用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 與一名德望畢業生對話後感
go

與一名德望畢業生對話後感   [複製鏈接]

最近請了一個INTERN,她現在是某大學的二年級學生,現兼職形式來我們公司工作。她12年來都是讀德望,我問她會否讓未來的女兒入讀此校,她郤說一定唔會,因校內很多政治斗爭,老師轉得快,叻的同學都只是本身叻,而體育叻的同學,因大都學術水平低,上中六時便會被學校淘汰。

我相信這位小妹妹對母校的批評只屬個人意見。但本人覺得感觸的是我們一路以為幫小朋友選擇最好既路,但到頭來,孩子是否這樣諗及感恩呢?私校/直資係咪真係咁好呢?花了的金錢會否就是換來這樣的評價呢?
   1    0    1    1

有沒有問她, 有什麼政治斗爭 ? 何否具體說明一下 ?
教育王國以外之相冊連結已被刪除

她說試過成班英文老師因不滿校長而拉隊走人,學校只請返經驗淺的老師,另教會亦試過炒左個校長,人事很多變化,老師們無心戀戰。(講緊中學部)

另校長多是從加拿大派來的修女做,所以對香港教育制度不清楚。

註:佢個人用家意見咋。

LyNeC  My workmate's daughter is also a sec student of GH... he had similar comments to me...  發表於 12-6-1 23:11

報紙都有提過

嘩......... 真係唔知係咁呢 ? 咁送唔送個囡入去好 ( 不過人地無收我個囡)
教育王國以外之相冊連結已被刪除

只是路過。這件事不是已成過去嗎?最重要是現任校長和老師做得好不好。

其實我不是想討論呢間學校係好定唔好,只不過想帶出討論係,我們花心機時間金錢去比孩子讀私校或直資,但原來有可能唔係心目中的好。當然官津都有好同唔好,但起碼在付出上比私校或直資少些吧。

有這樣的反思是因為我一直想如果抽到不錯的地區學校,應否不去讀九龍塘的私立小學呢。

回覆:與一名德望畢業生對話後感

她是大二學生,而她説在德望12年,那她應是拔尖入大學。如果是的話,她説叻的學生是自己叻,是想别人知道她的成就來自她自己的努力。

回復 miutang 的帖子

都5一定ga, 有朋友讀喇沙,用在補習和eca d $ 和 is 學費差不多,與其話c校dss,不如話一部份傳統名校。掉轉頭諗,一些有教無類的學校又會比人話淺,5夠競掙力....

just my own experience - i was graduated in a renowned girls' school (long time ago).  When I talked to colleagues or friends who graduated from those reputable schools, all of us have similar comment - school teachers may not help us much in getting good results.  It's more depended on our own discipline and study.  So family education is very important.

我只可以話佢仲細,我敢肯定當有一日佢做媽媽嘅時候,佢嘅答案一定不一樣

GH學生係非常自信同有主見,buy唔buy就見人見智,的而且確運動叻嗰d讀書係麻麻,但佢冇話你知嗰d運動健將根本唔喺德望大(即係好似香港運動員根本唔喺香港大),喺德望大嗰d大多成績好

每一間都有人話好同唔好, 相信女拔同瑪記都有一樣有人不認同, 故大家要從中取得平衡, 但我相信名校學生要靠自己多於靠老師, 但你地唔選相信會好多家長會多謝你, 我係其中一個

應該是讀了13年,我寫錯。有時覚得人生要做好多決定,是對是錯,真的要由時間去判斷。無疑是小妹妹的母親已安排了不錯的路,希望佢做人媽媽時會感受到這美意。

我想講的說話可能得罪好多人,不過我都係想講一下我與不同的人共事後,對不同女校畢業的學生的印象。

DGS(二人) - 自信爆膨,有料,入得廚房,出得廳堂,老公都係頂尖人才, open minded
BPS (五六人)﹣自信,斯文,細心,能幹
聖保祿 (五六人) ﹣ 自信,斯文,有料,勤力
德望 (二人)﹣有料,細心,自大,自我中心,眼光狹窄

僅憑我遇到的人作評論,無科學性支持。

joyhk  agreed  發表於 12-5-30 05:05

名校係咁架喎, 我識人st paul畢業, 一樣係咁講, 同學之間互相傾軋, 斗爭不斷

那女孩都上大學, 她媽相信亦冇咩需要後悔.

我相信校長教師之間的問題官津直資私立都有機會發生, 以此作為選不選某校的條件又似乎不太實際,

我反而覺得要睇下一間學校有冇發展出一套製度, 在人事轉變的時候, 學校的大方向仍能不受太大的影響, 此更為重要.  否則明星校長明星老師一日不在位, 學校就出亂子, 學生會受很大影響.  

miutang 發表於 12-5-8 17:42
其實我不是想討論呢間學校係好定唔好,只不過想帶出討論係,我們花心機時間金錢去比孩子讀私校或直資,但原 ...
我會睇番間學校係點囉
唔一定好, 也唔一定唔好.
我只係喜歡直資自由度大d
不過唔多喜歡直資學校的家長, 好多時有點自大, 自以為是,
覺得自己俾左錢就諸多意見, 但自己又唔係教育出身....
好多時d諗法唔係真係為小朋友著想

自信心強, 其實好多女校都會訓練出呢類性格的女仔.
‹ 上一主題|下一主題