用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請排名: St Margaret's co-educational vs 崇真 vs 禮 ...
樓主: Mabello6
go

請排名: St Margaret's co-educational vs 崇真 vs 禮賢 vs 德雅 [複製鏈接]

學期初家長日有老師提到,小朋友會互相幫助,雙語能力比較好的小朋友會幫助英語一般的小朋友,又或者會幫助外籍小朋友上中文課。

引用:強烈建議帶小朋友出席你所心儀的學校的開放

原帖由 kanahose 於 12-05-10 發表
強烈建議帶小朋友出席你所心儀的學校的開放日或簡介會,小朋友會感受到自己喜歡那間學校,喜不喜歡會影響面 ...
極度認同!當年小兒考小學時,被St. Jo 收咗,問佢鐘唔鐘意,佢話唔鐘意,因為全部男仔,冇女仔!(真係比佢激死)最後都放棄(加上我們的老慮是交通&地點)
如果比我再揀,只得以上四間的話,我會揀崇真,小學好,最緊要有非常好的直屬中學,小六時唔使咁煩(相比冇直屬中學的小學)!

崇真直屬中學是BAND2, 不是沙田崇真, 沙田崇真已不是崇小的聯係中學了

只去過SMC 和TTPSKG。SMC 有較多外藉學生 。外藉老師就兩間都出名多。

引用:崇真直屬中學是BAND2,+不是沙田崇真,+沙田

原帖由 kinchani 於 12-05-13 發表
崇真直屬中學是BAND2, 不是沙田崇真, 沙田崇真已不是崇小的聯係中學了
真係呀!?當年我聽講座時,校長話沙崇係直屬㗎,基崇係直資,唔係直屬!幾時開始沙崇唔係崇真小校的直屬,想知。

醒目開學勳章

http://www.chsc.hk/psp/sch_detai ... 259C%259F%26page%3D

直屬中學 : 基督教崇真中學
聯繫中學 : 沙田崇真中學、崇真書院(屯門)

如果沙崇係 直屬我就 比個囡讀了. 看升中紀錄, 很少人入沙崇.  不過講真, 如果個學生係BAND1, 都未必選沙崇

回復 elizatyy 的帖子

其實SMC中學都無BAND2-3, 不太吸引

請問SMC係天主教定基督教? 有人話個校長原本係天主教徒, 後來改信基督教, 咁間學校又係咩教呢?因為我見佢哋學校有聖母像, 應該係天主教! 因為宗教信仰對我哋嚟講係好重要, 請問有冇人知道呢?

回復 joantsang 的帖子

天主教.
其實係一家四口子

回復 kinchani 的帖子

跟據Khmama分析, St Margaret Secondary School is band 2A

same as Wong Kam Fai , which is divided a few small group for Chinese, English and Math.

引用:+http://www.chsc.hk/psp/sch_detail1.php?

原帖由 Laputa 於 12-05-14 發表
http://www.chsc.hk/psp/sch_detail1.php?lang_id=2&sch_id=283&return_page=psp_sch_list.php%3Flang_id%3 ...
OIC, 唔該晒!

沙田祟真沒有同任何一間小學有關係, 佢地係同一教會, 但無特位比佢地同名小學.深祟小網上寫聯繫中學, 並不是教處所謂指聯繫中學.係好多家長常常弄錯.  

kinchani 發表於 12-5-14 22:53
如果沙崇係 直屬我就 比個囡讀了. 看升中紀錄, 很少人入沙崇.  不過講真, 如果個學生係BAND1, 都未必選沙崇 ...

沙崇中學嗎? 佢E+唔同以前, 近年聽家長回應沙田BAND1生, 抽放第一志願, 都入唔到, 唔好講自行.
‹ 上一主題|下一主題