用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港九街坊婦女會孫方中幼稚園 2012/13 大圍孫方中 k1 報到
樓主: hobby
go

2012/13 大圍孫方中 k1 報到   [複製鏈接]

please find the information for primary school that I copied from EK Ian la; the last column just my calcuation and data extracted from the school website.

學校網

學校名稱

派位學位總數

自行分配學位學額

留班位上限

暫定統一派位學額

Band 1 Secondary School

聖母無玷聖心學校

??

香港九龍塘基督教中華宣道會陳元喜小學

~ 58%

迦密愛禮信小學

??

沙田官立小學

??

循理會白普理基金循理小學

~41%

東華三院冼次雲小學

~44%

保良局王賜豪(田心谷)小學

??

香港中文大學校友會聯會張煊昌學校

??

東莞工商總會張煌偉小學

??

循理會美林小學

~29%

九龍城浸信會禧年(恩平)小學

??

浸信會沙田圍呂明才小學

培基小學

浸信會呂明才小學

保良局朱正賢小學

胡素貞博士紀念學校

路德會梁鉅鏐小學

沙田圍胡素貞博士紀念學校

聖公會主風小學

保良局蕭漢森小學

沙田循道衛理小學

救世軍田家炳學校

沙田崇真學校

基督教香港信義會禾輋信義學校

世界龍岡學校黃耀南小學

慈航學校

天主教聖華學校

回復 hobby 的帖子

咁即係, 如果88網:

2間超收: 聖母無玷聖心學校, 香港九龍塘基督教中華宣道會陳元喜小學 (即是多世襲生, 尤其聖心)
4間正常在自行收足學生: 迦密愛禮信小學, 沙田官立小學, 循理會白普理基金循理小學, 東華三院冼次雲小學
5間在自行收生階段注冊人數未達上限: 保良局王賜豪(田心谷)小學, 香港中文大學校友會聯會張煊昌學校, 東莞工商總會張煌偉小學, 循理會美林小學, 九龍城浸信會禧年(恩平)小學

所以 ... 我自己, 如果用呢啲data做reference, 乙部就會:
1st choice: 聖心, 陳元喜, 沙官 - 3 選 1
2nd : 迦密
3rd choice: 白普理, 冼次雲, 王賜豪
其他幾間都唔係話相差太遠lu

至於自行, 甲部 ... 暫時最心儀: 培基

hobby 發表於 12-6-20 09:41
回復 hobby 的帖子

咁即係, 如果88網:

幫我分析埋91網呀?! haha.....我最心儀亦是培基, 因為中文都是用國語,

想囝囝一直keep 住講國語!!

彩媽 發表於 12-6-19 19:05
我會用番E+ 返學用緊個水樽, 有飲管俾小朋友飲用, 方便無咁易整濕校服.

其實用番而家既晒都ok, 唔使煩

彩媽 發表於 12-6-19 18:59
咁薄墊他+枕頭多少錢? 有圖案揀嗎??
如自己準備咩SIZE??
學校話返適應日那2天可以訂埋, 如自行準備亦可於那2天查詢size, 價錢沒問, 那兩天問都ok,

如9月3日適應ok, 正式返full day, 我打算被仔跟校車帶回學校, 枕頭跟薄墊多數叫學校幫忙購買

回復 Qooie@@ 的帖子

haha, 我會分4組,

1st: 第1至第5間 (乙1只可以5選1, 間間都咁hit)
2nd: 第6至第10間 (睇你係唔係進取的人la, 2nd / 3rd choice 會唔會報晒呢組呢?)
3rd: 第11至第12間 (保守的會作第3選擇, 唔係, 都要報第4 la, 如果唔係 ... 去咗最後嗰組 )
4rd: 最後嗰幾間

培基你可以3條1喎

其實依家最煩係, 好多學校要你3條1先可以叩門 ...

不過我只係從數據分析, 其實都要睇返學校資料, 同家長要求

hobby 發表於 12-6-20 10:53

不過我只係從數據分析, 其實都要睇返學校資料, 同家長要求 ...

選得培基,肯定代表放棄2間呂明才,你幫我分析下

甲1)培基 2)孫方中
乙1)培基 2)一胡  3)蕭小
but 我係有點矛盾...
因為沒分(15分) 甲1)培基~~明顯係唔中  
    (20分)甲2)孫方中~~反中有20分試下~~但中左有沒機會大抽獎入培基

*其實想第一選擇都係希望留番係沙田升小及中,而且孫方中好似沒校車到沙田,
但有想過萬一沙田不好彩去到好後,叩門又唔得, 仲可以去孫方中試下叩門(機會大d)...唉, 反正好矛盾!

咁不如加入基督大家庭la, 重有2年幾時間, 或者你真係完全相信, 咁咪有20分囉

其實孫小係大埔都算hit, 不過相信較少人誇區(除了北區), 所以如果放甲二, 可能都入得到; 但我唔敢報, 因為怕冇校車, 如果真係讀, 可能要搬 (但我又唔想); 我依家甲部, 諗緊"循道(佢有直屬中學)", "培基(升英中比例高)", 不過校車6:45, 我覺得早咗少少, 不過都要人哋收我先講la

乙部嗰2間, 都ok la, 有冇諗過, 如果派得唔好, 去大圍迦x叩門呢? 好似呢間小學年年都有暑假班for kg學生, 又聽聞孫幼叩門機會x

hobby 發表於 12-6-21 15:12

咁不如加入基督大家庭la, 重有2年幾時間, 或者你真係完全相信, 咁咪有20分囉

我好耐之前(十幾歲)已經信左主, 但係就返下斷下, 生bb前開始無返, 其實一直都想帶埋老公阿囝返

但係阿囝平日返full day, 星期六日都上緊唔同興趣班, 可能返下崇拜係沒問題, 問題係自己再決志,

去受洗, 但其實自己未必可以咁熱誠返, 為左5分....又好似自己付出都唔多.....所以暫沒有實行

我都想過放甲2, 孫小分分鐘入到, 如果當時放棄, 去大抽獎, 大抽獎唔好, 再叩門孫小, 孫小一定唔會鍾意啦(所以矛盾)

如果88網, 有想過叩門的話, 官小及聖心, 但未聽過聖心有否供人叩門既位.....迦x都很好的嗎? 真係對88網不太了解

其實返教會, 我覺得你可以放鬆啲, 將來的事, 我哋唔知, 或者真係會再投入教會生活呢? 又或者, 得閒上youtube聽吓詩歌, feel 吓先, 到真係有感動, 先返教會都唔遲, 又或者有間好的直資, 私校收你囝囝呢, 總之唔係迫自己信就可以la, 我相信總有安排的

聖心 - 只接受聖幼叩門
沙小 - 要3條一先得叩
所以呢2間我都唔會諗lu; 而主要原因, 我想小朋友讀基督教學校

迦X - 如果前2間算一線, 呢間就係2線la

而就算孫小收, 你都可以叩培基, 收咗先再返孫小取回派位證, 其實都唔係矛盾嘅, 我哋當然想俾小朋友最好的東西

hobby 發表於 12-6-21 17:28

其實返教會, 我覺得你可以放鬆啲, 將來的事, 我哋唔知, 或者真係會再投入教會生活呢? ...

我覺得叩門位比大抽獎更困難!

彩媽 發表於 12-6-23 23:40
在我小六時~曾經決志, 之後都係Hea 下咁, 但我一直都like 基督教, 所以家姐學校都揀基督教. 當時有廿分基 ...

的確而家拎著20分係好似奶粉廣告話"有便便"一樣, 係好基本架

請問有無 FB 條 LINE 呀?! 我 seach "大圍孫方中" , 有幾個唔同既 group , 唔知邊組係呀!   請指教!

回復 waowaowao 的帖子

fb 個名好似叫孫幼
‹ 上一主題|下一主題