用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請教! 鋼琴初學. Thanks.
go

請教! 鋼琴初學. Thanks. [複製鏈接]

囡囡(P. 1)初學. 已經學識睇譜, 但唔肯睇住個譜黎彈, 佢歺歺彈多幾次就背side個譜, 望住琴鍵黎彈. 老師話唔得.  結果,

(1) 佢遊雲咁望住個譜, 或彈一個音, "妙"一下個琴, 但譜照背, 一嗌停, 問佢睇到邊 ~ 唔知.

(2) 我要揾書cover佢隻手, 佢先唔睇琴, 彈得重順, 但譜照背, 一嗌停, 問佢睇到邊 ~ 唔知.

(3) 如彈右手, 就用左手指琴譜, 但佢隻手指其實遮住個粒"豆豉", 佢根本睇唔到係乜野音, 佢其實背住黎彈.

e+點算, 有冇高人指教一吓. THANKS.

1    0    0    0

聽你講我認為你囡囡係有天資嘅,請問媽咪你囡囡學咗幾耐琴呢? 老師有冇教樂理呢?

簽名被屏蔽

my daughter is like that too..I guess the more songs they learn, they will get better at reading the score, I can see my daughter is improving this way..

jinnycat 發表於 12-5-9 19:37
聽你講我認為你囡囡係有天資嘅,請問媽咪你囡囡學咗幾耐琴呢? 老師有冇教樂理呢?  ...

多謝你先, 但應該唔關天資事, 囡只學了幾個月, 個譜重好間單, 同佢練習多幾次, 佢就背左唔再望譜. 樂理老師有教, 我以前學左d小提琴, 譜我都識一d, 唉 我只係唔想佢對住個譜遊白雲.

ming2 發表於 12-5-9 19:57
如果新學一首歌時,佢係有睇住譜黎彈/數拍子,而唔係聽完老師DEMO就唔睇譜背譜彈,我個人認為問題都不大...因 ...

多謝意見. 睇完你既回覆, 我今日有測試過囡囡, 攞左其它譜比佢試吓, 好彩都有睇, 不過一換返原來果d就

stinkyrabbit111 發表於 12-5-9 20:19
my daughter is like that too..I guess the more songs they learn, they will get better at reading the ...

Thank you for your advice. I wish my girl can get better soon.

簽名被屏蔽

回覆:請教! 鋼琴初學. Thanks.

一邊彈一邊唱音,即CEG, ABC…
初學有效訓練看譜。

miss321 發表於 12-5-11 00:15
一邊彈一邊唱音,即CEG, ABC…
初學有效訓練看譜。

多謝意見. 阿囡連唱都背埋 , 老師都無乜符, 暫時要佢用手指一邊指, 另一隻手一邊彈, 直至個囡學到睇譜為止

回覆:Chowying 的帖子

睇譜係一個逐步加深學習的鍛鍊,而練琴過程除了用眼睛學,他們也同時讓手指肌肉練習了位置,就同打波練射球一樣,都是肌肉記憶。越彈越多,他們的讀譜能力才能提升。
另外小朋友能輕鬆背譜,對比賽和考試有利。

回覆:Radiomama 的帖子

視奏、記譜和即興演奏,三樣技術都相當獨立。

Chowying  唔多明  發表於 12-5-14 16:15

這情況長此下去日後睇譜會較弱。其實可以買本sight-reading/flash card之類的書,用法是:每首每次練琴只彈1,2次,不須要練熟,只在意過程(眼看-腦-手反應)。另外要教孩子有方法認譜,因為佢地多數係唔肯定所以'逃避'。另外我接過好多Tom Lee Jmc學生都有這類情況。

marcuscyrus  另外我接過好多Tom Lee Jmc學生都有這類情況。
<===我也是,有些本身比較叻的,好快搞返好,但有要花相當努力才搞好  發表於 12-5-13 12:43

初學的孩子不需太刻意,只要適當時提醒,進度快D,歌大D.....到需要時不到她/他不要!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

Radiomama 發表於 12-5-12 19:35
睇譜係一個逐步加深學習的鍛鍊,而練琴過程除了用眼睛學,他們也同時讓手指肌肉練習了位置,就同打波練射球 ...

多謝意見.

artist66 發表於 12-5-13 02:03
這情況長此下去日後睇譜會較弱。其實可以買本sight-reading/flash card之類的書,用法是:每首每次練琴只彈1 ...

多謝意見. 等我去琴行揾行先.

bebebe12345 發表於 12-5-14 10:02
初學的孩子不需太刻意,只要適當時提醒,進度快D,歌大D.....到需要時不到她/他不要! ...

多謝意見. 我都發覺想迫到迫唔泥

我推介‘Improve Your Sight-reading' 系列(Paul Harris著)。我回港全職教學至今五六年﹐一直以來﹐我所有鋼琴和小提琴學生都必用這套書(書內每一課/每一階段都有教學重點﹐讓學生有目標﹐循序漸進地加強練習)﹐配合每星期課堂上的指導﹐加上學生每日/隔日在家裡練習1-2題(當然要依照老師的教導去進行)﹐sight-reading 顯著進步﹐琴試裡的sight-reading test也變得相當輕鬆﹗

ohmygosh 發表於 12-5-15 14:20
我推介‘Improve Your Sight-reading' 系列(Paul Harris著)。我回港全職教學至今五六年﹐一直以來﹐我所有 ...

Thank you.

‹ 上一主題|下一主題