用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 兄妹不同校?頭痛中。
go

兄妹不同校?頭痛中。 [複製鏈接]

哥哥讀緊一間好輕鬆開心嘅一條龍直資一年級,因哥哥係一位好易發夢嘅人,讀傳統學校實唔掂。相反,妹妹的中文較好,專注力也很高,大可讀傳統學校。現在妹K2了,要開始選校,是否讓他倆分開讀呢?妹要做多功課,忙碌的學校生活,會唔開心和投訴嗎?有沒有家長可分享下。謝!

0    0    0    1

回覆:兄妹不同校?頭痛中。

我朋友大女讀傳統學校,細女讀Happy Schhol,大女成日投訴點解呀妹咁著數,結果大女升去細女間中學部。亦有朋友大仔讀大仔讀國際學校,細女讀傳統小學,呀媽見呀女咁辛苦,想同佢轉埋去哥哥度讀,但呀女反對。我覺得係睇個小朋友心理素質,個個小朋友唔同睇法。

我大囝讀緊一間2線小學P.6, 細囡讀緊另一間名校P.1 , 我覺得冇問題woo

醒目開學勳章

我覺得就算同校唔同校,小朋友的比較是看父母對待他們的標準
如果功課數量,可能會羨慕,或問一下為什麼不讓她讀阿哥的學校
但不至會太反感...最緊要你做到公平的要求

其實,如果兩個小朋友一個叻、一個平庸,擺埋同一間学校,總有老師會比較,平庸那個都幾惨的。分開佢地,大家各有發展空間,大家都好!

其實我覺得最難係父母要有心理準備改變"跟功課"型式... 之前阿仔唔洗跟, 阿女可能要跟到頭暈.

但我贊成唔同校, 人人唔同, 各有特質, 應該隨著佢的特性去改變教育策略.

我都有差唔多的煩惱, 阿仔入左間幾好的傳統津校, 但睇佢D功課, 我知道幾年後阿妹入去讀應該會辛苦, 但唔洗錢的好學校真係唔捨得.
所以我估都係會同阿妹考下學校先, 睇下佢會唔會搵到有適合的, 當然阿哥果間係好好的backup. 隨遇而安吧.

我仔女都係齋校, 冇可能一齊讀書
佢地都会撐自已間學校, 所以都会踩对方個間

回覆:Martina 的帖子

都幾難抉擇啊! 我都明白小朋友有不同性格, 分開學校讀是很理性的選擇, 但照顧上, 真係一個大挑戰!

直資/私小唔係話阿哥讀緊就一定收細妹的... 真係收o左先算啦...
‹ 上一主題|下一主題