用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今年小六TSA
go

今年小六TSA

想問今年小六學生好似唔使考TSA,但我哋學校話要照考,想知你哋學校要唔要考?
(如果選擇性考又睇到教育制度的混亂,試問現今學校會否互不比較)

peggy  囝囝學校不用考  發表於 12-5-7 23:29
joyceleung  廳你咁講,我都要問吓學校先,再報料.  發表於 12-5-7 12:32
kwokyk  學校選擇了考TSA! 所以要考  發表於 12-5-7 12:08

回覆:今年小六TSA

唔係取消了嗎?

很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

就係校長開統一派位家長會時講我哋學校照考.
之前15/11/11教育處宣佈話2012和2014唔考,2013唔考PS1,當時老師有同
學生講唔考,呀女不知幾開心,還記得她小三時因流感停課都冇考,以為可以
考少D.想知大家學校會唔會似我哋.

Snakemama  啱啱問咗阿仔,佢話佢哋學校唔洗考。  發表於 12-5-7 12:34

我以為唔洗添

亞囡學校照考,是不用計分,不會影嚮任何人

吓, 唔係教育署話取消就全部都唔駛考咩

應該冇取消, please see the below news from Apple Daily dd 18 Nov 11:

【本報訊】教育局日前決定未來三個學年,隔年舉辦全港性系統評核( TSA)及中一編班試。但教協調查顯示九成學校為學生操練 TSA,學生幾乎要每周補課,批評 TSA是「評核怪獸」,要求全面取消小三及小六的 TSA,但教育局副秘書長謝凌潔貞昨日向逾300名小學校長強調,「小六 TSA,絕對要保留」。

教協批評「評核怪獸」每年約四至五月,全港小三、小六、中三學生必須參加該全港性系統評核( TSA),讓教育局知道整體香港學生的水平。教協在今年一至三月進行問卷調查,向142位小學課程發展主任了解對 TSA的意見,發現約20至35%受訪老師指,由小一開始讓同學做 TSA練習,六年小學中重點操練中文,其次為英文。學生由小一開始做 TSA補充練習作業,逾五分一人表示利用假期、周末及午膳補課,每周為小一至小六生補課;九成受訪學校指小三、小六的「考試年」會重點補課,約6%學校在小一操練 TSA。教協批評, TSA現時已異化成高風險的「評核怪獸」,要求取消。
昨日教育局常任秘書長謝凌潔貞參加津小議會周年大會,逾300名小學校長出席。她在會上致辭的十多分鐘,重申「小六 TSA,絕對要保留」。她解釋 TSA題目不分深淺,也不記名,只用作了解該年學生表現,作小學教師的教學參考,故有必要保留,學校毋須特別操練。

我個女間學校都不用考,不過佢話考都冇所謂,反正都要考第四次評估,學校出啲paper比TSA仲要難好多!

多謝大家的回應因我今年一個小三,一個小六,如果像報導所言
(教育局常任秘書長謝凌潔貞參加津小議會周年大會,逾300名小學校長出席。她在會上致辭的十多分鐘,重申「小六 TSA,絕對要保留」。她解釋 TSA題目不分深淺,也不記名,只用作了解該年學生表現,作小學教師的教學參考,故有必要保留,學校毋須特別操練。)有冇學校唔操練,小三呀仔講老師要佢哋開TSA網練習,(但我冇)又要佢哋考好D如果唔係要受罰.
另如想了解該年學生表現,校內考試唔可以咩?????我實在有點不開心.

我仔學校都不要考tsa,不過要考ps1。

回覆:今年小六TSA

我女學校照考,但唔呈分

我哋學校早係上年十二月己出通知比家長以公平投票方式,每位應屆小六家長以一人一票嚟決定是否應考TSA,最終結果係要"考"

我囡學校只考PS1

see which year, some year has TSA and some year has no TSA

煒良媽咪 發表於 12-5-7 20:54
我哋學校早係上年十二月己出通知比家長以公平投票方式,每位應屆小六家長以一人一票嚟決定是否應考TSA,最 ...

一方面鬧教局安排小六的同學考試太多、太密,但到學校比家長自己選擇的時候,家長們又唔願意放棄,真奇怪!

:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 12-5-8 23:43
一方面鬧教局安排小六的同學考試太多、太密,但到學校比家長自己選擇的時候,家長們又唔願意放棄,真奇怪 ...
校長話我哋應屆小六生係小三時因豬流感已取消當年TSA考試,而學校又想知現屆小六生既公開考試成績,以作參考日後擬定未來既課程改進。同時校長又承諾唔會因為要考TSA試而額外操練學生,另一方面學生已購買既TSA習作已編入教學課程中既一部分。我諗最重要一點係點解會有大多數家長同意,因為大部分都有弟妹就讀/將就讀同一小學

版主

curryson 發表於 12-5-7 19:47
我仔學校都不要考tsa,不過要考ps1。
我個女都係, 不過, 學校緊張 PS1 多過呈分試, 由今個月開始, 連續 6個星期 六上午, 都要返學校補課, 不可缺席

wyl 發表於 12-5-8 19:31
我囡學校只考PS1
Pre-S1 是在中學考的. 7月17日.