用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中學一問~^^
go

升中學一問~^^ [複製鏈接]

小女5年級,系一間band1A-1B ge小學讀 ,
想入SSGC,DGS,英華女校and林護中學(全部都要跨區)

成績如下:

考試:all A
測驗:all 90分以上
證書:40張左右(暫時)
獎盃:2
獎牌:3
課外活動:籃球,話劇,水墨畫,素描,廣告彩,壁畫,排球,紅十字會,中普英獨誦,英詩集誦,普通話合誦,
                 合唱團,敲擊樂
班排名:1
級排名:3-5

*有幾大機會入到??    仲有乜好學校推薦???????

暑期要唂d咩?DGS d人系咪好串?系咪好有錢又看不起人嗰d??(因為我聽過有d傳聞先咁問!)

HY412  囡囡同學曾在 P.6 時入了DGS, 妳試下問...  發表於 12-5-8 21:04
ANChan59  傳聞 - 可以不理。1:20,1個成功時,有幾多個失望.......  發表於 12-5-5 23:52
   0    0    0    0

kwanwingki 發表於 12-5-5 22:43
小女5年級,系一間band1A-1B ge小學讀 ,
想入SSGC,DGS,英華女校and林護中學(全部都要跨區),

SPCC, SPCS & HYS

kwanwingki  thx  發表於 12-5-6 13:21

獎杯和獎牌是否一些校際或者全港賽?
中普英獨誦有沒頭一二三名獎項?
band 1A-B小學,保險少少全級最好有頭一二三名。
:verycold: :verycold: :verycold:

獎杯系全級前5名攞嘅
獎牌2嗰系全港賽,1個系運動會
中普英獨誦:大多數優異獎
i know i am too bad...............

會唔會考慮:第一張永慶(黃大仙), 上智(深水±步), 聖潔靈(官塘), 曾肇添(沙田).

kwanwingki  如果我自行分配,分配唔到,我會考慮上智  發表於 12-5-6 15:04
kwanwingki  老師曾經勸我入上智,但我想跨區,更上一層樓  發表於 12-5-6 13:16

無敵成績,任何學校都收。繼續努力。

kwanwingki  我地級有人勁過我  發表於 12-5-6 13:17

禁庇利羅士, 聖心, Marymount?

kwanwingki  ok卦。。。。。。  發表於 12-5-6 15:01

but我想知我入SSGC,DGS,英華女校and林護中學有幾多機會??
請多多指教!
唔該嗮大家!唔好意思啊,要大家幫我想

回復 kwanwingki 的帖子

課外活動多唔一定有用, 要精先有用. 如果小朋友對某一樣特別有興趣, 可以比佢專注發揮所長, 對佢既學習同自信係更有幫助, 呢個係經驗之談. 除咗DGS, 協恩, St. Paul Convent, St. Paul Co-ed都可以考慮. 自行方面最好都係近屋企.

kwanwingki  thank you~  發表於 12-5-6 16:35

回復 khmama 的帖子

“除咗DGS, 協恩, St. Paul Convent, St. Paul Co-ed都可以考慮. 自行方面最好都係近屋企.”

意思是指:除咗DGS, 協恩, St. Paul Convent, St. Paul Co-ed,其他學校都可以考慮

定系

DGS, 協恩, St. Paul Convent, St. Paul Co-ed都可以考慮

sorry,有少少唔明。。。。

要考以上學校, 若是普通小學的話, 名次要更前, 起碼三甲, 至於獎狀等, 只有全港性比賽的個人獎項有競爭力, 加油

kwanwingki  咁要唂佢多d lu~唔系都唔知點算,佢又想入英華女校,d成績又系咁。。。。下年同佢減課外活動,全力溫書。。。。  發表於 12-5-6 17:16
Yanamami  無錯.  發表於 12-5-6 17:04
kwanwingki  thx  發表於 12-5-6 16:45

kwanwingki 發表於 12-5-6 16:39
回復 khmama 的帖子

“除咗DGS, 協恩, St. Paul Convent, St. Paul Co-ed都可以考慮. 自行方面最好都係近 ...

應是 DGS, 協恩, St. Paul Convent, St. Paul Co-ed都可以考慮

kwanwingki  thank you  發表於 12-5-6 20:06

I suppose you should apply to your target school(s).
That's because no one knows '幾大機會' except the Headmaster/Headmistress.

The Headmaster/Headmistress receive hundreds of application every year.
They have years of experience and most importantly, they know what type of students they are looking for. And that is what an interview is for.

A student may be able to achieve good academic results.
But her essential character may not fit to one particular school.

And through the process 'Interview', the Headmaster/Headmistress has a wider view on each student.

"串,有錢人,看不起人' as such shall be found wherever you go, just don't pay any attention to them.

"聽過有d傳聞" ...... '傳聞' won't help at all. '傳聞' won't do any good to you.
So forget about '傳聞' and please help to stop spreading '傳聞'.

考好呈分試,因排名很重要

kwanwingki  thx  發表於 12-5-8 17:13

回覆:升中學一問~^^

請問如何分配時間?謝謝!

回復 ccpsg 的帖子

問我嗎?我女兒會放學後立刻做功課
做到就來吃飯就上15分鐘網+做網上功課
吃飯時順便看新聞
吃飯後看書25分鐘
然後洗澡
洗澡後溫習
直到10.30睡覺

如果平時沒有以上習慣,可以把休息時間,上網,看書時間加長來適應!

kwanwingki 發表於 12-5-8 17:11
回復 ccpsg 的帖子

問我嗎?我女兒會放學後立刻做功課
咁呢的課外活動點分配到時間?籃球,話劇,水墨畫,素描,廣告彩,壁畫,排球,紅十字會,中普英獨誦,英詩集誦,普通話合誦,
                 合唱團,敲擊樂

原來我仔8樣都未算多

lauerica

有d放學學:籃球,排球,紅十字會,合唱團(難免有d碰撞,但我一般都會同d miss講。看下邊d可以改時間,加上d miss好nice,一般都俾改或隔住去lo!)

有d系出面學:水墨畫,素描,塑膠彩,敲擊樂

有d有比賽就有得學:中普英獨誦,英詩集誦,普通話合誦(miss個別開個班教你,一般有半年都有得學)

有d在學校的課外活動時段學:話劇,壁畫

但是參加咁多課外活動,佢都好累,我都有想過同佢減,最終佢都唔肯,但最要緊是佢鐘意

回覆:kwanwingki 的帖子

明白你的女兒如何分配時間了。成績及課外活動已經很優秀,只剩下面試表現,對手實力及學校想要的學生。

有可能會dgs first interview only, hys waiting but SPCC accept!

不要太擔心不可控制的事情!

kwanwingki  thank
you~~  發表於 12-5-8 19:32
‹ 上一主題|下一主題