用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 7 月退學
go

7 月退學 [複製鏈接]

如果小朋友一定唔會原校升 k1, 你地會唔會 7 月退學 ? 唔返 2 個星期, 可以慳到差不多 $4000, o甘做又會唔會影響小朋友個 profile 呢 ?
   0    0    0    0

回覆:7 月退學

我自己唔會咁做,上年阿仔n1都係唔升原校,七月有返兼上埋暑假班。幼稚園學費貴返學日子少就預咗架啦

我仔間學校,如果7月退學唔讀,就唔會有學業報告俾你.我都認同學校的做法.將心比己,人地學校都要出糧比老師,水電煤地租都一樣要交,所以學校都有佢地的難處,
好多人七月都唔搭校車,我認為可以,但係返學自己小朋友都會有所得著,我就唔知停學.

咁多個月都交左學費, 唔差最後1個月啦.

蕎蕎BB  totally agree with u...  發表於 12-5-9 15:13

回覆:7 月退學

我都會交埋7月有一個美滿的完結,其實學校都比好多effort所以我唔會咁做。

蕎蕎BB    發表於 12-5-9 15:14

未完成學業,學校可能唔俾證明你喎! 慳可以有其他方法既, 呢個方法影響學校又影響自己品格唔太好.

認同大部份樓上所講, 其實而家間學校都好有心機, 老師校長好好,就算黎緊K1轉校我都希望都好頭好尾..唔差在個1個月學費..而且佢唔返係屋企重無所事事, 返學玩下, 學下野又一日, 你唔返出去讀各種興趣班條數咪一樣係返度...

csky    發表於 12-5-14 23:38
LuLuKiuKiu  agree!  發表於 12-5-9 12:01

you may not be able to get the cert for completion of nursery, guaduation photos, left with poor image.....and most importantly, next time when you apply the same school for sisters or brothers, or apply their primary later.....it may have bad effects.

我個仔本來返到六月尾
因為想同佢係返K1前去旅行 而七八月好貴
所以早一個月退學
同埋我唔會返轉頭讀 我又覺得冇問題
學習報告 相個D野 我就唔係好CARE
同埋對日後冇嘜影響

俾少一個月學費同車費 足足夠佢旅費

其實PN個profile我覺得都唔會有人睇, 至於畢業典禮/相之類要唔要都因人而異. 4000元對有d人黎講可以話多,又可以話唔在意. 真係好睇個人而定, 如果有爸媽湊下親子樂下都未必唔好, 又或者好似ksorange咁去旅行都冇壞. 我自己個都又係7月中放暑期, 確實就真係唔抵, 不過我都會比佢返(講明先4000元學費對我黎講都多架), 因為佢真係學到野, 佢唔返學我仲頭痕. .....

even我地一家7月頭會請假去旅行, K1亦會轉校, 但我唔會考慮提早退學.
我希望佢能夠好頭好尾, 話晒每日係學校既時間都有3個鐘, 証書/相片maybe冇實際用途,
但果d全部都係小朋友佢地既成長記錄,
同時我亦唔想佢錯過同朋友仔話別既機會

蕎蕎BB  totally agree with u...好頭好尾... 感激每位老師對小朋友既付出...  發表於 12-5-9 15:16

醒目開學勳章

回復 janettsui 的帖子

agree!!!!!

如果我七月放到假都可以唸 但係七八月放假比較難
其實好多小朋友考完k 後巳經唔讀
所以下學期巳經少左同學
可能晞晞係細仔 佢連同學的名都唔識
老師又唔想佢唔著片返學 (明明係屋企唔駛著 又識講)
不過晞晞六月尾會返暑期班 唔會冇野做

想問下我女都返緊pn班,到9月就上k1但我都諗住會轉學校讀,但學校仲末有信問我地會唔會繼續上k1,咁我係咪要寫信比學校要退學?咁應該幾時寫信呢??我係諗住讀埋7月中的~

學校應該有講明全年收幾多個月學費, 好似租屋咁, 所以唔返七月都應該履行入學時嘅通知, 唔返都一樣要交足學費, 就算成個七月去了旅行,都要交租架. 做父母應該以身作則, 從小灌輸正確的價值觀比仔女的. 學校相信家長會守承諾先係七月收學費, 有啲學校係六月前已經收晒全年學費喇.

係咩我學校又喊一定要交全年學費,不過七月就送俾學生不收學費

janettsui 發表於 12-5-9 15:05
even我地一家7月頭會請假去旅行, K1亦會轉校, 但我唔會考慮提早退學.
我希望佢能夠好頭好尾, 話晒每日係學 ...

我都好同意janettsui所讲,留给小朋友有话别的机会。我bb还没上学,但系我想小朋友有一年的时间,在一家学校里认识他人生中第一批老师,和同学,分分钟仲有好好朋友仔,当妈妈的不要断了小朋友D network。

成长记录见仁见智,我自己会好珍惜,像相册一样好好珍藏~

回覆:zcmg.madonna 的帖子

如果學校係好一般 老師都係
我唸同你地的留戀會好唔同
反而父母放假可以陪小朋友仲好
不過七八月係放大假高峰期
我就冇本事放

同埋小朋友的成長係父母的腦海
唔係一份報告 相片噤簡單
其實以前讀書邊有噤多野攪
就係為左滿足父母做出黎

N班觀課
要小朋友表演 咪就係滿足家長
總有好多小朋友喊 因為噤細未ready

退學間間學校唔同 通常一個月前通知
有足夠通知就不用交餘下的學費

話晒都讀左成年, K1 大部份同學都會轉校, 我自已都好唔捨得, 如果成個七月都去旅行咪提早退學囉, 我諗法係返得一日得一日, 雖然阿女未必知, 但以我角度去睇, 始終大家一同渡過人生一個重要階段 ( 第一次返學, 戒片, 屋企以外環境午睡, 自已同人相處 ) 真係唔容易. 我會俾佢上得一日得一日, 錢無左可以再揾.

himuimui  錢無左可以再揾 -- agree no more.   發表於 12-5-10 08:37
‹ 上一主題|下一主題