放學。

4. 讀書壓力不一定來自學校,有不少是來自家長和學生自己。

Yanamami    發表於 12-5-17 07:52
HY412  "讀書壓力不一定來自學校,有不少是來自家長和學生自己。" 呢一代來自家長多一點.  發表於 12-5-17 07:12
ANChan59  Agree  發表於 12-5-17 00:40

kuper 發表於 12-5-16 23:33
[disclaimer] 我唔係一個家長, 我只係一個畢左唔夠10年業既細路, 我係呢度reply只係想比大家知道直資/名校 ...
Kuper,你雖然畢業未夠十年,但字裡行間每每流露出好重怨氣,雖不至於老氣橫秋但又悔不當初!

名校真的好似一把利刀,好與壞只差一線。從好的一方面想,佢係廚房裡可幫你一把,如虎添翼;但從壞的一面想,佢可以傷害到你,為你製造麻煩。名校由始至終都係一個社會的縮影,不過提前搬到學校裡面而已,無可否認會加速學生的成熟。甚麼功利,你虞我詐,與其去否定,不如去學習在這種環境下生存,一同經歷,一同成長,所衍生出來的友情又特別比人感覺珍貴。

學柴九話齋:人生有幾多個十年!與其悔恨過去,跌進了痛苦回憶的深淵,何不積極向前,在未來的一個十年、二十年令自己在人生最顛峰的時候,發光發熱,才無悔此生!

vincher    發表於 12-5-20 09:11
whmama  Yanamami 的回應好攪笑又到位  發表於 12-5-17 11:22
Yanamami  redkoni, 如果上左供樓呢條賊船, 何止三年又三年, 係+年又+年, 禁又一世人la.  發表於 12-5-17 08:00
redkoni  如果上錯賊船(我並不是指一定係真資),學陳永仁話齋:三年之後又三年,三年之後又三年,十年都嚟緊頭啦老細!所以真是人生如戲一場...唉!  發表於 12-5-17 01:18
:verycold: :verycold: :verycold:

Reply to kuper

That's what I have heard from your writings: "You seem to have difficult time in the school, and your emotions seem to be affected by the schooling experiences there."

I respect that these are your real subjective experiences, and they are real to you.

DSS schools are diverse and with different culture, if you do not mind, please send me in private mail to share which school you were in, for me to make sense of your experience? I am exploring DSS school as well, your information may be helpful to me, of course, please send private mail.

Roselady  補充我係Kuper & motherrotk兩位既回應  發表於 12-5-17 09:35
Roselady  絕對不懷疑你既分享,因為你已經踏足社會,有其他既經歷去比較!那就想入直資的同學一個提醒吧!!  發表於 12-5-17 09:32

回復 kuper 的帖子

想當年我讀中學時都覺得好大壓力同競爭,同你現時的感受很相似。現在知道其實學校是一個訓練我們將來出社會工作的地方,我現在已做了超過十年野,在職場內見過不同種類的人,我反而認為那中學的環境能幫我一早生活在壓力下是一個好的訓練,不然我可能在工作有挫折時唔知怎樣或較遲才懂處理。年輕人要向好的方面想,我相信你以往的經歷會另你比很多同年紀的人更加懂得在複雜的工作環境生存,還有, 開唔開心是自己控制的,不要讓自己變得消極,加油!

whmama    發表於 12-5-17 11:24
142526  Kuper的話令到家長們很多的討論.  發表於 12-5-17 10:52

Kuper 所講的應是直資名校 , 而不是一般直資學校 . 在名校就讀所面對的壓力一定會比一般學校大 , 這點是必定的 . 否則也不會有分 banding . b1 的學校讀書壓力一定比 b3 大很多 . 但他們在這段求學期間所承受的回報也相應比其他人多 . 這點也是事實 . 雖然未必能做到個個都等價交換 . 但大部份回報率一定對將來投入社會有幫助 .

我想每個家長都知道讀名校一定有很大的壓力 ( 不論是津校定直資 ) . 但如小朋友在各方面也能力夠 . 我想沒有一個家長會逃避讀名校 . 當然如小朋友的能力只是一般 , 名校也沒可能收您 , 當然除了有特異功能就例外 .

Yanamami 發表於 12-5-14 10:12
回復 redkoni 的帖子
redkoni, 如果上左供樓呢條賊船, 何止三年又三年, 係+年又+年, 禁又一世人la.

Yanamami, 你講得啱呀,十年之後又十年,十年之後又十年,如果仲未聞到棺材香咪巳經賺咗囉,有得供總好過無得供嘛。講返正經嘢,我其實有點失望,並不是為了直資或非直資,名校或非名校,而是感歎有少數新一代的有些想法會變成這樣,怎麽會連「轉數」都認為是靠讀名校賺回來,在我年青的時代,有志氣的窮苦人家是受 這類文化 所感染,目標明確不過,從不怨天尤人,很珍惜以自己努力換來的點滴回報。當然,有人會說,時代巳經轉變了,我們必須調整思維,與時並進,不過人生中,有得有失、有高有低、有起有落、有勝有負、有富有貧、有喜有悲、有樂有苦、有生有死等等都是恆久不變,難道口口聲聲一句時代轉變,便可理所當然成為今時今日抱怨的藉口嗎?每個人出世時,何嘗不是甚麽都沒有,連尿片都沒有,所以社會是從來沒有欠任何人的東西。失望是人之常情,懂得感恩和知足的人是會為失望設一個限期,不會讓自己永遠失望下去!

你寫果個句走咗專用紫色嘅「加」年又「加」年,攪到我唔回應此標題好似周身唔舒服咁,算喇,既然如此,只此一次,下不為例。

Yanamami  引蛇出洞嘛.  發表於 12-5-17 18:56
1   2   3   6  8

看到討論開始時是圍繞帖子的主題,但其中大部份在中段至後段便會牽涉到名校、band one 學校的種種事情上。我覺得「青菜蘿蔔,各有所好」。 最要緊是家長有智慧、有決心。在適當時候當機立斷,作出對的決定。 俗話說:食得咸魚抵得渴。要快樂不難,在乎自己的取態。

快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。

回復 Snakemama 的帖子

I think the problem lies with some parents whose esteem is relatively low.

Snakemama 發表於 12-5-17 12:17
看到討論開始時是圍繞帖子的主題,但其中大部份在中段至後段便會牽涉到名校、band one 學校的種種事情上。 ...
我都好同意你講法,最緊要是家長有智慧!

Kuper以第一身稱用自己讀直資/名校的感受去諷刺那些只顧追名逐利的家長!

試想想,係官津學校,你還可找到一些同學可憑自己的意願,努力讀好書闖進來的,要不然抽韱抽入來的亦大有人在。每當你感到有壓力時,總有一些心存僥倖而又被抽中的同學陪你,無奈係有但都未至於寂寞!但在直資學校中,不論名校與否,家長的因素影響大左,因為要交學費。若家長喜歡的,貴貴都比。於是壓力除左來自社會、學校、老師、同學,最慘的就是來自家長。同學的每天生活就變成交代;向老師交代,向學校交代、向父母交代。我相信係直資學校裡考第尾的同學所承受的壓力不比考第一的同學低。

reginayu  我好同意家長因參與多了, 所以也加了不少自己嘅期望。好似我見有一些中學嘅家長話: 教科書都買兩套, 以防......, 即是話: 孩子的小錯失都接受不了。  發表於 12-5-17 14:47
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:ohnono 的帖子

申報:阿仔今年升中,是一所直資學校。
我覺得你所說的情況在甚麼學校都可以發生,並不局限於直資學校。雖然直資學校牽涉學費,這也許令家長對仔女學業成績的期望增加了。作為一個負責任的家長,供書教學是最基本的條件,不應計算在金錢上的付出(愛心及其他無形的付出,怎麼計)而在求學時期努力讀書,爭取好成績,是在學子女的基本責任。就算讀官/津校也應如此。
在幼兒、初小時間,父母為子女做所有決定是無可厚非,高小時,子女已經可以表達自己的意見。當然,家長還需引導。
作為一個高中生,不對父母言明自己的感受或父母不理(推測-could be wrong),繼續在同一條路走下去,直至畢業十年後,寫出他的感受,充滿負面的情緒。這是不可取的,應趕快調整心態,追回那些年失落了的快樂。
作為一個升中小子的媽媽,或許我還未知兒子在中學階段會怎樣?但我知道:對兒子和自己,盡力而為。但不必勉強。

MacMa  totally agreed  發表於 12-5-17 23:35
快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。

睇完大家的comment, 我好頭痛係咪揀錯DSS呀?

htts 發表於 12-5-17 14:29
睇完大家的comment, 我好頭痛係咪揀錯DSS呀?
htts,

又唔好咁諗, 你女兒將會入讀的學校肯定是一間好學校, 成績又好, 從一路以來的講座, 面試中來看, 校長和老師都很關愛, 學生也純品有禮, 又點會揀錯?

大家comment所說的, 咪一樣會在官津發生, 最重要是教懂女兒如何調適自己的心態

BallBallMaMa 發表於 12-5-17 15:06
htts,

又唔好咁諗, 你女兒將會入讀的學校肯定是一間好學校, 成績又好, 從一路以來的講座, 面試中來看, 校 ...

我驚呀, 呀女好反叛, 呢間dss系佢自己揀(我都唔知點解佢話要考呢間, uniform特別?), 但呢間好似好多有$人架, 我絕對唔係, 連中產都未到, 驚個女一同人比, 就返來要求, 俾唔到又恨囉!

睇埋呢樹d comments, 就驚驚喇!  不過都揀左, 都唔可諗返轉頭.

回復 htts 的帖子

換個角度想,唔簡DSS可能重大鑊。唔好比人誤導喇。
不同類型學校有不同優缺點,取個平衡咪算囉。

Pls everybody, pls nobody.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題