用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學係唔係要每個學生都要花一定時數去參與課外活動? ...
go

中學係唔係要每個學生都要花一定時數去參與課外活動? [複製鏈接]

想問大家而家讀中學係唔係要每個學生都要花一定時數去參與課外活動?請問呢個計劃叫咩名?內容又係點架呢?

ZZdaphne  標題太長, 已略為修改.  發表於 12-5-7 23:02
   1    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

other learning experience

http://cd1.edb.hkedcity.net/cd/lwl/ole/index.asp

好似多是中五生或15歲, 入大學計分!

參考埋呢個post o丫.  有提OLE.

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D2

簽名被屏蔽

引用:回復+meyonw+的帖子 中學開始就要做義工啦

原帖由 CATHERINEAUNTIE 於 12-05-31 發表
回復 meyonw 的帖子

中學開始就要做義工啦! 中四起計分入大學.
應該是硬性規定。以往同仔仔去義賣毛巾,都係得自己學校十多位小朋友義工。今年突然多了幾十個高中生,多人到無位企,但大部分哥哥姐姐都係企係度做紙牌,有D重離譜到行埋小食亭食tea吹水,你話教局搞乜?

Yanamami  好心做坏事.  發表於 12-5-31 20:58

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

係之前個post(快d入去望下la)已講過.  OLE必須由學校提供, 校外一切活動唔計數.

簽名被屏蔽

"其實好想再講一次,OLE並不包括自已在出面學的課程!而所有放入OLE record的全部都只是學校提供的workshops, courses, talks,PE lessons...(裏面包括體育.藝術.社會服務.德育及公民教育和與工作有關的經驗!!)
你們所說的運動.藝術.音樂自己在外面學的課程,是屬於報大學聯招的OEA,那是另一樣東西!" (Quote from laiping)

簽名被屏蔽

回覆:中學係唔係要每個學生都要花一定時數去參與課外活動?

校外的,學校會簽名確認。
有學校唔想學生完全被動,所以故意只安排一半時數,叫學生自己物識適合自己的義工,安排自己於平日或暑期做。
我覺得咁樣幾好啊!

‹ 上一主題|下一主題