用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 7 月退學
樓主: rabbit.melody
go

7 月退學 [複製鏈接]

totally agree

ksorange 發表於 12-5-10 00:55
如果學校係好一般 老師都係
我唸同你地的留戀會好唔同
反而父母放假可以陪小朋友仲好

大家是在谈论,转校的情况下好不好提早休课。要转校的话,提早给小朋友放假我不反对。

我的立场是,不主张转校,我也希望自己真的不会。就算选择转校,也会给他上到最后一天为止。

我自己要返工,我真的没有本事成个月放假,所以我选择尽量凑上跟他一起的时间,也会为他们拍照留下的成长的回忆。和孩子一起的每分每刻,都是弥足珍贵的回忆,Quality比Quantity重要;包括他们在学校的成长日记,这些记录对我本人来说也是他们成长一部分。

学校做既野,所谓成长记录,跟得好是bonus;跟得不好,对我来说也无所谓。因为学校当初也是家长给小朋友做的决定。不可以怪任何人。

我只不过觉得,父母应多对小朋友角度多考虑,在他们的人生第一个团体环境,可能已经建立到自己的世界。
在考虑因为几千蚊要不要给他都读多一个月的时候,也要想想小朋友到底开不开心。

大人都只从自己角度去考虑问题,也用钱来判断值不值,最终值不值也不是靠那一个月所定断。

小朋友成长是漫长过程。让他有快乐的回忆,最终受益是他自己。

家长日日有工返,都唔差在那一个月学费。更可况,若是父母不能保证自己有整个月时间陪伴小朋友,那倒不如放羊放到最后一刻,让他有个完满的回忆。

回覆:7 月退學

下學期開學已經同C6傾呢個問題,我都覺得七月返兩個星期真係好貴,好想慳返啲。但C6話想佢完整啲完成N1時間,學校將結業禮同影班相都放到七月進行,我地見阿仔呢幾個月已經視坐同枱嘅同學仔為朋友,開口埋口成日提佢地個名。我好想結業禮去結識同學仔家長,交換聯絡方法,日後可以得話聚會一下等班小朋友一齊玩。所以,我地會返埋七月,校車就唔坐喇。我地暑假都無假,所以下個月同阿仔請一星期假去旅行。

回覆:CBabeY 的帖子

I feel very disappoint to the teacher, she forgot to issue mother day craftwork, not just my son.  My son is ready to toilet himself, and she refuse to do it.  So I think this is no big deal to my son give up July lesson, as the teacher is not give heart to our student.

CBabeY  我觀完課, 覺得學校無我INTERVIEW果時覺得咁好  發表於 12-5-12 22:53
CBabeY  其實我仔間N都唔太主動幫佢地班細B戒片, 我都有失望  發表於 12-5-12 22:52

我仔間學校7月返得9日學咋 C6都話7月唔好返,不過我自己就想完成成個學期,可能我係全職媽媽,呢一年自己都同d家長建立咗感情,何況小朋友日日見住嘅同學仔呢~? k1都各散東西,所以更加珍惜剩返嘅日子呢~

好頭好尾, 這個是金錢與感情的鬥爭. 但作為一個有穏定工作的家長, 以及近這一年的金融巿場走勢, 輸都輸左, 無謂為幾個月起學校飛腳, 況且學校真係教到野, 老師又真係要出糧….

回覆:7 月退學

不會,反正7月收半費。

我都幫阿囝退學, 讀到6月底, 留番D$報其他COURSE及 SUMMER COURSE呀!
因為7月份基本放好多日假, 不如早D退學好過啦, 反正唔打算直升

不會退學,入讀時已知學校全年的收費,這收費可是學校營運的$$來源,在我來說,應該只會在發生一些重大到不能原諒的事情後才會退學
p.s. 我大兒現k3,也有親友說不如7月退學,慳返幾千蚊,但我不會了
‹ 上一主題|下一主題