用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 繁體?簡體?
go

繁體?簡體?

對囡學校開始教簡體,我自己由細到大學繁體。而家我想揾私人補習比對囡,因我想佢地寫好啲中文字。我自己就爭朼緊比對囡學邊種字體好?學簡體,係配合番學校。但香港喺用繁體,就算我冇學過簡體,我都可以睇/估到八,九成。但又怕學繁體會撹到對囡亂晒。請有經驗家長,比下意見!謝謝!

回覆:FennieMan 的帖子

講寫字當然是繁體,繁體搞好,簡體易辦。等如學私家車學棍波定自動波!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:ANChan59 的帖子

謝謝你的回覆

亞女學校用簡體,但我跟老師說好了用繁體做功課/測驗。我自己翻譯每課書。

回覆:Chole 的帖子

請問你囡囡讀緊邊間?我唔知道可以咁樣同老師要求。

回復 Alnita 的帖子

直接跟老師說罷!每間學校每個老師都可能有不同的處理方法。  There's nothing to lose.

回復 Alnita 的帖子

几乎全部IS 接受学生用繁体或简体做功课和测验, 连公开试亦是, 何须担任!

回覆:annie40 的帖子

多謝Chloe同annie40,我試試睇!

係香港有咁好既機會當然學繁體字啦 ,係國際學校既老外因為唔識分中文既優劣先至會選 簡體字.
你睇下係香港就算連傳統左派愛國本地學校 如香島,培僑,勞工子弟 都係學繁體字.
左派報紙 文匯,大公都係用繁體 ,就算連大陸 d 書法家都鍾意用繁體字書法 ,所以國際學校選擇用簡體字係好不智.
更何況識左繁體字再學簡體字係易好多, 相反識簡體字再學繁體字就俾前者增加不少難度.
繁體 , 簡體, 邊個屬優,邊個屬劣,你地識分啦

回覆:繁體?簡體?

簽名被屏蔽

我仔女只跟學校學簡體,平時睇報紙睇餐廳菜牌等日常生活,可以學下繁體,但沒刻意補習繁體。我都覺得繁體先係正宗,不過簡體的確更通行,大部份學校亦係教簡體。如果想孩子繁簡都識,佢就要花多 d  時間在中文科。有 d 小朋友,佢學懂簡體都已經偷笑,當然都有好小朋友真係繁簡都學得到,其實都要睇個別孩子的學習能力。

回復 nintendo 的帖子

先學繁體,簡體好易上手。學棍波先,坐上自動波一定無問題。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 ANChan59 的帖子

我認同..
william9_2003

識左繁體字再學簡體字係易好多,相反識簡體字再學繁體字就俾前者增加不少難度.

ANChan59

講寫字當然是繁體,繁體搞好,簡體易辦。等如學私家車學棍波定自動波!

所以,孩子們都是學繁體字.

簽名被屏蔽

識左繁體係好易掌握/識簡體,  政府要求學生所學,學校所教既兩文三語, 中文都係指繁體字,普通話同廣東話.
記住全香港社會包括中資機構,愛國左派學校 都係用 繁體字 ,最多只係推廣 普通話 ,但從來無學校正式教過簡體字 ,得 IS 唔識貨先會選簡體字
我由細到大都係學 繁體字,依加我接觸多左簡體,唔單止識睇 ,我仲識寫, 簡體係好易掌握 ,我經常返大陸公幹都完全無問題
依加得返 香港,澳門,台灣正式保留用繁體字, 係中國大陸愈來愈少人識繁體,又無得正式學習,已經變得好危危孚, 繁體字係中國傳統寶貴文化遺產 , 所以係香港有咁良好機會學中文一定要學繁體      
同埋 好多簡體字簡得黎失去左原來意義 , 如 '愛' 無心 , '兒' 無 首 , '親' 無 見  等, 此外簡體字亦都增加好多同音字,民間俗字等,亦都衍生左好多同義字增加辨認困難,所以學中文一定要學繁體先

yiyiyima  agree  發表於 12-5-16 08:43

簡體字係文革遺禍, 中華文化大災難, 現被網民稱為殘體字!

睇咗大家嘅回覆,我決定比對囡學繁體字。多謝大家的保貴意見

有得揀一定學繁體字, 我都係在大學時代先學簡體字。簡體 is super easy to learn.

回復 reneeleung 的帖子

reeneleung,

小女是swck alumni, 合适的学校是非常重要的, 如果今日做得好, 明天必然不赖的.  

一般IS 学校开始教的简体中文字很皮毛, 家里教的和日常生活接触的繁體字复杂很多, 再者简体和繁體中文有70-80%以上 共用字, 因此根本不'会令他們語言邏輯發展形成障礙', 除非其学校教的中文量近乎ISF等课程, 那可能与家教有冲突, 但记得ISF 也是教繁體字的.

我个人的意见和经验是如欲在港学好中文, 繁體字是首選.  孩子的学习能力和适应能力是很高的,. 重要是环境,语境和持之以恒.

大家继续努力.

annie

一位台湾朋友说:“汉字简化后,親不见,愛无心,產不生,厰空空,麵无麦,運无车,導无道,兒无首,飛单翼,湧无力,有雲无雨,開関无门,鄉里无郎,聖不能听也不能说,買成钩刀下有人头,輪成人下有匕首,進不是越来越佳而往井里走,可魔仍是魔。”(轉載自新浪微博)