用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四咁既成績,你地會點做?
go

中四咁既成績,你地會點做? [複製鏈接]

測驗、考試唔溫書,派左成績中、英、通識全部top 10,但數學+3科選修都fail,請問大家會點做?佢一向無補習,日日上網睇TV,又冇做練習,但上堂專心,持小聰明,試過找補習,但4堂去2堂,佢爸爸覺得哂$$,Stop左,希望等佢醒覺,唉!唔知點好?比d意見, please!
   1    0    0    0

上門補數? 知唔知佢諗緊乜野?  與父母溝通好嗎?

math 同x科 對升u的影響相對於英文中文小,但仍要起碼合格,特別系math,主科fail了就連u的底線都達不到...不過先中四,不用太擔心,還有時間,儘快開始打好math底,因為其實math卷分3部分,若能做好甲1,甲2,都基本有50分以上,就可以保證到合格拉。而x科方面,如果3科都甘差,會唔會考慮轉科,轉去距有興趣的科目?因為點都要有一科可以見得人先得啊。(我是應屆中六畢業生)

上門補數試過喇,老師係度就做,放左學又係唔做,補唔補都冇大分別,佢老豆希望佢自動波,覺得唔好哂$$,等佢跌下喎!我覺得有D哂,再等就追唔切喇!佢同父母關係OK,但貪玩及未知驚LAW。唉,真係左右做人難!

Yutingtan
多謝你既意見,我地都有解釋,佢明但又節制唔到,佢好飄忽,如果佢肯做,數學其本可以合格,其他3科有時可以top10,有時又會尾2,一句講哂,[懶],溫習唔專心,考試前一日先溫,點會好成績?而家d年青人真係咁唔自律!?係咪真係要跌過先會起身?真係個個都要靠補習先成材?悲哀!

補習咪又系靠自覺先有用,唔懂自律的人補再多,也是無補於事,補習果幾個鐘好認真,放學就玩到癲,到頭來效果都是不好的。

homemama 發表於 12-5-7 13:24
測驗、考試唔溫書,派左成績中、英、通識全部top 10,但數學+3科選修都fail,請問大家會點做?佢一向無補習 ...
same case !
已講多次成績重要性 , 但態度e舊 .
持有小聰明但賴散 . 一年複—年 , 浪費時間 .
我同您老公心態一樣 , 吾想西錢 . D錢是辛苦錢 .
已講明如再用這種態度讀書最終結果..............過多兩年出尼做野 .
我地吾會因想他多讀兩年書而用錢買D幾年課程給他繼續過只帶個殼上課的生活 .
因就算比佢讀多幾年 . 結果都是一樣 . 讀書是自已的 , 不是滿足父母或其他人 .
如佢地都不是喜歡學習 . 只喜歡有錢提供生活費的上課生活 .
我地做乜要再浪費金錢及時間 . 早D出尼見識下個社會重好 .
或者見識完一兩年后 , 佢地才會想真正再讀下書尼 .

其實真係要靠佢自己,數學、選修科等等都係要多做練習。
比番個目標佢,問下佢將來點啦

Quote:'

林書豪媽媽的一番話更是讓我感動不已。「身為母親,我覺得訓練他的性格,比訓練他的球技來得重要。」林媽媽表示,自己從來沒有期待林書豪會成為NBA球員,只是因為孩子喜歡打球,在打球過程中看到他的喜悅,所以才讓孩子打球。我認為林書豪的成功,林媽媽功不可沒。

林媽媽訓練他的個性,教他如何團隊合作,如何找到對的價值觀,如何發揮自己的優勢。綜合媒體的報導,我認為林書豪具備高行動性和持續性,面對挫折的EQ很高,柔軟度也非常好。將來即使不打球,也一定會有所成就,因為他的性格是大家喜歡的性格,而這種性格正是來自他母親的訓練。

奠定人生成敗的教育工程

日本心理學大師伊藤友八郎說:「一個人的性格決定其一生的成敗,性格的教育,遠比學歷更重要。」

這番話與林媽媽的理念不謀而合,球技會受到年紀的影響,但性格沒有年齡好的性格,所以在醫界及球界皆能發揮莫大的影響力,就像武俠小說裡描述的,心正的人練劍,劍在你手上,就會展現「仁者之風」。 "

性格決定名運. 態度最重要.

Carmen2004121, 有時都好爭扎,身邊有些家長就好積極咁解決問題,又迫又dum咁替佢地揾補習,一係就跳船去外國,自己如果停下來等佢地醒覺會唔會好傻呢?!唉!真係皇帝唔急太監急!

Yanamami, 多謝你既分享,我地也是抱著[性格決定名運. 態度最重要]這個理念去令佢醒覺,但現今有些家長會覺得好蠢,細路要迫先成材,時間一過就無得追,好矛盾!我只怕這樣做會誤佢將來姐!

Yanamami  唉! 兩難.  加油!  發表於 12-5-8 14:15

其實佢唔係曵,又唔成日出街,校內又有時做學生代表,校際比賽又law到獎,只係對數學及某d科目欠動力,唔明又唔問老師、同學,欠缺一點動力,好似好哂咁!

Yanamami  明白, 我自己中學時都係maths好差, 越差越無心機, 越討厭果科. 不過你小朋友語文科禁好, 因maths入唔到U, 好哂! 希望佢自已明白, at least要pass羅.   發表於 12-5-8 14:18

Yanamami,多謝支持,唯有不停鼓勵喇,希望有伯樂帶動佢喇!

引用:Carmen2004121,+有時都好爭扎,身邊有些家

原帖由 homemama 於 12-05-08 發表
Carmen2004121, 有時都好爭扎,身邊有些家長就好積極咁解決問題,又迫又dum咁替佢地揾補習,一係就跳船去外 ...

如果你銀彈足,當然可給他多方面平台嘗試,希望他可在其中找到合適的,或出國留學。否則都是現實D,講比他們知道這個現實結果。好過他們以爲可無止景的hea.

引用:其實佢唔係曵,又唔成日出街,校內又有時做

原帖由 homemama 於 12-05-08 發表
其實佢唔係曵,又唔成日出街,校內又有時做學生代表,校際比賽又law到獎,只係對數學及某d科目欠動力,唔明 ...
是否失了信心?

回復 homemama 的帖子

如你想你個仔數學改進,有冇去專門補數學的補習班呀,我個女叫我同佢報番數學班,因為佢都覺補左後數學係好左好多

多謝大家意見,由於第一段考HEA住讀都有好成績,之後就更HEA啦,所以上段測驗有這個結果,大受打擊之後,佢開始知驚啦!而家積極左,主動做下溫習,亦有番數學班,希望拾回信心,所以有時D細路要跌下先知珍惜,家長唔可以太早出手,希望佢堅持到啦!

數學呢d野除左小聰明之外,都要小勤力
最省水省力就係做熟晒所有題型,起碼做完入到腦就好容易架啦
‹ 上一主題|下一主題