用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請排名: St Margaret's co-educational vs 崇真 vs 禮 ...
go

請排名: St Margaret's co-educational vs 崇真 vs 禮賢 vs 德雅 [複製鏈接]

小囡將考直資, 不知以上學校水準如何, 請比意見, 謝謝!  
   2    0    0    0

st margaret收唔足學生,今年有80額但到最後得50幾人讀,我朋友話9月開後每個月都有新生加入。
崇真常常放後要參加很多功課班,奮進班,拔尖班,總之很多活動,回到家差不多七點中。而且中數和英數都一齊學,課程有點亂。
禮賢都幾谷,派位都幾好。
德雅程度高一年,即一年級教二年級英文。

你要看看小朋友能力,但我這四間都不考慮。

以我所知, 祟真放學既班係自由參與喎, 相信好多家長鐘意子女參加埋啫, 否則一般都係3點幾放學.  

崇真其實唔鼓勵學生參與奮進班, 校方都唔想學生留係學校到咁夜, 但係為左照顧某些全職父母的需要, 先提供呢個服務.

st margaret真係咁差?

係啦,真係咁強差人意嗎。我有老師朋友話這間學校幾好咁,指語言教育方面。

醒目開學勳章

I am a SMC parent.  I don't know how many P.1 students intake this year at last, but many parents hold their seats until last minute in late Aug.:;pppp:  they even paid the Sept school fee.  This is not things the school can control and the school should not be branded as '咁差' because of this.  Their language education is very good.  SMC is my first choice for my 2nd daughter.

From a tactic perspective, I should not respond to this thread, so fewer people get interested to the school and my younger girl can get straight in to the school. . .

Laputa 發表於 12-5-10 19:58
I am a SMC parent.  I don't know how many P.1 students intake this year at last, but many parents ho ...

Laputa,

先預祝妳細囡能入讀smc先. 雖然smc 不是什麼名校, 但我大囡讀得好開心, 我已經好滿意啦.  細囡今年暑假後升小一, 她好期望和家姐一齊返學呢!

Laputa  thanks a lot  發表於 12-5-10 21:34
Laputa  thanks a lot  發表於 12-5-10 21:33
其實係一家四口子

強烈建議帶小朋友出席你所心儀的學校的開放日或簡介會,小朋友會感受到自己喜歡那間學校,喜不喜歡會影響面試時的表現,你自己本身其實可以先定咗優先次序,再分析各間學校的條件,包括校舍、上學時間、路程、學費、師資、小朋友的學習能力傾向傳統或活動、升中形勢、討論區其他家長的分享等,將要面試的學校資訊,向小朋友分析,等小朋友有心理準備。其實每間學校都有優缺,只要選擇適合自己的小朋友就OK!

kanahose 發表於 12-5-10 21:12
強烈建議帶小朋友出席你所心儀的學校的開放日或簡介會,小朋友會感受到自己喜歡那間學校,喜不喜歡會影響面 ...

kanahose,

這就是每位家長在選校前應該做事.
題外話 : 今天遇見一位家長朋友, 她的小朋友讀小四. 但她告知再轉了學校. (小一至小三上學期第一間小學, 小三下學期至小四上學期是另一間, 今年小四下學期再轉到現在的小學)

要找到一間適合自己小朋友的小學, 可能真要花一點時間, 但都要小朋友要配合.
其實係一家四口子

謝謝各位的意見, 因不想只選1線學校, 而以上的都比較小人講.  所以聽聽大家見解.  

回復 Laputa 的帖子

ST.MARGARET 這間我都很心意,想問下升中情況怎樣, 一班多少學生? 老師夠包容和愛心嗎?

回覆:請排名: St Margaret's co-educational vs 崇真 vs 禮賢 vs 德雅

SMC好多人想入都入唔到,大把家姐呀哥讀緊都入唔到,點解話呢間學校差,我也有幾位朋友讀緊,我覺得此校很不錯。

就今年P.1 情況, 每班有大約23-26 人, 有2 個班主任, 一個本地人, 一個外國人, 我個仔年初有適應問題, 但老師們會幫他, 而班內會有外國小朋友, 老師都會包容到佢哋比較活潑!

祟真的拔尖班是選擇性和要額外收費的

回復 kanahose 的帖子

想問下班內有外國人,咁上課時,用什麼語文授課?

引用:st+margaret收唔足學生,

原帖由 jasonpoon 於 12-05-10 發表
st margaret收唔足學生,今年有80額但到最後得50幾人讀,我 ...
禮賢唔係太谷,相比好多津小功課唔算多,老師好有愛心,學校唔會有太大競爭氣氛,但有學習氣氛,冇分精英班,所以資源分配均等亦公平,升中派位好,很多學生自行已被取錄!是一所德育學業並重的好學校!

回復 kmmum 的帖子

SMC的教授語言為英語,除中文科用普通話外,另P.1-P.2有法、德、西、日4種語言,到P.3選定其中一種!小朋友在課堂時會充當翻譯給其他小朋友。

Laputa  翻譯? 好像不需要吧  發表於 12-5-12 20:17

SMC讀書壓力大嗎? 會唔會好谷呀? 有無分精英班呢?
THX!

醒目開學勳章

kakagilbert 發表於 12-5-12 18:26
SMC讀書壓力大嗎? 會唔會好谷呀? 有無分精英班呢?
THX!
好睇家長的態度. 因為中英數科會跟程度分小組, 小朋友可以是中文GROUP2, 英文GP1, 數學GP3, 考試後又會跟成績同學習態度再分組, 完全以小朋友程度去敎, 亦唔會因為一科無咁叻而沒殺咗另外一科的才能.  不過如果家長要求科科入第一組, 咁小朋友自然會有壓力/推動力
‹ 上一主題|下一主題