用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 讀唔掂,你地會點?
go

讀唔掂,你地會點?

假設你的子女俾香港334玩死,完全讀唔掂,讀完中六會俾佢做乜好?如果冇乜錢俾佢去外國讀,可以點?
thanks

hhma  讀唔掂係因為比334玩死???  發表於 12-5-9 14:01

我會俾佢揾嘢做.仔仔好多同學都去見工啦!雖然只是KFC...等快餐店.但讓他們體驗做事和讀書的分別也許會有另一番成就.因而找到未來的出路.有些子女真的不喜歡讀書.我們做家長的也要放下成見向現實低頭.正所謂條條道路通羅馬.此路不通.唯有另尋出路了.

MariaTsui  agree  發表於 12-5-13 13:57
^曾小姐^  thanks  發表於 12-5-6 19:01

引用:我會俾佢揾嘢做.仔仔好多同學都去見工啦!雖

原帖由 ping12344 於 12-05-06 發表
我會俾佢揾嘢做.仔仔好多同學都去見工啦!雖然只是KFC...等快餐店.但讓他們體驗做事和讀書的分別也許會有另 ...
首先搞清楚,你子女係唔想讀書還是不適應香港新學制,又無須咁快就一句「讀唔掂,出來做野啦」現今社會和以前不同,很難工字打出頭,以前社會未發展好,不少人白手興家,現在呢?少個錢你屋都無得住,現時就業市場,有碩士博士學位的人多的是,中學生出來,一生的路很難行。有錢出國自然好,否則台灣國內也可考慮,就是要想清楚學位在不同地方的認授性和自己將來希望在那裏生活。副學士等,認授性低又搞到子女一身債,不考慮為妙。

^曾小姐^  thanks  發表於 12-5-6 19:02
^曾小姐^  thanks  發表於 12-5-6 19:01

我覺得若果小朋友是聰明的, 只是未懂讀書的重要而不夠努力的話, 可以讓他或她出外做工, 讓他體驗工作的辛苦和以現在的學歷, 只能做勞動性和社會地位相對較低的工作, 期望他能發現, 只有讀好書, 才能有較好前途的道理, 之後, 再尋找其他讀書的機會. 若真的不是讀書的材料, 可想想學一門專業, 如美容, 會計, 秘書, 警察, 廚師, 救生員, 司機, 機械維修等

^曾小姐^  thanks  發表於 12-5-6 19:02

回復 jaci 的帖子

絕對認同。

知道出來社會做事唔易捱的。如自發性進修, 好過現在迫讀書...

睇下幾時開竅!  咁大個迫都冇用,講得多又話"而而哦哦",
講佢唔信,比佢做下野等佢明白和體會,"講多無謂,行動最實際",
我都係咁樣同我c6講。

喺社會碌一圈,就會知道自己想點。我覺得依家啲家長幫子女諗得太多,路應該留返俾子女自己選擇。我以前屋企人都無為我特別諗過將來嘅路。我公開試衰咗都係我自己話要重讀。不過我屋企人好重視子女要有大學學位。當年冇咁多副學士嗰啲課程,最後都要靠重讀先讀到大學。睇返轉頭,我覺得最緊要有一技傍身。我朋友得中五學歷,但因為佢有瑜伽教練牌照,一個月都搵幾萬。我學歷好佢咁多,都冇佢搵咁多錢。

回覆:讀唔掂,你地會點?

放佢出去挨下啦。

回覆:讀唔掂,你地會點?

有事請教:點解讀唔掂係俾334玩死?點解唔係自己玩死自己,或者俾阿媽玩死?點解隔離豬女冇俾334玩死,反而將334玩到出神入化?

出尼打下工或學一門手藝 . 總之就會吾將辛辛苦苦儲埋既錢比佢地讀D無用既野 . 浪費幾年時間后都係行返尼步.....................出尼打下工或學一門手藝 .