用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 精英班才用普通話教學,合理嗎?
go

精英班才用普通話教學,合理嗎? [複製鏈接]

0    0    0    0

bigheadd 發表於 12-5-9 09:08
我個細路間小學二年級開始分精英班2A and 2B.進精英班的會用普通話教中文.

我有樣野想不通?
唔係好明你想問乜? 因為你嘅第一點同第二點自相矛盾。可唔可以解釋一下。tks.
快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。

回復 bigheadd 的帖子

試吓同校方爭取,改唔到校方,就改變自已心態,適應潮流。

請問這點入讀時你知道嗎?如發現孩子不適合用PTH學中文,跟學校洽談一下應該問題不會太大,至於入不入精英班,一班大約30-40人,估計最後那10人也不會太誇張地隋後?會照入
學校資源有限,我相信大部份津校都是預留給精英班的同學(如有)

回覆:bigheadd 的帖子

用普通話學中文不失為一個好方法(個人認為比用廣東話來學好)。
如果不想上中文堂用普通話而要想留在精英班(希望我冇理解錯),同學校傾下,睇有冇可能(可能性不大)
至於要做"髙人中的矮人/矮人中的高人"要看小朋友的能力和家長的取態。

快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。

回覆:bigheadd 的帖子

小學才有普教中,到中學時會還原廣東話教中文吧!就當讓孩子在小學階段學多點普通話囉。
題外話,以學古文和詩詞而言,以粵語學習效果更佳。

好似去食早餐A, 唔要油多要油豬, 唔要腸仔炒蛋, 要火腿奄列, 唔要奶茶咖啡要柚子蜜......

回覆:Yanamami 的帖子

That's the norm in HK. Parents bring consumer mindset in parenting and education.

Snakemama    發表於 12-5-10 09:18
Yanamami    發表於 12-5-10 08:59
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:精英班才用普通話教學,合理嗎?

事實上,不設精英班的學校,普教中班也變相成為精英班。

每個家長要求都唔同,學校好難為一兩個人定造.

簽名被屏蔽

karen55407 發表於 12-5-26 08:41
事實上,不設精英班的學校,普教中班也變相成為精英班。
同意, 我囡囡學校就是一例子.
由小二開始, C班和D班是普教中班, 因大部份家長都選普教中, 所以C,D班較多成績好的學生.

越升高班, 差別越明顥.在小二時, 全級頭二十名當中, A班和B班尚可佔7-10人,
升到小五小六, A,B班能考到全級頭二十名的少於3人.

現實中成績好班别的操行也會較佳, 小朋友都佷容易周邊學習氣氛影響, 很多人都是遇強越強, 所以我不會小看小朋友的潛力, 只要有機會, 一定會爭取進精英班.

bigheadd 發表於 12-5-9 09:08
另外,我想問,如果個細路可以入精英班,但可能是最後那10名可以入的,那麼,在不計較是否認同普通話教學的情況下,你會給佢照入精英班(那便有機會是精英班的唔叻那批),抑或入普通班(有可能變成普通班的叻那批).
不用想得太複雜, 既然學校揀得你孩子入精英班, 證明你孩子是有入精英班的條件, 那為何不讓他/她入讀呢?

bigheadd 發表於 12-5-9 09:26
咁講會否明白些:
1.點解精英班才可以用普通話教中文?
2.如果個細路可以入精英班,但我仍想佢上中文課 ...

其實學校甘做一定有佢既理由, 你唔明白可以自己去問下學校點解甘做.....但自己去幫仔女決定好似於理不合,,,

annie40  very sensible!  發表於 12-6-1 16:08

醒目開學勳章

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題