用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Yin Wah Application
樓主: cy664
go

Yin Wah Application [複製鏈接]

回復 star128 的帖子

thanks so much!

其實係咪應該先搞清楚學校名個串法呢?這是最基本的尊重吧…

Thank you for all constructive sharing.
Especially thank for Thomas. You gain us a lot of Ying Wa Primary School' Information before. I believe 英華家長都很熱心助人,互相照應,實事求是,絕不膚淺,也許林校長在選學生時,順道令這類型的家長走在一起。

回復 thomasha 的帖子

多謝你既提點... 想問多 DD.

學校幫我囝囝做既既評估有好多頁紙, 因為裡裡面有埋每一本課本既個別評估, 係咪都要放埋落去呢?  謝謝...

cowkingb 發表於 12-5-14 14:45

多謝你既提點... 想問多 DD.
有沒有比較簡潔的成績表?幼稚園總要給家長一個概括一點的成績報告,讓家長對孩子的表現能一目了然。小弟孤陋寡聞,細緻到每本課本作評估真的沒有聽過。

cy664 發表於 12-5-14 13:13
Thank you for all constructive sharing.
Especially thank for Thomas. You gain us a lot of Ying Wa Pr ...
過獎了,其實英華的家長分享給我的資料更多,我應該感謝他們;只是我手/口多,又是閒人,有時間在此分享而已。

嘩, 你唔好咁講啦, 唔敢再問你意見呀...

我個仔既 K 係每一本課本都有個別既 assessment, 我知係同有 d 學校唔同.  亦有分上下學期, 上下學期各有一次 mid term assessment, mid term 無 assessment report 不過上下學期各有一份, 唔係好詳細, 只係有 grading.  詳細 d 既反而係個別課本既 assessment....

係呢, 想請問你當年有無帶你囝囝既 art work book 比學校睇下呀?  

謝謝你...!

cowkingb 發表於 12-5-15 09:55

嘩, 你唔好咁講啦, 唔敢再問你意見呀...

我們的所謂評估表也就是不同學習領域的等級,再加上老師的評語而已,這樣對小學來說已經足夠,他們沒有時間看數百甚至數千個小朋友太詳細的評估。

小兒的強項不是美勞,所以獻醜不如藏拙,不過家長見校長的時候主要是輕鬆的傾談,也就沒有需要刻意的拿甚麼出作賣點。

明白啦, 真係好多謝你既分享, 希望我個仔有幸做倒你個仔既學弟啦...

‹ 上一主題|下一主題