用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 家㬌唔算富有,聖保羅男女and聖保羅書院小學唔 知點揀? ...
go

家㬌唔算富有,聖保羅男女and聖保羅書院小學唔 知點揀? [複製鏈接]

2    0    0    0

回復 luiocean 的帖子

我囝囝現在係聖保羅男女就讀小一,每月費用大約如下:

1.
學費六千元

2.
交通費大約八佰至千二 (香港島區)

3.
飯盒大約三佰至四佰元 (可選擇帶飯,或叫工人送飯)

4.
課外活動 : 整年計,(可選擇不參加) 每項大約由一千八佰至四五千都有,是乎選小組或個人教授,是由外聘的。

5.
一般學校活動 : 例如海洋公園,學校旅行等。 (可選擇不參加)

6.
捐獻 : 一般每年都有幾次捐獻,例如山頂步行籌款。 (可選擇不參加、不捐獻)

小朋友的家長是否大部份都有錢,這個問題我都唔知,至少我自己也是來自一個草根的家庭。

至於攞資助,基本上家庭年總收入低於五十萬,都可以申請,申請過程理論上是保密的,其它同學是不知的。

回復 luiocean 的帖子

想請教:1 兩間學校註冊當日有冇派發減免學費申請表?
2. 如有,減免詳情如何?即月薪限額多少減多少?
3. 申請截止日期是何時?
謝謝!

回復 PNGCC 的帖子

St Paul's Co-Ed 真是比較  貴族化一些,HK$6000 學費是全港直資小學中最貴的

St Paul's College 平一半,HK$3000 一個月,

大家都有 Fee Remission Scheme(教育局規定)

Co-Ed http://www.spcc.edu.hk/chinese/admissions/fee

Boys' http://www.spc-ps.edu.hk/admissions/fee.php

可自己研究一下,

都識人讀這兩間學校,Co-Ed 真係幾富貴,若吾算富有,小朋友和家長心理質素都好重要,

Boys' 相比下踏實一些,多一般中產或專業子弟,

你個仔兩間都收,都應該非常叻,如果讀 co-ed 有細妹或第日他的子女(即你的孫仔、孫女)都有分,易入好多。

讀 boys' 就男仔有份,女仔無份,認真要考慮一下。

ma90a31  應該是兩間都HOLD住..  發表於 12-6-4 19:28
Web  好認同你呢句: "Co-Ed 真係幾富貴,若吾算富有,小朋友和家長心理質素都好重要"  發表於 12-5-9 09:03
PNGCC  謝謝你的回覆!不過我是向樓主查詢,如果樓主根本沒有去註冊,怎會知註冊當天學校有否派發減免申請表呢!  發表於 12-5-7 17:44

sorry, post deleted

Co-edu 同 boys都係直資,可以hold晒兩個位?

醒目開學勳章

luiocean 發表於 12-5-9 11:33
多謝大家嘅分享!!
其實我真係好多謝我小朋友學校 and 學校老師,佢哋真係幫咗我小朋友好多! ...

甘你小朋友即是讀那間幼稚園???我想各mama都很好奇想知,樓主會否告知?

其實點都好...始終7月都要扣學費了...再不放位,就會兩間都扣學費

不過.亦都聽過有很多人不介意交學校就是...

luiocean 發表於 12-5-7 12:21
家㬌唔算富有,我哋住係灣仔,有2個小朋友,唔係好有錢
聖保羅男女and聖保羅書院小學唔
知點揀?好驚申請律 ...

如果你已經有兩間學校的offer, 相信你仔仔是乖巧的一類,
我prefer St Paul Coed, 男仔train 得比較乖

錢不是重要的問題, 因為有資助的

‹ 上一主題|下一主題