用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 選幼稚園分享
go

選幼稚園分享 [複製鏈接]

7    0    1    0

回復 luiocean 的帖子

樓主講得好...
我今年幫個女報N班真係好吃力,
自己本身要返工,
工作勁忙,
仲要係食飯時間+工作時間係咁上EK同埋睇幼稚園指南同埋勁填表,
諗返起都好笑,,,
工作時間填幼稚園表真係未死過...
我老公初時勁話我幫個女報20間幼稚園好變態,
2011年9月-2012年2月周圍INTERVIEW...
IN左大約12間已經好攰要提早"收工"...
12間只係得一間九龍城既AM OFFER,
一間九龍塘既AM OFFER,
兩間村校既PM OFFER,
之後我老公話,
好在我報咁多間...
唔係家下只係得幾間OFFER...
唔報咁多好可能個女會冇N班讀...
其實我又覺得唔會冇N班讀既,
係睇下你願唔願意入某一D唔出名既幼稚園...
點解我咁講...
大家身為媽媽都係想仔女好...
唔係話想乜都"贏在起跑線"...
而係好多時我地都會好多野諗...
我自己就會由中學讀邊間開始諗到小學讀邊間再決定同個女報考邊幾間幼稚園,
冇話一唔一條龍,
冇話想太多...
以為唔關事但其實睇睇下又好似好關事咁...
我地身為媽媽其他人根本唔會明白,
其他人(包括我父母)一直叫我唔好咁"怪獸",
唔好咁"直昇機",
我覺得自己冇囉,
我咁緊張都係想下一代好啫...
身為媽媽,
自己一開始盡左力幫到個女就盡量幫,
將來佢條路好行好多,
我又唔係迫我小朋友只可以做乜乜乜,唔准做乜乜乜
所以都係果句,
"我唔係怪獸,我只係想佢將來好,人地點睇我係唔會理"...
黎緊今年9月,
相信好多媽媽又要開始報N咁多間既"K1班"+填N份表+N次INTERVIEW+係咁CHECK自己個信箱有冇錄取信...
我自己就已經搵好晒資料,
初步TARGET左25間以上...
因為本身小朋友已經有N班收左...
所以有冇考到其他K1班都冇咩所謂,
可以平常心...
各位EK媽媽大家一起努力吧,加油~~~!!!

zcmg.madonna  肺腑之言  發表於 12-5-15 22:37
minnie_wm  我宜家開始收集N1資料,有排忙...  發表於 12-5-14 17:26
TKO_NANA  我都係上個月先決定比個囡讀邊間學校的N班,話咁快又要預備K1的選校和面試,大家加油啦!  發表於 12-5-14 14:27

身同感受...

回復 cat8141210 的帖子

Agree completely

最緊要自己知自己要啲乜啦, 家庭教育對一個小朋友既成長比任何一樣野都緊要好多呢,  一個好爸爸好媽媽遠勝一個好老師呢....
今年仔仔9月讀n班 , 我只報咗兩間, 當第一間有offer之後, 第二間已經無去in了.....而且k1-3都唔諗住會再轉校...其實每個家庭既價值觀&背景都好唔同....所以都好難定論既....報1間定報20間都好...過程中最緊要無壓力, enjoy一啲啦

cat8141210 發表於 12-5-14 11:06
樓主講得好...
我今年幫個女報N班真係好吃力,
自己本身要返工,
Cat,你講得好好呀,完全一樣心態。
我無打算要做怪獸或直昇機家長,但有次同幾個fd 講起幼稚園小學,佢地話,嘩,你個女都未入N班你已經睇埋小學拿? 你好怪獸呀。
為左呢句說話,我唔開心左幾日。
我都報左10幾間N,由於最初完全唔知咩方向,上下午或全日,中意或唔中意,咩都入左form先,跟住慢慢先知自己要d乜。所以最終大概in左8間左右。我只係本著幫個女,幫得就幫,考唔考到就睇佢自己表現。心態同你一樣。我又唔係想push,只係唔想因為我自己某些想法而抹殺左我女的機會。
而家有學校收啦,最終沒有揀九龍塘學校,亦從佢interview表現觀察下佢中唔中意間學校(估估下咋),再加上睇下學校的style是否適合,最後都決定左。
個人意見: 沒有一間perfect的學校,點都有d 野你會唔中意或者學校不能完全match你的想法,所以唔好要求完美學校。選校我希望學校能配合我小朋友、德育好、有車到(或者唔太遠) 咁我就ok架啦。
K 又黎啦,大家一起努力吧。

lingan 發表於 12-5-16 14:19
Cat,你講得好好呀,完全一樣心態。
我無打算要做怪獸或直昇機家長,但有次同幾個fd 講起幼稚園小學,佢地 ...

係呀,
K1又黎架啦...
早排我已經再睇多一次本幼稚園指南...
MARK底晒邊D幼稚園會報...
上網搵好晒果30間幼稚園個WEBSITE,
有D已經有份GENERAL FORM係度我已經DOWNLOAD定...

呢幾日工作冇咁忙...
我又諗左好多野...
我見到有EK家長問兩歲小朋友應唔應該坐校車,
當刻醒左一醒...

第一,小朋友返幼稚園真係唔好離屋企太遠?
坐成個鐘校車會好辛苦坐唔定?
會唔會幼稚園近自己公司附近為之最好?
咁咪唔洗坐校車我又可以親自帶佢返學囉?
會唔會呢?
定係坐校車可以訓練佢再獨立D?

近自己公司就入唔到九龍城區果堆幼稚園...
但又值唔值得呢?
如果近自己公司讀幼稚園,
我返工前送佢返學,
12點幾放左學我同佢食LUNCH,
之後再送佢去學畫畫同鋼琴?
都係公司附近,
收工再同佢一齊回家?
咁樣會唔會好D?

好多野要考慮,
更要考慮到,
讀乜野幼稚園都係假既,
品德比什麼都重要,
親子關係在一個小朋友既心目中都好重要吧?

cat8141210 發表於 12-5-16 15:01
係呀,
K1又黎架啦...
早排我已經再睇多一次本幼稚園指南...
Cat, 交通係好緊要好緊要。
幾好嘅K都無用,你屋企帶唔到佢返學,又無人幫咁點搞。
嘩,你真係好媽媽,仲諗埋送返學lunch 接放學再送埋去學野。
我呢d 山卡啦返工嘅人,無得諗。
品德、親子,梗係緊要啦,佢幾叻都好,唔痴你、做埋d 衰野,咁咪又同無生過無分別。
我未有咁快搞d form 住,因為仲需要冷靜期,plus,我個B,4月中才見完最後一間N而家都未有result (多數唔得),所以我要休息下。
你好勁呀,Cat 媽媽。

lingan 發表於 12-5-16 15:14
Cat, 交通係好緊要好緊要。
幾好嘅K都無用,你屋企帶唔到佢返學,又無人幫咁點搞。
嘩,你真係好媽媽,仲諗 ...
我就係知交通好緊要呀...
但我老公就一味話考PC,
佢好似都唔多明白,
比個小朋友返學唔係是但掉佢上校車就了事架嗎...

我算係好好彩,
我係同我奶奶一齊住架,
平時返工有奶奶幫手湊住個女,
但係個女開始大個,
始終我地都要搬走...
我非常之唔想靠請個工人湊住我個女囉...
因為見得太多意外都真係好驚...
而我奶奶又好唔捨得我地搬走咁樣...
所以都打算住多一排先再算...

咁我覺得,
就算我一個星期個女返五日幼稚園,
總有1-2日係可以上興趣班,
好彩地,
我返工附近係有個中型既商場,
入面好多PLAYGROUP,學畫畫,鋼琴,小提琴,書法,奧數等等...
當然要搵D適合年齡既野學啦...

咁啱入面仲有一間有NET有學劵既KG...
不過只有K1冇N1,
所以我想再考慮清楚D先決定K1去向,
話唔定N1果間好到唔想轉呢...
不過我DOWNLOAD定D野係想了解多D姐...
唔一定會報~

Cat
我interview 咗7間pn幼稚園後,我睇到有部分幼稚園吾係我杯茶,那些才適合我仔仔,上年的今日,我也唸住大包圍報k1,但今日,我吾會la

cclemon2009 發表於 12-5-16 15:48
Cat
我interview 咗7間pn幼稚園後,我睇到有部分幼稚園吾係我杯茶,那些才適合我仔仔,上年的今日,我也唸 ...
CCLEMON~~
其實我今次搵果堆幼稚園大部分都冇考過佢地PN/佢地根本冇PN...
可唔可以問你少少意見呢?
我之前報左KM,
但係最終因為覺得自己個女太細個...
我冇信心佢入到所以冇同佢去到個INTERVIEW,
你覺得KM值唔值得考K1?
另外,HKPS(九龍塘同駿景園)呢?
德望我好想報,但唔知以個女既能力會唔會入到?
仲有好多我都想問...不過最煩惱係呢D先...

+本帖最後由+cat8141210+於+12-5-16+15:04+

原帖由 cat8141210 於 12-05-16 發表
我都系決定報左近我公司附近,想法同cat一樣,湊佢反學,返全日,我收工接佢反屋企。。。雖然會辛苦點,但我覺得全日班可以令仔仔學懂自理,我又可以返工幫補家計。我湊佢反學放學又有親子時間,起碼學校有咩事發生,阿仔,老師都可以即時同我分享,傾談。如果我揀屋企附近,又要託人湊阿仔,學校既事要轉接一個人才知道,呢樣吾系我想要的。。。。
加油啊,各位媽媽。

flopsybunnies  雖然媽媽辛苦D,但總好過找工人睇。加油好媽媽!  發表於 12-5-20 12:38

patpatnicholas 發表於 12-5-17 14:13
我都系決定報左近我公司附近,想法同cat一樣,湊佢反學,返全日,我收工接佢反屋企。。。雖然會辛苦點,但 ...
我未報架~~
我只係諗下咋...
因為家人太多意見= =
愈多意見反而愈煩= =
我都係想像下如果唔靠人幫手湊,
自己搞唔搞得掂@@

Cat
我囝囝15個月開始在幼兒園全日,我早上送他返學,6:00 daddy 接走,我放工要準備晚餐比佢地,還有好多家務,其實好辛苦,有時想搵人幫手都冇,你唸清楚呀!
不過,囝囝自理能力好好,18個月已經自己食飯吾使人幫,訓覺吾使人陪,現在他自己一房訓兒童床,訓練好獨立。而且,自己湊,小朋友會對父母 close 啲架!
所以有好有吾好的地方

Quote:patpatnicholas+發表於+12-5-17+14:1

原帖由 cat8141210 於 12-05-19 發表
我未報架~~
我只係諗下咋...
因為家人太多意見= =
我都好緊張,黎梗九月我就要實踐了,,,

Cat我囝囝15個月開始在幼兒園全日,我早上

原帖由 cclemon2009 於 12-05-19 發表
Cat
我囝囝15個月開始在幼兒園全日,我早上送他返學,6:00 daddy 接走,我放工要準備晚餐比佢地,還有好多 ...
好彩我吾使煮飯

第時個仔同自已close d,咩辛苦都吾記得lu

回復 lingan 的帖子

Totally support!!

各位媽媽們,加油呀!不過選校最緊要子女讀得開心,家長就更開心!
‹ 上一主題|下一主題