用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 放榜日
樓主: Rabo
go

放榜日   [複製鏈接]

請問叩門結果會何時才知道?

我個仔都係今年升中一,第一次感受到果種無形壓力,而家重有2個月先知結果,但都有點唔知點做好咁感覺
希望各位都能派到心中理想!

回復 kellykellymama 的帖子

要睇你叩嗰間中學嘅安排,去年我哋係喺叩門後第二日收倒取錄電話。

LL889 發表於 12-5-9 00:57
1. P4 - P5 成績表copy2. 獎狀copy
3. 校長推薦信copy
4. 當初自行派位, 申請果間中學的申請表copy

thx ! ........

上年我地都有成個禮拜比我地去攪叩門、等消息,然後才註冊。今年10號放榜,12/13號就話要註冊,即係得2、3日,跟住就要註冊。好大機會要註冊左先,然後最多返去番張註冊証。

叩左門的家長,記住最緊要唔好咁快去買書買校服。PreS1就照考,到時新學校會直接聯絡舊校取回成績。
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 12-5-15 22:36
上年我地都有成個禮拜比我地去攪叩門、等消息,然後才註冊。今年10號放榜,12/13號就話要註冊,即係得2、3日,跟住就要註冊。好大機會要註冊左先,然後最多返去番張註冊証。...

2011年:
2011.07.05 (Tue)     :中一派位放榜
2011.07.07~08 (Thu~Fri):中一學位的註冊日

2012年:
2012.07.10 (Tue)    :中一派位放榜
2012.07.12~13 (Thu-Fri):中一學位的註冊日

兩者都是星期二放榜,星期四五註冊。

「上年我地都有成個禮拜比我地去攪叩門、等消息,然後才註冊。」??

cellon 發表於 12-5-15 22:54
2011年:
2011.07.07~08 (Thu~Fri):中一學位的註冊日
呀!對唔住,我d記憶已經開始衰退!我記錯左考PreS1添。

:verycold: :verycold: :verycold:

上年我地都有成個禮拜比我地去攪叩門、等消息,然後才註冊。今年10號放榜,12/13號就話要註冊,即係得2、3 ...

上年是5號放榜, 7-8號註冊, 同今年的無分別.

上年我地都有成個禮拜比我地去攪叩門、等消息,然後才註冊。今年10號放榜,12/13號就話要註冊,即係得2、3 ...

如扣到津校, 就反去原先學校取回註冊証?  直資(註冊左的)也一樣嗎?  要唔要寫信攞架?  一般津校如扣到, 會有多少時間比家長去原先學校取回註冊証呢?

ohnono  寫定信返原先學校取回註冊証,並取消註冊程序。放心,實有足夠時間給辦理註冊手續,若有問題,可事先跟學校聯絡,冇問題係解決唔到的!  發表於 12-5-16 16:30

fattykitty 發表於 12-5-16 17:52
請問jm
如果10/7放榜派左B校
11/7成功扣到心儀A學校
咁仲洗唔洗去B學校
是直接12/7 去A學校註冊嗎?...

直接12/7 去A學校註冊。

如考了A&B校, 心儀A校, B校先通知取錄, A校此時仍沒消息,
i) 是否先在B校辦留位,而此時B校不須要即時註冊的(未到DEADLINE13/7)
抑或是
ii) B校沒留位此手續, 要學生即時到B校註冊呢??

黃巴士 發表於 12-5-17 16:03
如考了A&B校, 心儀A校, B校先通知取錄, A校此時仍沒消息,
i) 是否先在B校辦留位,而此時B校不須要即時註冊的(未到DEADLINE13/7)
抑或是
ii) B校沒留位此手續, 要學生即時到B校註冊呢?? ...

(ii)

黃巴士  UNDERSTOOD!! THANKS!!  發表於 12-5-18 11:00

黃巴士 發表於 12-5-17 16:03
i) 是否先在B校辦留位,而此時B校不須要即時註冊(未到DEADLINE13/7)
抑或是
ii) B校沒留位此手續, 要學生即時到B校註冊呢??  ...

補充:
放榜時每個學生會收到以下文件:
1. 「派位證」Allocation Slip。
2. 「入學註冊證」Admission Slip。

1.「派位證」Allocation Slip 的正本是給家長保留的,只需交影印本給有關學校。

2. 「入學註冊證」Admission Slip 的正本是註冊用的。
若你接受學校A的取錄(無論經派位或叩門),你便要將「入學註冊證」的正本交給學校A作註冊。
之後若收到並接受學校B的取錄,便要到學校A取回「入學註冊證」的正本,再交給學校B作註冊。
之後若收到並接受學校C的取錄,便要到學校B取回「入學註冊證」的正本,再交給學校C作註冊。
之後若收到並接受學校D的取錄,便要到學校C取回「入學註冊證」的正本,再交給學校D作註冊。
如此類推。

黃巴士  好詳細.  THANK YOU  發表於 12-5-18 19:18

cellon 發表於 12-5-15 22:54
2011年:

想請問請假及分工問題,如果10/7放榜 13/7註冊.

我是否只需要取四天假準備,13/7註冊日之後,能否可以叩直資門嗎??

請問註冊日之後,

要否請多兩三天叩直資門呢??

happyforever138  即日註冊, 當然要即日去叩埋門啦! 好既學校, 唔會留好多位比你叩門架!  加油呀!  發表於 12-5-19 18:00

happyforever138 即日註冊, 當然要即日去叩埋門啦! 好既學校, 唔會留好多位比你叩門架!  加油呀! 發表於 5 小時前

謝謝回覆!我會加油架啦!

我唔想嗰日喊!但我諗我到時都會喊!一係得咗激動到喊,一係衰咗驚到喊!!!希望係中前者啦!!!!!不過我怕嚇親呀仔,考到都喊!!

到時幾唔開心都好,都一定要CONTROL自己唔可以俾仔囡睇到自己有幾唔開心,.等佢地有個平常心去叩門.......
‹ 上一主題|下一主題